Deprem bölgesinde olanlar dikkat! Bulaşıcı hastalıklarda ilk dalga ortaya çıkabilir

Deprem bölgesinde olanlar dikkat! Bulaşıcı hastalıklarda ilk dalga ortaya çıkabilir

Deprem bölgesinde olanlar dikkat! Bulaşıcı hastalıklarda ilk dalga ortaya çıkabilir

Kahramanmaraş depremleri sonrasında arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken deprem bölgesinde enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele de gündeme geldi.

İSTANBUL (İGFA) - Deprem sonrasındaki 4 ile 30’uncu günler arasında bulaşıcı hastalıkların ilk dalgasının ortaya çıkabileceği dönem olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Bu dönemde gıda kaynaklı ve/veya su kaynaklı enfeksiyonlar veya damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlar görülebilmektedir” uyarısında bulundu. El yıkama ve hijyene önem verilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Mamçu, içme suyu olarak kapalı paket su yoksa suyun kaynatılarak tüketilmesini tavsiye etti.

4 İLE 30’UNCU GÜN ARASINDA İLK DALGA ORTAYA ÇIKABİLİR

Deprem sonrası 4 ile 30’uncu günler arasında bulaşıcı hastalıkların ilk dalgasının ortaya çıkabileceği dönem olduğunu belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Bu dönemde gıda kaynaklı ve/veya su kaynaklı enfeksiyonlar veya damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlar görülebilmektedir. 30’uncu günden sonra kuluçka süresi daha uzun olan enfeksiyon hastalıklarının veya kişilerde eskiden bulunan enfeksiyonların tekrar ortaya çıkması görülebilir” diye konuştu.

EN SIK SU VE YİYECEK KAYNAKLI HASTALIKLAR GÖRÜLEBİLİR

Doğal afetlerden sonra afetzedelerin kaldığı barınma kamplarında en sık su ve yiyecek kaynaklı tifo, paratifo, kolera ve norovirüs gibi ishalli hastalıklar görülebileceğini ifade eden Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Bu hastalıklar suyun kirlenmesi, kanalizasyon karışması veya suyun taşınması ve/veya depolanması sırasında kontaminasyonu ile olabilmektedir” dedi.

Bunların yanı sıra sıklıkla fareler olmak üzere kemirgenlerin idrarının bulaştığı su, yiyecek tüketilmesi veya bulaş olmuş toprakla temas sonrasında leptospiroz gelişebildiğini kaydeden Dr. Dilek Leyla Mamçu, şu uyarılarda bulundu:

“Kanalizasyon veya atık suların içme ve kullanma sularına karışması ile hepatit A ve hepatit E vakaları da görülebilmektedir. Kalabalık ortamlar, havalandırma koşullarının kötü olması, kötü beslenme, kalabalık barınma kampları ve soğuk hava nedeni ile üst solunum yolu enfeksiyonları ve pnömoni (zatürre) görülebilmektedir. Depremzedeler içerisinde aşısız duyarlı kişilerin çok olması durumunda kızamık salgınları görülebilmektedir. Kalabalık ortamlarda hijyen eksikliği, yetersiz su tüketimi ve birbiri yatağında yatma gibi faktörlerin sonunda uyuz gelişebileceği de akılda tutulmalıdır.”

EL YIKAMA VE TEMEL HİJYEN ÖNLEMLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Olası hastalıklardan korunmak için alınması gereken tedbirlere de değinen Dr. Dilek Leyla Mamçu, “El yıkama ve temel kişisel hijyen önlemlerine uyulması, hastalıkların yayılmasını önler. Eller, yemeklerden veya gıda hazırlamadan önce, tuvalete gittikten veya hapşırık, öksürükten sonra ve görünür kirlenme olması halinde olmak üzere sık aralarla su ve sabunla yıkanmalı, görünür kirlenme yoksa alkol içeren solüsyonlarla 20 sn ovuşturulmalıdır” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Nilüfer’de diş sağlığına tarihsel ve güncel bir bakış

KARATAY HATİCE-FAİK NÜKTE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILDI

TOSYÖV'den Bursa'da anlamlı ziyaret

Muğla'da arıcılara yeni bir müjde!

MASKİ Yuntdağlı muhtarların taleplerini dinledi

Gebze’de Öğretmenler Günü Turnuvası

AVCILAR BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

Kocaeli’nden gönülleri ısıtan hizmet

Muğla'da 'Mor' farkındalık

ÜNYE TARİHİ BU MÜZE İLE HAYAT BULACAK

ESOGÜ ÖĞRENCİLERİNDEN DOĞAL YAŞAM MERKEZİ'NE ZİYARET

KÂĞITHANE’DE AFET FARKINDALIK EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Bursa'da erkekler kadına şiddeti konuştu

Çetin Ay “Polislerde Ağlar”

Belediyeden Emniyete Araç Desteği

Başkan Altay Tramvay Hattı Projesi'ni yerinde inceledi

Sakarya’da zabıta denetimlerini sıklaştırdı

KAZIM KURT: “KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER GEÇEN GÜN BOYUTUNU ARTTIRARAK VAHŞİLEŞİYOR”

Çocuklarla doğru iletişim anlatılacak

Bursa'da düdükler kadına şiddetin durması için çaldı

Doğa tutkunlarına kar sürprizi