Sürekli ‘ders çalış’ söylemi doğru değil!

Sürekli ‘ders çalış’ söylemi doğru değil!

Sürekli ‘ders çalış’ söylemi doğru değil!

Uzmanlar, çocukların sosyalleşmeleri ve günlük yaşam becerilerini pratik etmeleri için önemli bir yere sahip olan oyunlar ve oyuncakların, çocuğun gelişimini desteklediğini, empati duygusunu ve yaratıcılığını güçlendirdiğini, sorumluluk almasını ve kendini ifade etmesini sağladığını söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Çocuk Gelişimi Öğr. Gör. Elif İpek Tutuş, oyunun belli bir amaca yönelik olan veya olmayan, kurallı veya kuralsız olarak sergilenen, çocuğun keyifli ve aktif bir şekilde rol aldığı, çocuğun tüm gelişim alanlarını destekleyen bir aktivite olduğunu ifade etti.

“Oyun, çocuğun hayatının bir parçası" diyen Tutuş, "Çocuğun hayatında gelişimlerinin desteklenmesi, sosyalleşmesi, günlük yaşam becerilerini pratik etmesi ve her şeyden önce keyifli vakit geçirebilmesi için önemli bir yere sahip. Çocuğun oyunları ve oyuncakları çocuğun yaşına, gelişim özelliklerine ve gelişim alanlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Oyun, çocuğun gelişimini destekliyor, empati duygusunu, yaratıcılığını güçlendiriyor; sorumluluk almasını, kendini ifade etmesini sağlıyor ve hayatın pratiğini yapmasına yardımcı oluyor" dedi.i

OYUNCAKLAR ÇOCUKLARIN YAŞINA UYGUN OLMALI

Çocukların yaşına uygun oyuncak seçiminin önemine vurgu yapan Tutuş, “Erken çocuk döneminde çocukların boğazına kaçabilecek küçüklükte, yumuşak olmayan ya da elektrikli oyuncakların seçilmemesi öneriliyor. Sağlam ve dayanıklı oyuncaklar seçmek, seçilen oyuncağın çocuğun yaşına uygun ve işlevsel olup olmadığına dikkat etmek de oldukça önemli.” dedi.

Tutuş, okul öncesi ve okul döneminde çocuğun kaba motor, ince motor, dil, sosyal ve bilişsel gelişimini desteklemeyi amaçlayan; ilerleyen dönemlerde ise okula ve hayata hazırlanmalarını sağlayan oyuncak ve aktiviteler seçmek gerektiğini dile getirerek, "Okul öncesi dönem çocuklarının hayal güçleri oldukça gelişmiştir. Bu dönemde bu becerinin desteklenmesini sağlayan oyun ve oyuncaklar seçilmesi elzem. Bu hususta sembolik oyun oynayabilecekleri, hayatı pratik edebilecekleri ve aktif rol alabilecekleri materyaller tercih edilmeli. Bu materyallere minyatür evcilik oyuncakları örnek verilebilir. Ek olarak bilişsel gelişimi için yap bozlar, basit kutu oyunları, hafıza kartları; motor gelişimi için bloklar legolar, boncuk dizme setleri, ahşap oyuncaklar örnek verilebilir. Hareketli oyunlarla çocuğun kas kemik gelişimine katkı sağlanabilir, kan dolaşımı hızlandırılabilir" diye konuştu.

Oyunların aynı zamanda çocukların duygularını belli etmesine olanak sağlayarak duygusal gelişimini desteklediğini de anlatan Tutuş, şöyle devam etti:

“Çocuğun toplulukla oynadığı oyunlarda sıra alarak, haklarını koruyarak, yardımlaşarak ve iş birliği yaparak sosyal gelişiminin de desteklendiği görülüyor. Peluş oyuncaklar, resimli kitaplar, müzik aletleri de okul öncesi ve okul çocuğunun gelişimini destekleyen temel oyun materyalleri. Hatta sadece bunlar değil evimizde bulunan tahta kaşıklar, tencereler, eski kıyafetler, doğadaki nesneler, atık materyaller, su, kum… Bunların hepsi kendi başına birer oyun materyali haline gelebilir ve bunlarla çeşitli oyun ve aktiviteler kurulabilir.”

SÜREKLİ ‘DERS ÇALIŞ’ SÖYLEMİ DOĞRU DEĞİL!

Oyunun çocuğun işi olduğunu belirten Tutuş, "Çocuğun sadece erken çocuklukta oyun oynaması, okul döneminde ise sürekli olarak ders çalışmasının söylenmesi doğru değil. Okul döneminde elbette çocuğun sorumluluklarının üstünde durulmalı fakat oyun hakkı elinden alınmamalı. Okul dönemi çocuklarıyla da düzenli olarak oyun oynanmalı fakat seçilen oyunların yaşına ve gelişim özelliklerine uygun olması sağlanmalı, çocuk bu yönde teşvik edilmeli ve desteklenmeli" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Başkan Mutlu’dan Elektrik Fabrikası İçin Ortak Mücadele Çağrısı

ŞAHİN: “İSTİKBALİMİZİ ŞEKİLLENDİRECEK OLAN SİZLERSİNİZ”

TEKİRDAĞ KADINA KARŞI ŞİDDETE KARŞI SESİNİ YÜKSELTİYOR

Osmangazi Belediyesi’nden Kadın Mahkumlar İçin Dayanışma Konseri

BAŞKAN ATAÇ: "ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIKLI BİR GELECEĞE ADIM ATMALARINI SAĞLAYACAĞIZ"

HALK EKMEK FABRİKASI’NDA ROBOTLAR DA ÜRETİME KATILDI

ÇOCUKLARA HAKLARI DRAMA İLE ANLATILDI

Van itfaiyesinden gerçeği aratmayan eğitim tatbikatı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de Deprem, Sel ve Orman Acil İmar Projesi Kapsamında Makine Alım İşi İhalesi Sonuç İlanı

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, İLKOKUL ÖĞRETMENİYLE DUYGUSAL BİR BULUŞMA GERÇEKLEŞTİRDİ

Ulaşımda Yeni Sistem ve Uygulamalar için İncelemeler Sürüyor

BAŞKAN ALTAY SELÇUKLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ, TOROSLAR’DA BİR DİZİ ETKİNLİKLE KUTLANDI

Otogar Esnafından Başkan Büyükkılıç’a “Hizmet” Teşekkürü

HALİLİYE’DE ÜSTYAPI İYİLEŞTİRME VE YENİLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

JAKEM Timleri Bölgeye Cazibe Katıyor

Hakkari'de Şehit Bebek ve Çocuklar Anısına Kütüphane Kuruldu

Üniversite Öğrencileri ile Ulaşım Hakkında Görüşmeler Başladı

Büyükşehir’den Kitap Fuarı’na Ücretsiz Ring Seferi

Başkanımız Kayseri, Niğde, Ve Nevşehir´de Şahinbeyli Üniversite Öğrencileri İle Biraraya Geldi

Kemer’de altyapı çalışmaları