Foto muhabirlik mesleği dönüşüm yaşadı

Foto muhabirlik mesleği dönüşüm yaşadı

Foto muhabirlik mesleği dönüşüm yaşadı

Uzmanlar; foto muhabirlerinin görsel hafızalarını etkin kullanabilmeleri, mahremiyet konusunda hassas dengeyi kurabilmeleri ve etik değerlere sahip çıkmaları gerektiğini vurguluyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karadoğan İsmayilov, fotoğrafçılığın gelişimi ile foto muhabirlik mesleğinin günümüzdeki dinamikleri ve gereklilikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Foto muhabirliğinin 1920’lerden beri bir meslek olarak varlığını sürdürdüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Ebru Karadoğan İsmayilov, o zamanlardan itibaren gelişen baskı teknikleriyle dergi ve gazetelerde fotoğrafları tekrarlı biçimde basmak imkânı mevcut olduğunu belirterek, "Önceden zamanın medya kuruluşlarının arşivlerindeki fotoğraflar ve illüstrasyonalar, metinlerin desteklenmesinde kullanılırken zamanla güncel içeriklerin resimli öyküsünü üretecek bir iş kolu doğmuş oldu” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Ebru Karadoğan İsmayilov, zaman içerisinde foto muhabirliği kavramında çeşitli dönüşümlerin gerçekleştiğini ifade ederek, “Haber fotoğrafçılığı olayı merkeze alır. İmkan varsa yaratıcı bir dil ya da estetik kodlar söz konusu olabilir ama olayların tasvir edilmesi ve tanıklık ön plandadır. Görüntülerin elde edilmesinde aciliyet çok önemlidir. Foto muhabirlerinin ise haberin genel oluşumu üzerindeki sorumluluğu daha geniş ölçekte söz konusudur. Haber fotoğrafından kim, ne, neden, nerede ve ne zaman gibi temel soruların yanıtlarının verilmesi beklenir. Ancak foto muhabir bu yanıtların ötesinde yanıtlanmayan bazı soruları okuyucu ve izleyiciye yöneltir. Bu yönüyle daha yoğun zihinsel performans gerektiren bir dili ortaya koyma becerisine sahiptir" diye konuştu.

İyi bir foto muhabir teknik ekipmanına hakim olması gerektiğine dikkati çeken İsmayilov, "Konu, mekân ve bağlam değişkenlerine göre seçimlerini seri biçimde yapabilmelidir. İyi bir gözlemci olmak, görsel hafızasını etkin kullanabilmek ve olay örüntülerine duyarlılığını geliştirerek sağlam öngörülerde bulunabilmek foto muhabirliğinde önemli özelliklerdir. Haberin akışı esnasında doğru insiyatif alıp harekete geçerek uygun görsel materyalleri toplamanın yanında elde edilen malzemeyi çözümleme ve yorumlama becerisine de sahip olmalı" dedi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Ortahisar Belediyesi’nde Organ ve Doku Bağışı eğitimi verildi

MİNİKLERE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLATILDI

İBB’DEN ÖĞRETMENLERE ÖZEL UYGULAMALAR

İBB, 6 BİN 282 PERSONEL VE 1.989 ARAÇLA SAHADA

İBB, KARAYOLLARI SORUMLULUĞUNDAKİ ALANLARA DA MÜDAHALE ETTİ

Eyüpsultanlı öğrencilere ağız diş sağlığı taraması

Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor

Maltalı Bakan'dan Gaziantep çıkarması

Eskişehir Halk Ekmek'e robot takviyesi

Eskişehirli miniklere iklim değişikliği anlatıldı

Eskişehir Büyükşehir'in altyapı çalışması sürüyor

Sakarya yeniden geleceğe inşa edilecek

İzmir'den Türkiye'ye eğitim reformu çağrısı

BASKİ’den hızlı ve etkin müdahale

Bursa İnegöl Belediyesi'nden kar sonrası ani müdahale

Tarihi Kentler Birliği Muğla'da toplandı

Bursa Mustafakemalpaşa'ya yeni park

Diyarbakır kahvehanelerinde kadına şiddete karşı broşür

Erzurum Büyükşehir'den şehide ahde vefa

Konya'dan Hatay'a tarihi armağan

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde karla mücadele toplantısı