500 yıllık emeğe kültürel miras ödülü 

500 yıllık emeğe kültürel miras ödülü 

500 yıllık emeğe kültürel miras ödülü 

Mardin'de 500 yıllık ekmek fırınına geleneksel somut olmayan kültürel mirası ödülü verildi.

Şehmus EDİS / MARDİN (İGFA) - 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Mardin Emniyet Fırını işletmecisi Şeyhmus Var; dedesinden, babasından kendisine kadar gelen fırıncılık mesleğini yıllarca aynı standart ve hassasiyetle yöresel ekmek çeşitlerini çıkarmaya devam ediyor.


Yıllarca aynı standart ve hassasiyetle yöresel ekmek çeşitlerini çıkarmayı gözlemleyen araştırmacı, yazar ve halk bilimci Mehmet Fidan tarafından teşekkür belgesi ve fırında çalışan diğer elemanlara ödül verildi.

Meslek ve sanatkârların kaybolmaya yüz tutmuş olan değerlerin korunması amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Araştırmacı, Yazar ve Halk Bilimci Mehmet Fidan, Mardin ve Mardin'in Geleneksel somut olmayan kültürel miras olarak meslek ve sanatkârların kaybolmaya yüz tutmuş olan değerlerin korunması amacıyla 500 Yıldır babadan oğula devam eden Emniyet ekmek fırını sahibine teşekkür belgesi ve madalya ile ödüllendirildiklerini söyledi.


Mardin'de üretilen çeşitli ekmeklerin tadı, lezzeti ve görüntüsü konusunda özellikle etli ekmek, tam buğday ekmeği, ata tohumu buğdaydan üretilen yerel Luvveşê ekmeği yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiğini ifade eden Fidan,”  İnce ekmek, yuvarlak paşa ekmeği, Soğanlı bulgur ekmeği, yağlı ekmek, kuyruk yağlı sılê ekmeği, susamlı ekmek, çörek otlu ekmek, peynirli ekmek, kavurmalı ekmek, çeşitli pideler, lahmacun, Şam böreği, sembusek ve Mardin'e has çömlekte güveç, Mardin tava, tepsi tava, uykuluk tava, Halep tava, Beyrut tava, Yöresel Teşt yemeği, Kuzu Hamis, peksimet çeşitleri ile gibi Türkiye’nin farklı lezzet çeşitlerine sahibiz. Evde hazırlanarak getirilen çeşitli börek, tava ve diğer tepsi yemeklerinin pişirilmesi hassasiyetle ve özelliklerine uygun pişirilmesi hususunda örnek bir işyeri olmasından ödülü hak etti” dedi.


500 yıllık bir geçmişe sahip olan Mardin Emniyet Fırını işletmecisi Şeyhmus Var ise, 5 asırdır dedelerinden kendilerine miras kalan ekmek fırınında Mardin halkına hizmet verdiklerini belirterek,  farklı çeşitli yöresel ürünlerimizle kaliteden ödün vermeden başta halkımız olmak üzerde  yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiklerini ifade etti.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Klasik otomobil sevdalıları Melikgazi'de buluştu

Osmangazi Gösteri Sanatları Topluluğu için kayıtlar başladı

Memur-Sen’den acil servis hizmetlerine tepki!

Başkan Pekyatırmacı'dan Zabıta Teşkilatı'nın 198. yılına kutlama

Yukarı Hereke-Çerkeşli yolunda asfalt serimi başlıyor

Başkan Taban Zabıta Haftasını kutladı

İhracat Ağustos'ta da rekor kırdı

Emre Taşarer yeni şarkısı ile iddialı!

İnşaat sektöründe ivme azalsa da büyüme sürüyor

Çanakkale Müzesi’ne 30 Ağustos akını

Teğmenler hakkında tahkikat açıldı mı?

Başkan Ovalıoğlu Adli Yıl açılışına katıldı

Feraizcizade Mehmet Şakır Efendi Gençlik Kurslarında takvim belli oldu

Kocaeli'de konservatuvar yetenek sınavlarına rekor başvuru

Hentbol Kadınlar Süper Ligi'de ilk hafta tamamlandı

SASKİ milyonlarca metreküp atık suyu şehre kazandıracak

Bursa'da Zabıta Teşkilatı'nın 198. yılı kutlandı

Gayrisafi yurt içi hasıla 2023'te yüzde 5,1 arttı

Bingöl’de beyin cerrahisi ekibi omurilik tümörünü başarıyla çıkardı

Osmangazi Belediyesi başarıya ‘koş’tu!

82'lik Nefise teyzeden örnek hareket