İkinci Murat zamanında yapılan Irgandı Köprüsü'nde bulunan, Mahzen Kafe tarihi ve geçmişi ile tarih sevdalılarına kucak açıyor. Bursa'da turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu kafe köprünün tarihini bozmadan antika eşyalar kullanılarak düzenlendi.
RAMAZAN ACAR - ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
1442 yılında yapılan ve ilk çarşılı köprü olan Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Irgandı Köprüsü'ne turistler yoğun ilgi gösteriyor. Köprüyü taşıyan kemerin altında daha önceleri ahır ve depo olarak kullanılan 2 dükkândan biri tarihine ve dokusuna zarar verilmeden restore edilerek antika eşyalarla kafe halini aldı.
Kafe çalışanı Nurhan Maşalı, "Kafemizin içinde bulunduğu Irgandı Köprüsü 2. Murat zamanında 1442 yılında yapılmış. Dünya üzerindeki 4 çarşılı köprüden ilk inşa edilenin Irgandı olduğu söyleniyor. Köprüde sanatçıların eserlerini sergiledikleri ve sattıkları dükkânlar bulunuyor. Bir rivayete göre, köprü adını o dönemdeki bir askerin rüyasında köprünün altında altın olduğunu görüp ırgalanarak uyanması üzerine Irgandı olarak almış. Kurtuluş savaşında tahrip olan köprüyü, Osmangazi Belediyesi 2004 yılında restore etti. Daha sonra köprüde bulunan dükkânlar vakıflara devredildi. Önceden depo, değirmen, ahır ve cezaevi olarak kullanılan dükkânı vakıflardan kiralayarak onardık, kafeye dönüştürdük."
Kafe'nin adının soğuğu çağrıştırdığını söyleyen Nurhan Maşalı, "Kış aylarında ılık, yaz aylarında serin olan kafemizin ismi soğuğu çağrıştırıyor. Aynı zamanda Arapça'da 'mah' ay, 'zen' ise kadın anlamına geliyor."
Kafenin tarihi kalıntılarına dokunmadan restore ettiklerini dile getiren Maşalı, "Kafeyi restore ederken kullandığımız eşyaları özenle seçtik. Özellikle antika eşyalar kullanarak dizayn ettik. Gelen müşteriler eşyaları görünce şaşırıyor ve hayranlıkla bakıyorlar. Tarihi yaşatması için eski yaşanmışlıklarını bozmadık. Kalıntılarını değiştirmeden tarihi içinde barındıran bir kafe olması için düzenledik."
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz