7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

700 yıldır aşkla üretilen, geçmişte savaş malzemesi, günümüzde ise genellikle mutfak ve av malzemesi olarak kullanılan, esnekliği ve keskinliğiyle ön plana çıkan, coğrafi işaret tescilli Bursa Bıçağının üreticileri bıçakların yapım aşaması ve kalitesinden bahsederken bıçakların 700 yıldır üretildiğinin altını çizdi.

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce 2014'te başvurusu yapılan ve 2018'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Bursa Bıçağı, yurt içinin yanı sıra Fransa, Endonezya, Kosova ve Ürdün'ün aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından yoğun ilgi görüyor.

700 yıldır unutulmayan, her yıl üretimi katlanarak artan Bursa Bıçağı, Alman ve Fransız çeliklerinin yüksek ısılara maruz bırakılıp saatlerce dövülmesiyle yapılıyor.
Keskinliği, esnekliği ve dayanıklılığıyla dünya tarafından bilinir hale gelen Bursa Bıçağı, Bıçakçılar Çarşısı esnafları tarafından anlatıldı.

35 senedir bu Bursa Bıçağı yaptığını söyleyen Bıçakçılar Çarşısı esnafı Yavuz Uçar, "Bursa'da her türlü bıçak üretimi yapılıyor. Av bıçağı, kasap bıçağı, şef bıçağı ve çakılar olmak üzere çeşitlerimiz oldukça fazla. Gelen yerli ve yabancı turistler, Bursa Bıçağı'na büyük ilgi gösteriyorlar. Gastronomi mesleğinin gelişmesi ve göz önüne çıkmasıyla da şef bıçakları son zamanlarda oldukça gündemde. Hediyelik olarak satın alınan bıçaklarda kılıçlar büyük ilgi görürken bunun dışında av bıçakları da oldukça tercih ediliyor" diye konuştu.

"Bursa Bıçağı geçmişten günümüze kadar unutulmadan gelmiştir" diyen bıçakçılar çarşısı esnafı, "Bursa bıçağı öyle değerlidir ki şehir dışından hatta yurt dışından bile bıçaklar için gelenler oluyor. Paslanmaz ve paslanır olarak 2'ye ayrılan, Alman ve Fransız çelikleri 'el dövmesi' yöntemiyle dövüldükten sonra şekil verilip keskinleştirilerek bıçak halini alıyor. Bıçağın sapı için plastik, venge ağacı, gül ağacı, damascus, fiber, geyik boynuzu ve koç boynuzu kullanıyoruz. Mutfaklarda en çok kullanılan fiber saplı bıçakların tercih edilme sebebi, fiberin yanmaz ve çatlamaz olmasındandır. Bursa Bıçağı'nın mutfakta kullanılan sebze-meyve, ekmek, et dilimleme ve şef bıçağının bulunduğu setler 550-650 TL arasında, profesyonel şef bıçakları ise 280-450 TL'ye kadar çıkıyor" diyerek konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

MEM Sahne’de Balkan rüzgarı esti

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, "VERGİLER, GELECEĞİMİZİN TEMİNATIDIR"

Başkan Mutlu’dan Dirençli Kent Vurgusu: En Önemli Gündemimiz

ABB’DEN BAŞKENTLİ ÖĞRENCİLERE ÖZEL PROJE GENÇLİK SOFRALARI AÇILIYOR

20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NDE ‘ÇOCUK MECLİSİ’ TOPLANDI

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden Ulaşım Personeline Eğitim Semineri

Ücretsiz su tasarruf aparatı dağıtımı sürüyor

ODUNPAZARI’NDA “TEMEL SAĞLIK BİLGİLERİ VE HAKLARIMIZ” KONUSUNDA ÜCRETSİZ SEMİNERLER BAŞLIYOR

Ercan Kesal, Antalya Edebiyat Günleri’nde

ANTALYA’DA HİZMET SEFERBERLİĞİ: BÖCEK VE KARA’DAN ORTAK VİZYON

Bayraklı’da çocuklara özel etkinlik

BAŞKAN MANDALİNCİ’DEN SAHA ZİYARETLERİ

Çevre Kirliliğinin Affı Yok

ALANYA BELEDİYESİ’NDEN YAŞLI VATANDAŞLARA TARİH VE DOĞA GEZİSİ

Büyükşehir’den Çamlıyayla’da Öğrencilere Eğitim Desteği

Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Bağcılar’da Çocuk Şura’sı Düzenlendi

TRAFİK AKIŞI RAHATLAYACAK

KARAKÖPRÜ’DE İŞYERİ SUNDURMALARI DENETLENDİ

Büyükşehir’den Bir Yenilik Daha; Engelsiz İstihdam Günleri Başlıyor!

ADALET BAKANI TUNÇ, 'KADINLARIN ADALETE ERİŞİMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PANELİ'NDE KONUŞTU

Erbaa’da ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor.