7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

700 yıldır aşkla üretilen, geçmişte savaş malzemesi, günümüzde ise genellikle mutfak ve av malzemesi olarak kullanılan, esnekliği ve keskinliğiyle ön plana çıkan, coğrafi işaret tescilli Bursa Bıçağının üreticileri bıçakların yapım aşaması ve kalitesinden bahsederken bıçakların 700 yıldır üretildiğinin altını çizdi.

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce 2014'te başvurusu yapılan ve 2018'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Bursa Bıçağı, yurt içinin yanı sıra Fransa, Endonezya, Kosova ve Ürdün'ün aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından yoğun ilgi görüyor.

700 yıldır unutulmayan, her yıl üretimi katlanarak artan Bursa Bıçağı, Alman ve Fransız çeliklerinin yüksek ısılara maruz bırakılıp saatlerce dövülmesiyle yapılıyor.
Keskinliği, esnekliği ve dayanıklılığıyla dünya tarafından bilinir hale gelen Bursa Bıçağı, Bıçakçılar Çarşısı esnafları tarafından anlatıldı.

35 senedir bu Bursa Bıçağı yaptığını söyleyen Bıçakçılar Çarşısı esnafı Yavuz Uçar, "Bursa'da her türlü bıçak üretimi yapılıyor. Av bıçağı, kasap bıçağı, şef bıçağı ve çakılar olmak üzere çeşitlerimiz oldukça fazla. Gelen yerli ve yabancı turistler, Bursa Bıçağı'na büyük ilgi gösteriyorlar. Gastronomi mesleğinin gelişmesi ve göz önüne çıkmasıyla da şef bıçakları son zamanlarda oldukça gündemde. Hediyelik olarak satın alınan bıçaklarda kılıçlar büyük ilgi görürken bunun dışında av bıçakları da oldukça tercih ediliyor" diye konuştu.

"Bursa Bıçağı geçmişten günümüze kadar unutulmadan gelmiştir" diyen bıçakçılar çarşısı esnafı, "Bursa bıçağı öyle değerlidir ki şehir dışından hatta yurt dışından bile bıçaklar için gelenler oluyor. Paslanmaz ve paslanır olarak 2'ye ayrılan, Alman ve Fransız çelikleri 'el dövmesi' yöntemiyle dövüldükten sonra şekil verilip keskinleştirilerek bıçak halini alıyor. Bıçağın sapı için plastik, venge ağacı, gül ağacı, damascus, fiber, geyik boynuzu ve koç boynuzu kullanıyoruz. Mutfaklarda en çok kullanılan fiber saplı bıçakların tercih edilme sebebi, fiberin yanmaz ve çatlamaz olmasındandır. Bursa Bıçağı'nın mutfakta kullanılan sebze-meyve, ekmek, et dilimleme ve şef bıçağının bulunduğu setler 550-650 TL arasında, profesyonel şef bıçakları ise 280-450 TL'ye kadar çıkıyor" diyerek konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Anafartalarspor BAL’ı hedefliyor

Türk mobilya sektörü ABD’ye 1 milyar dolar ihracat hedefi koydu

İpsala’nın Karaağaç Köyünde ceviz hasadı devam ediyor

Edirne’de jandarma 5 göçmen organizatörü yakaladı

Marmaris Belediyesi ve GETOB Antalya Turizm Fuarı'nda

Sakarya'da kauçuk fabrikasında yangın

Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanından kutlama mesajı 

İpsala’daki GES Projesine 'olumsuz' ÇED!

Yenişehirli atletler başarılarını sürdürüyor

Haftanın ilk günü nasıl bir hava olacak?

İbrahim Akar’dan eleştirilere sert tepki; “Küçük bir adab-ı muaşeret eğitimi”

Ummahan Aka: "Kadına yönelik şiddet vakası yaşanmayan bir günümüz yok"

Eski İzmir Erzurumlular Derneği'nden geniş katılımlı kahvaltı

İnönü’de Gökhan Aydın yeniden AK Parti ilçe başkanı seçildi

Bursa Nilüfer'den hentbolda üst üste 7. galibiyet

Singapur İspanya'yı tahttan indirdi!

Bilecik Pazaryeri’nde trafik kazası: 1 yaralı

Bursa'da Yıldırımlı öğrencilerden 'Kadına Şiddete Hayır'

Tofaş galibiyet serisini 3'e çıkardı

O yol zamandan ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak

Manisa sokaklarında yarı maraton heyecanı