7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

700 yıldır aşkla üretilen, geçmişte savaş malzemesi, günümüzde ise genellikle mutfak ve av malzemesi olarak kullanılan, esnekliği ve keskinliğiyle ön plana çıkan, coğrafi işaret tescilli Bursa Bıçağının üreticileri bıçakların yapım aşaması ve kalitesinden bahsederken bıçakların 700 yıldır üretildiğinin altını çizdi.

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce 2014'te başvurusu yapılan ve 2018'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Bursa Bıçağı, yurt içinin yanı sıra Fransa, Endonezya, Kosova ve Ürdün'ün aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından yoğun ilgi görüyor.

700 yıldır unutulmayan, her yıl üretimi katlanarak artan Bursa Bıçağı, Alman ve Fransız çeliklerinin yüksek ısılara maruz bırakılıp saatlerce dövülmesiyle yapılıyor.
Keskinliği, esnekliği ve dayanıklılığıyla dünya tarafından bilinir hale gelen Bursa Bıçağı, Bıçakçılar Çarşısı esnafları tarafından anlatıldı.

35 senedir bu Bursa Bıçağı yaptığını söyleyen Bıçakçılar Çarşısı esnafı Yavuz Uçar, "Bursa'da her türlü bıçak üretimi yapılıyor. Av bıçağı, kasap bıçağı, şef bıçağı ve çakılar olmak üzere çeşitlerimiz oldukça fazla. Gelen yerli ve yabancı turistler, Bursa Bıçağı'na büyük ilgi gösteriyorlar. Gastronomi mesleğinin gelişmesi ve göz önüne çıkmasıyla da şef bıçakları son zamanlarda oldukça gündemde. Hediyelik olarak satın alınan bıçaklarda kılıçlar büyük ilgi görürken bunun dışında av bıçakları da oldukça tercih ediliyor" diye konuştu.

"Bursa Bıçağı geçmişten günümüze kadar unutulmadan gelmiştir" diyen bıçakçılar çarşısı esnafı, "Bursa bıçağı öyle değerlidir ki şehir dışından hatta yurt dışından bile bıçaklar için gelenler oluyor. Paslanmaz ve paslanır olarak 2'ye ayrılan, Alman ve Fransız çelikleri 'el dövmesi' yöntemiyle dövüldükten sonra şekil verilip keskinleştirilerek bıçak halini alıyor. Bıçağın sapı için plastik, venge ağacı, gül ağacı, damascus, fiber, geyik boynuzu ve koç boynuzu kullanıyoruz. Mutfaklarda en çok kullanılan fiber saplı bıçakların tercih edilme sebebi, fiberin yanmaz ve çatlamaz olmasındandır. Bursa Bıçağı'nın mutfakta kullanılan sebze-meyve, ekmek, et dilimleme ve şef bıçağının bulunduğu setler 550-650 TL arasında, profesyonel şef bıçakları ise 280-450 TL'ye kadar çıkıyor" diyerek konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Türkiye'de ilk! Rugby ve eskrim takımı kuruldu

ŞEHİTKÂMİL’DEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NE ÖZEL KONSER

Aselsan'dan Savunma Sanayii'ne iki ayrı imza

BAŞKAN GÖKHAN YÜKSEL, COP29’DA KONUŞTU

Cüneyit Zorlu, Büyükşehir bütçesindeki faiz yüküne dikkat çekti

Türkiye 10 ayda 55 milyonu ağırladı... Ekim'in lideri Almanya oldu

Büyükşehir İle İlçeler Arasında Koordinasyon

ARNAVUTKÖY BALIKÇI BARINAĞI YAT LİMANI OLUYOR

Kocaeli İzmit'te öğretmenlere anlamlı ziyaret

Bursa Gemlik'te fiyat uyumsuzlukları Zabıta'ya takıldı

Bizim Çocuklar'ın rakibi belli oldu

Bursa Osmangazi’de Hasan Ali Yücel yılı

Sakarya'da vatandaşa çağrı yapıldı

EŞ BAŞKAN SÖYLEMEZ, 'DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ' NEDEYLE ÇOCUKLARI ZİYARET ETTİ.

Kılıçdaroğlu Ankara Adliyesi'nde

Ankara'da plakların sahafı...

Yaman Alkan'dan fotoğraflarla 20. yüzyıl ortalarında Burgazada

DOSABSİAD'dan sanayicilere eğitimde vizyoner hamle

ALANYA'DA YÖRÜK OYUNLARI BELGESELİ HAZIRLANIYOR

Zabıta Ekiplerinden Lokantalara Denetim

Sahne İzmit Romanya’da Türkiye’yi temsil etti