Ağustos güneşine cilt koruyucunuz olmadan çıkmayın!

Ağustos güneşine cilt koruyucunuz olmadan çıkmayın!

Ağustos güneşine cilt koruyucunuz olmadan çıkmayın!

Ağustos sıcağında güneş kendini daha fazla gösterirken, zararlı ışınlarına çok fazla maruz kalmak ciltte önemli hasarlara neden oluyor. Bu hasar; kızarıklık, yanık, kırışıklıklar ve hatta cilt kanseri gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) -Özellikle yaz aylarında UV ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak ve güneş koruyucu kullanılması gerekiyor.

Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, güneş ışınlarının olumlu ve olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.

Ultraviyole ışınlarının insan sağlığı ve deri üzerinde çok önemli etkileri bulunduğunu kaydeden Dr. Karahallı, "En önemlisi D vitamini sentezidir. Mart ve ekim ayları arası D vitamini açısından en etkili dönemdir. Bu aylarda özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saat 11:00 ve 15:00 arası D vitamini için en uygun saatlerdir. Ancak güneşin olumsuz etkilerini göz önüne alırsak, sadece 10 -15 dk. diz ve dirsek altı bölgelerinin güneşlendirilmesi yeterli olmaktadır" dedi.

Karahallı, güneş ışınlarının olumsuz etkileri arasında güneş yanığı, cilt kuruluğu, dehidrasyon, cilt yaşlanması (kırışıklıklar, lekeler) ve cilt kanseri yer aldığını kaydetti. 

GÜNEŞTEN EN ETKİLİ ŞEKİLDE NASIL KORUNMALIYIZ?

"Gölgede durmak güneşten direk gelen UV'yi engellese de gökyüzünde dağılan UV'ye engel değildir" diyen Dr. Karahallı, "Pencereler UVB'yi etkili bir şekilde filtrelese de UVA'yı geçirir. Giysiler güneşten korumada güneş kremlerine göre daha güvenilirdir. Derinin hangi bölgelerinin korunduğu açıkça görülebilir ve giysiler ıslanmadığı sürece zamanla koruma miktarı azalmaz. Güneş koruyucu kremler deriye ulaşan UV ışınlarını emen, yansıtan ajanlardır. Krem, jel, losyon, sprey şeklinde olabilir. SPF ile ifade edilen çeşitli derecelerde güneş koruma faktörleri içerirler. Etki mekanizmalarına göre inorganik (fiziksel) ve organik (kimyasal) güneş koruyucular olarak ikiye ayrılır. Fiziksel güneş koruyucular deride bariyer oluşturup UV ışınlarını yansıtarak etki gösterirler. Çinko oksit, titanyum dioksit, demir oksit gibi maddeler içerirler.  Kimyasal güneş koruyucular, UV ışınlarını absorbe ederek etki gösterirler bu yüzden fotoallerjik reaksiyonlara neden olabilirler. PABA türevleri, sinnamad esterleri, salisilat esterleri, benzofenonlar bu gruptandır" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Konya Karataylı sporculardan altın madalya yağmuru

Başkan Özdemir'den liselilere 'umutlarınızı bırakmayın' mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Mayıs'ta KKTC yolcusu

Sakarya İkramiye’ye güçlü altyapı

İstanbul gençliği alarm veriyor!

Bakan Bolat, Dış Ticaret Verileri'ni Diyarbakır'dan açıkladı... Dış ticaret açığı 12 milyar dolar!

İNSANI MESLEK BÜYÜTMEZ, AHLAK YÜCELTİR

Bursa Nilüfer Spor Şenlikleri’nde heyecan sürüyor

Bursa Gemlik'te Emek Turnuvası’nın şampiyonu Çimtaş oldu

Bursa İnegöl Zabıtasından halk sağlığı için 7/24 sahada

Bakan Yerlikaya’dan polise saldırıya sert tepki! Otobüsü polisin üzerine süren CHP şoförüne suç duyurusu

Elektirikli bisiklet Tripy’lere bahar indirimi: Dakika ücreti 2 TL

Sakarya'dan doğaya duyarlı çalışma

Manisa'da 'Roman Ofisi' kuruldu

Sakaryalı teakwondocular Milli Takım seçmelerine katılacak

Bursa Yıldırım'da 6 bin öğrenciye 'afet' eğitimi

2. ŞANLIURFA İNŞAAT-YAPI DEKORASYON FUARI ŞANLIURFA’DA KAPILARINI AÇTI

“SİZ GELEMEZSENİZ, BİZ GELİRİZ” SLOGANI İLE BİLİM KIRSALA TAŞINDI

Orhun Ene, Bursa Uluslararası Spor Festivali’nin konuğu oldu

Süleymanpaşa Belediyesi Yol Çalışmalarına Aralıksız Devam Ediyor

İstanbul hasar tespit çalışmalarında son durum