Eskişehir Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen şu ifadeleri kullandı:
"Tekstil sektörü giderek ara eleman bulmakta zorlanıyor. Diğer sektörlerde olduğu gibi, bu alanda da ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Ara eleman ve kalifiye iş gücü, tüm sektörlerde, fabrikalarda ve iş kollarında işin devamlılığı için olmazsa olmazdır. Ancak eleman yetiştirmek için çıraklık, kalfalık ve daha sonra ustalık aşamalarının tamamlanması gerekmektedir.
4+4+4 eğitim sistemi devreye girdikten sonra, özellikle tekstil sektörü ve terzilik gibi kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde eleman yetiştirilemez hale geldi. Çırak, kalfa ve usta yetişmiyor, dolayısıyla eleman sıkıntısı büyüyerek devam ediyor. Diğer sektörler de bu konuda ciddi zorluklar yaşıyor. İnsanların giyim ihtiyacı nedeniyle tekstil sektöründe ilerleyen yıllarda eleman bulma ihtiyacının artacağını şimdiden görebiliyoruz.
Kalifiye elemanlar genellikle fabrikalarda makineci, kesimci gibi farklı bölümlerde çalışıyorlar. Ancak sipariş süreçlerinde bu elemanların tüm üretim aşamalarını bilmesi gerekiyor. Şu anda sektörde bu niteliklere sahip eleman yetişmiyor. Federasyon olarak bu durumun farkındayız. Bu yüzden ortaöğretim ve liselerde dönem sonlarında kariyer günleri düzenleyerek gençlerin terzilik ve tekstil sektörünü tercih etmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Terzilik ve tekstil sektörlerinde çalışmanın, diğer sektörlerde olduğu gibi yüksek yaşam standartları sağladığını gençlere anlatıyoruz. Amacımız, tekstil ve terzilik sektöründeki ara eleman açığını kapatarak bu mesleklerin kaybolmasını önlemek.
Aileler genellikle çocuklarının beyaz yakalı olmasını arzu ediyor. Çocuklarının yeteneklerine ve becerilerine bakmaksızın, onları beyaz yakalı mesleklere yönlendiriyorlar. Oysa çocuklarının becerilerine uygun meslekler seçip bu mesleklerde yaşamlarını sürdürmeleri sağlandığında, terzilik de dahil olmak üzere birçok meslek iyi bir yaşam standardı sunabilir. Şu anda terzilerimiz, düzenli çalıştıklarında, maddi olarak sıkıntı çekmeden hayatlarını sürdürebilecek bir mesleğe sahipler.
Esnafımız şu anda vergi ve kredi borçları nedeniyle şikayetçi. Bu konuda konfederasyon başkanımızın da bir açıklaması oldu ve yapılandırma taleplerini gündeme getirdi. Esnaflarımızın kamuya ve bankalara olan borçlarını ödeyemedikleri durumlarda yapılandırma yapılması büyük önem arz ediyor. Devletimiz de zaman zaman bu konuda adımlar atıyor. Esnafların kamuya olan borçlarını yapılandırma taleplerinin karşılanması, faiz oranlarının yüksek tutulmaması, esnafın rahatlamasına ve nefes almasına olanak sağlar.
Maliye Bakanlığı, kamu borçlarını yapılandırıyor, ancak faiz oranları yüksek. Devletimiz bu yapılandırmalarda faiz oranlarını düşürürse, esnafa önemli ölçüde rahatlama sağlayacaktır. Esnaflarımızın kamuya ve bankalara olan borçlarının yapılandırılması, kredi kartı borçlarının da dahil edilmesi, onların günlük harcamalarını karşılamalarına yardımcı olacaktır. Vergilendirme konusunda da adaletin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda vergide adalet olmadığını görüyoruz, ancak devletimizin bu konuda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Vergide adaletin sağlanması, esnafın kamuya ve bankalara olan borçlarının ödenmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu konuda adalet sağlanırsa, esnafın üzerindeki yük hafiflemiş olur."
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz