Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay! Arabeske ilgi nereden?

Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay! Arabeske ilgi nereden?

Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay! Arabeske ilgi nereden?

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, İletişim Bilimci Prof. Dr. Nazife Güngör, Arabesk müziğin en önemli isimlerinden Ferdi Tayfur’un ölümünün ardından arabesk konusunu değerlendirdi.

İSTANBUL (İGFA) - Arabesk müziğin en önemli isimlerinden Ferdi Tayfur’un ölümünün ardından arabesk konusunu değerlendiren ‘Arabesk’ kitabının yazarı Prof. Dr. Nazife Güngör, döneminde ilk kez bir müzik formunun kitlesel düzeyde ilgi gördüğünü ve Ferdi Baba, Orhan Baba, Müslim Baba’yı halkın sevdiğini söyledi.

Ferdi Tayfur’u halkın sahiplendiğini ve hiç vazgeçmediğini de anlatan Prof. Dr. Nazife Güngör, “Çünkü O hep onlarla kalmayı başardı. Ne yaşam tarzını ne de müzik formunu hiç değiştirmedi, değiştirmeye de çalışmadı. Dolayısıyla da kitlelerin sevgisini hiç yitirmedi.” dedi.

Arabeskin, bir müzik türü olmaktan çok kitlesel bir olay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Güngör, “Bir kitle kültürü ya da bugünkü adıyla bir popüler kültürel türdür. Orada müzik sanatının incelikleri, notalar, enstrümanlar, söyleniş tarzı çok da önemli değil, önemli olan şey sanatçının kim olduğu, hangi yaşam koşullarından geldiği, nasıl yaşadığı ve ne söylediğidir.” dedi.

HALKIN SESİ OLABİLMİŞTİ FERDİ TAYFUR…

Sanatçının yaşam tarzının da önemli olduğunu ve Ferdi Tayfur’un tam da burada hayran kitlesiyle bütünleştiğini dile getiren Prof. Dr. Nazife Güngör, şunları kaydetti:

“Gecekondulular sevmişti Ferdi’yi. Onu kendilerinden biri gibi görüyorlardı çünkü. O da zaten şarkılarına kendi yaşam mücadelesini yansıtıyordu. Dinleyicisiyle empati kurmak, onları anlamak, onlara ulaşabilmek hiç zor değildi Ferdi için. O da kırdan, yoksulluktan çıkıp gelmişti İstanbul’a, tutunmaya çalışıyordu yaşama, kendisini kabul ettirmeye, uyumlanmaya. Zordu, hem de çok zordu. Ama gayret ederek, umudu besleyerek olacaktı. Olmalıydı. Kendi yaşam mücadelesi, acıları, umutsuzluktan umuda kıvranışları şarkılarında dile gelmişti. Dolayısıyla da halkın sesi olabilmişti Ferdi Tayfur.   Plakları kapış kapış, konserlerine yüzbinler katılıyordu. Kimisi için Ferdi Abi, kimisi için Ferdi Baba olmuştu. Arabeskin de kralı ilan edilmişti.”

Bir taraftan da bu yeni müzik formuna ilişkin tartışmalar başladığını hatırlatan Prof. Dr. Nazife Güngör, “En iyi müzik okullarında eğitim alanlar, müziğin en kalitelisini yapanlar kitlelerden o kadar da ilgi görmezken bu yeni tarzın böylesine ilgi görmesinin nedeni neydi acaba? Müzisyenler, müzik araştırmacıları, sosyologlar, sosyal psikologlar işin aslını öğrenmek için harekete geçmişlerdi. Pek çok çalışma yapıldı, yazılıp çizildi. Kitleleri bu denli etkileyen neydi acaba? Bu dünyadan ve de bu toplumdan nice müzisyen gelip geçmişti. Türküler, halk deyişleri, klasik müzik, sanat müziği vs. Ama ilk kez bir müzik formu kitlesel düzeyde ilgi görüyordu. Ferdi Baba, Orhan Baba, Müslim Baba vs. Halk sevdi bu sanatçıları. Yaptıkları müziğin sanat değerini tartışmak çok da önemli değil bence. Oraları çoktan geçtik. Kitleleri bir biçimde yakaladılar ve kendilerine bağladılar. Bunu boş ya da anlamsız bir olay olarak değerlendirmek de doğru olmaz. Demek ki kitlelerin duygu dünyasına girebildiler. Ama duygu dünyasına girebilmek, kitlelerle bütünleşebilmek için aslında aynı yaşam deneyimlerine sahip olmak da çok önemli. İşte Ferdi Tayfur’un, Orhan Gencebay’ın, Müslüm Gürses’in kitlelerce sahiplenilmesinin belki de en temel nedeni bu.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK’İN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, “ABDURRAHMAN BAŞKANA İNANIYORUM”

BİLGEHANELERDE 2. TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI HEYECANI YAŞANDI

Büyükşehir sosyal tesisi adeta ikinci evleri oldu

19 ilçede Yağmur Suyu Master Plan çalışmaları başladı

BAŞKAN TEPE’DEN “10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ” MESAJI

ALTINORDU BELEDİYESİ’NDEN SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN ARAZİ TAHSİSİ

Süleymanpaşa Belediyesinden Gazetecilere Özel 10 Ocak Buluşması

Atıl Durumdaki Kapalı Otobüs Durakları Taksi Durağına Dönüştürüldü

Süleymanpaşa Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğünden Çocuklara Mangal Partisi

Işıl Yücesoy’un müzikli oyunu ‘İzninle’ Bursa’da sahnelendi

Büyükşehir, Manisa’da Dokunulmayan Sokak Bırakmıyor

Başkan Tetik 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı

Nazilli Belediyesi yürüyüş yolu ve parkları bakıma aldı

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Milli Güreşçi Hamit Kaplan, vefatının 49. yılında kabri başında anıldı.

MUŞ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI TUBA SAYILĞAN VE SIRRI SÖYLEMEZ, DENİZBANK MUŞ ŞUBE MÜDÜRÜ MUSA SOYDAN VE BERABERİNDEKİ HEYETİ MAKAMDA AĞIRLADI

BELEDİYE BAŞKANI HALLAÇ ’'10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN’’

Büyükşehir Belediyesi, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor

İNÖNÜ MAHALLESİ FİDANLIK MEVKİSİNDE DEVAM EDEN SU İSHALE HATTI YOL YAPIMI ÇALIŞMALARIMIZI İNCELEDİK

BAŞKANIMIZ, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNLERİNİ KUTLADI

Büyükşehir'in 'Lisansüstü Tez Destek Programı' sonuçlandı