Tarih: 15.03.2022 09:18

Bakan Yanık MIKTA ülkeleri adına konuştu

Facebook Twitter Linked-in

MIKTA ülkeleri olan Meksika, Endonezya, Güney Kora, Türkiye ve Avustralya adına New York'taki BM Genel Kurulu'nda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, dünyadaki tüm insanlar için barış yolunda çalışma zamanı olduğunu kaydederek, kadınlar ve kız çocuklarının; iklim eylemi, afet riskinin azaltılması ve dayanıklılık oluşturma konularında dinamik güçler olduğunu söyledi.

ANKARA (İGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, New Yok’ta gerçekleşen Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) 66’ncı oturumun resmi açılış toplantısına katıldı. BM Genel Kurulu’nda MIKTA ülkeleri (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya) adına konuşma yapan Bakan Yanık, MIKTA ülkelerinin kurallara dayalı uluslararası sistemin ve insan haklarının korunmasının güçlü destekçileri olduğunu, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve tüm kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin MIKTA için temel bir öncelik olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin uzak bir tehdit olmadığını belirten Bakan Yanık, “İklim değişikliği ve afetler, dünya çapında herkes tarafında sert bir şekilde hissedilse de, cinsiyete dayalı ayrımcılığa maruz kalan, dünyadaki yoksulların çoğunluğunu temsil eden ve tehdit altındaki doğal kaynaklara daha fazla bağımlı olan kadınlar ve kız çocukları üzerinde orantısız bir etkiye sahiptir” dedi.

Kadınlar ve kız çocuklarının, iklim eylemi, afet riskinin azaltılması ve dayanıklılık oluşturma konularında dinamik güçler olduklarını kaydeden Bakan Yanık, komisyonunun bu anlayışla kadın-erkek eşitliği, iklim değişikliği, çevre ve afet riskinin azaltılması ve dayanıklılık gibi birbiriyle bağlantılı konuları ele almayı hedeflediğini söyledi. 

Bu arada iklim değişikliği ve afetlerin etkilerinin kadınlar ve kız çocukları için günlük yaşamın zor bir parçası haline geldiğini vurgulayan Yanık, ücretsiz bakım ve ev işlerinin tanınması, değer verilmesi, adil bir şekilde yeniden dağıtılması ve kamu hizmetleri, altyapı sağlama ve sosyal koruma politikaları yoluyla kaynak sağlanmasının da kritik önem taşıdığını kaydetti. Bakan Yanık şiddet mağdurlarına; sağlık hizmetlerine erişim ile psikososyal destek ve geçim desteği gibi temel hizmetlerin sağlanması gerektiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda tüm kadınların ve kız çocuklarının bilgi ve iletişim teknolojilerine, internete eşit ve güvenli erişimini sağlamayı taahhüt ettiklerine dikkat çeken Bakan Yanık, savaştan zarar gören kadınların durumunun evrensel bir sorun olduğunu da vurgu yaparak, "Bu konu mutlaka dikkatle ele alınmalıdır. Yıllardır dünyanın dört bir yanındaki kadınlar ve kız çocukları savaşın etkilerinden orantısız şekilde zarar gördüler. Siyasi diyalog, barış süreçleri ve karar alma süreçlerinden dışlanmaya devam ediyorlar. Ukrayna'da devam eden çatışmalarda ortada bir kazanan yok. Asıl mağdurlar, kadınlar ve çocuklar. En savunmasız kişileri korumak için Ukrayna'da azami kısıtlamalar uygulanmalıdır. Bu saldırganlıktan kaçan tüm siviller için güvenli geçiş kolaylaştırılmalıdır. Artık bugün ve yarın, dünyadaki tüm insanlar için barış yolunda çalışma zamanıdır” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —