BAKANLAR KONSEYİ İSTANBUL’DA TOPLANDI

BAKANLAR KONSEYİ İSTANBUL’DA TOPLANDI

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, KALKINMA YOLU PROJESİ 1. BAKANLAR KONSEYİ TOPLANTISINA KATILDI

UBA / İSTANBUL - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile birlikte projeyi etraflıca değerlendirdiklerini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye ve Irak üzerinden kesintisiz ve hızlı bir şekilde yapılacak taşımacılığın tesis edilmesinin ulaştırma koridorlarına katkısını ele aldık. Kalkınma Yolu Projesi sadece bu dört ülke için değil hem bölge coğrafyası için hem de küresel tedarik zincirleri açısından çok önemli bir projedir.” dedi. Uraloğlu, ilerleyen süreçte Bakanlar Konseyi’nin tekrar toplanacağını kaydetti.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye’nin ev sahipliğinde Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın katılımlarıyla düzenlenen 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, modern ekonominin başlıca özelliğinin çok uluslu üretim, ülkelerarası finansal akımlar ve uluslararası ticaret hacminin çok büyük boyutlara ulaşması olduğunu kaydederek, “Kimse artık tek başına zengin değil ya da kendi kendine yetmiyor. Kapılarını örtersen, gözlerini, kulaklarını kapatarak dünyadaki gelişmelere uzaktan bakarsan, dost edinmezsen bugünün dünyasında yerin yok. Herkesin elinde pastaya katacağı güzel tatlar ve pastadan alacağı payı var. Devir artık “kazan-kazan” devri…Ulaşım sektörü ise kazan-kazan devrinin en önemli dinamosudur.” dedi.

 

“Projeyi Hep Birlikte ve Etraflıca Değerlendirme İmkanı Bulduk”

 

Bakan Uraloğlu, sadece ulaşım ve lojistik sektörlerinin geleceği için değil 4 ülkenin ekonomik ve sosyo-kültürel geleceği için de bir araya geldiklerini belirterek, “Çünkü, ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için ulaşım olanaklarının güvenli, kesintisiz ve hızlı olması çok önemlidir.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Nisan 2024 tarihinde Irak’a gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olarak “Kalkınma Yolu hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı’nı” imzaladıklarını anımsatarak, “Bu Mutabakat Zaptı ile dört ülke arasında Kalkınma Yolu Projesi çerçevesinde Bakanlar Konseyi’ni kurma kararı almıştık. Bugün de Türkiye olarak bu konseyin ilk toplantısına ev sahipliği yaptık. Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili dört ülkenin işbirliğini en üst seviyeye çıkaracak olan bu konsey vasıtası ile projeyi hep birlikte ve etraflıca değerlendirme imkanı bulduk.” şeklinde konuştu.

 

Atılacak Adımlar Belirlendi

 

Uraloğlu, Türkiye ve Irak üzerinden kesintisiz ve hızlı bir şekilde yapılacak taşımacılığın tesis edilmesinin ulaştırma koridorlarına katkısını ele aldıklarını vurgulayarak, “İlerleyen dönemde bu alandaki iş birliğimizin somut çıktılarını ortaya koymaya yönelik atılacak adımları da belirledik. Birlikte hareket etmek ve planlarımızı hızla hayata geçirmek adına konseyin faaliyetlerini önemsiyoruz. Ayrıca, ilk toplantımız olması sebebiyle, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında oluşturulan Bakanlar Konseyinin yönetim ve işleyiş mekanizmalarının belirlenmesi ve bu konuda gelecekteki yol haritasını ele aldık.” diye konuştu.

 

“Kalkınma Yolu Hem Bölge Coğrafyası İçin Hem de Küresel Tedarik Zincirleri Açısından Çok Önemli Bir Proje”

 

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında kurulan bu Konseyin bünyesindeki toplantıların devam edeceğinin altını çizen Uraloğlu, “Proje kapsamındaki iş birliğimizin daha da güçlenerek ilerleyeceğine inancım tamdır. Kalkınma Yolu Projesi sadece bu dört ülke için değil hem bölge coğrafyası için hem de küresel tedarik zincirleri açısından çok önemli bir projedir.” dedi. Projenin sadece bir ulaştırma projesi olmadığını, bölgenin refah ve istikrarını artıracak çok daha geniş kapsamlı bir proje olarak ön plana çıktığını belirten Uraloğlu, “Kalkınma Yolu Projesi ile Irak’ta inşa edilen FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız. Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltacağız. FAV Limanı’ndan yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan süre ile Kalkınma yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlanacak.” diye konuştu.

 

“Çin’den Kalkıp Ümit Burnu’na Dönen Gemiler de 35 Günde Ulaştıkları Londra’ya Yaklaşık 45 Günde Ulaşıyor”

 

Kovid-19 pandemisiyle küresel tedarik zincirlerinde başlayan dönüşümün devamında, 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin lojistik haritasındaki değişim sürecini de hızlandırdığını kaydeden Uraloğlu, “Yine, 2023 yılının Ekim ayında başlayan İsrail-Filistin savaşıyla birlikte, Kızıldeniz Bölgesi’nde yaşanan güvenlik krizi sonucunda Süveyş Kanalı’nda ticari gemi geçişleri sıkıntıya girdi. Bu güzergah küresel denizcilik şirketleri tarafından tercih edilmemeye başladı ve bunun yerine Ümit Burnu’na yöneldiler. Çin’den kalkıp Ümit Burnu’na dönen gemiler de 35 günde ulaştıkları Londra’ya yaklaşık 45 günde ulaşıyor. Burada da 10 günlük bir artış var ve bu yüzde 30 civarında maliyet artışı demek. Dolayısıyla biz mesela bugün Kalkınma Yolu Koridorunu bitirmiş olsaydık bu tür maliyetler de düşmüş olacaktı.” ifadelerini kullandı.

 

Kalkınma Yolu’nun sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmayacağını, aynı zamanda mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı da olacağını belirten Bakan Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti:

 

“Doğu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde de bağlayacak. Böylece, global ticaret sistemine doğrudan katkı sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacak. Tüm bu açılardan düşünüldüğünde, oluşturduğumuz Bakanlar Konseyinin son derece önemli bir misyon üstlendiği aşikardır. Kalkınma Yolu Projesi Bakanlar Konseyinin bu dört ülke ve bölge coğrafyası için hayırlı olmasını diliyor ve değerli mevkidaşlarım başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

 

HABER : Özcan Yıldırım 
 



Anahtar Kelimeler: BAKANLAR KONSEYİ İSTANBUL’ TOPLANDI

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

BAKANLAR KONSEYİ İSTANBUL’DA TOPLANDI

Yenimahalle Belediyesi’nden şehitlere vefa

Edremit ve Midilli, Dünya Barış Günü’nde bir araya geliyor

BÜYÜK ZAFER BAŞKENTTE COŞKUYLA KUTLANACAK

Nilüfer Belediyesi’nin gururu Paralimpik Oyunları’nda yarışacak

Özlem Işık, Yunanistan’dan madalyayla döndü

Malatya'da biyolojik arıtma yenilendi

Gerçek ile sanal belediyeciliğin farkını göstereceğiz

Kartingte mücadele Körfez’de devam ediyor

İzmitler, zafer coşkusunu doğa yürüyüşü ile yaşadı

U17 Kadın Milli Takımımız Dünya Şampiyonası’nı 7. sırada tamamladı

Aşıklık geleneği Yıldırım'da yaşıyor

Hentbolda heyecan Süper Lig maçları ile başlıyor

Hasankeyf, Midyat ve Dara Antik Kenti gezdirildi

YEDAM 1 yılda 111 danışanla 5 bin 613 görüşme yaptı

Kocaeli Büyükşehir’e bir iştirak daha katıldı... KENTİM A.Ş. kuruldu

Aşıklık geleneği Bursa Yıldırım'da yaşatılıyor

Nilüferliler’in yeni buluşma noktası 'Nilbel Kafe' hizmette... Kahveler Başkan'dan

Başkan Alemdar Sakarya Küpçüler’de çalışmaları inceledi

6 Büyükelçi'den Erdoğan'a güven mektubu

Şampiyonluk sevincini Başkan Özdemir’le paylaştılar