Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş, iki yıllık dönemde SKB’de yapılan çalışmalar, DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’na kabul edilen üyelik süreci, Ulusal Sağlıklı Şehirler Deklarasyonu ve Bursa Şehir Sağlık Gelişim Planı yayını hakkında bilgilendirme yaptı.
BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş, SKB tarafından son dönemde yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde toplantı düzenledi.
Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, SKB Danışma Kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve belediye bürokratları katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş, sağlıklı şehirler hareketinin kentlerin sağlık göstergelerini belirlemek ve bu göstergeleri olumsuz etkileyen faktörlere çözüm üretmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 30 yılı aşkın bir süre önce başlatıldığını söyledi.
DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın ise şehirlerle doğrudan iş birliği yoluyla uygulanacak politik ve sektörler arası bir girişim olarak başlatıldığını söyleyen Başkan Alinur Aktaş, sağlıklı şehirler hareketinin Türkiye’de Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 10 kurucu belediyenin girişimiyle, Hikmet Şahin döneminde 2005 yılında kurulduğunu belirtti. Birliğin 30 ulusal ağ ve 100 belediyenin içinde bulunduğu ağı Türkiye adına temsil ettiğini hatırlatan Başkan Aktaş, 81 üye belediyeye ulaşan birliğe 17 büyükşehir belediyesi, 10 il belediyesi, 43 büyükşehir ilçe belediyesi ve 11 il ilçe belediyesi üye olduğunu dile getirdi.
Bu çalışmanın DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağına kabul edilen 7. faz üyeliğinin daha güçlü ve görünür hale getirecek bir çalışma olduğunu altını çizen Başkan Aktaş, bu yöndeki çalışmalarla şehir genelinde bir bilinç oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Çalışmanın, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kapasitesini güçlendirmede ve kurumlar arası dayanışmayla yapılan işbirliği açısından önemli bir örnek olacağını anlatan Başkan Aktaş, “Belediye başkanları da bir nevi kent doktorlarıdır. Şehirde yaşayan insanların araçlarla değil, daha fazla yürüyebilmesi, daha fazla spor yapabilmesi, havanın kirletilmemesi adına da el birliğiyle çok çalışmalıyız. Hepimize çok görev düşüyor. Bursa hızla büyümeye devam ediyor. Sanayisine ciddi talep var. Kaliteli, nitelikli sanayileşmeyi Bursa’ya yerleştirmeliyiz. Bursa fasoncu olmamalı. İnsansız hava araçlarının, yüksek teknolojinin konuşulduğu bir dönem yaşamalıyız. Turizme ağırlık vermeliyiz. Bu şehrin de normalleşmesi adına önemli görüyoruz. Üye belediyelerimize de rehberlik edecek bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.