Bayılan çocuğu dik tutmaya çalışmayın

Bayılan çocuğu dik tutmaya çalışmayın

Bayılan çocuğu dik tutmaya çalışmayın

Beyne gelen kan akışının azalması ile ortaya çıkan bir şuur kaybı olan bayılma, ciddi sağlık problemlerinin yanı sıra yorulma gibi daha basit nedenlerle de meydana gelebilir.

İSTANBUL İGFA- Bayılma sırasında hasta yatar duruma geldiği için beyne giden kan akışının arttığını ve bilincin daha çabuk yerine geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Çomu, “Bu özelliğiyle bayılma beynin bir sigortası gibidir. Bayılan hasta veya çocuk düşmesin diye dik tutulursa, kan akımı daha da zorlaşacağından kasılma, gözlerde dönme gibi durumlara neden olabilir. Bu nedenle hasta yatar pozisyona getirilmeli. Ayrıca, bayılma, kansızlık, kronik hastalığa bağlı düşkünlük veya bazı ciddi psikolojik durumların belirtilerinden olabilir. İlk bayılma meydana geldiğinde çocuk doktoru, kardiyolog veya çocuk nörolojisinin değerlendirmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Ani kan kaybına yol açan durumlar, korku veya kan görme durumlarında vagal sinir refleksi, aşırı heyecanlanma, özellikle sıcak ve havasız ortamlarda uzun süre ayakta durma, açken ani hareketlenme, vücudun halsiz dönemlerinde aniden ayağa kalkma, ayakta idrar yapma ve ender durumlarda da saç taramanın yol açtığı bir refleks olarak çocuklarda bayılma meydana gelebilir. 

Genellikle bayılmadan önce hafif bir iç geçmesi hissi, bulantı, göz kararması veya kulak çınlaması gibi belirtilerin görülebildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Çomu, “Presenkop olarak da adlandırılan bu duyumsamalardan saniyeler sonra beyne giden kan akışı düzelmediyse şuur kaybı, yani bayılma görülür. Bayılmayı önlemek için bayılma öncesi birkaç saniyelik göz kararması, baş dönmesi veya çınlamayı önemseyip kısaca oturup, toparlayınca harekete devam etmek iyi olur. Tabii vücudun genel besin ve sıvı dengesinin korunması da önemli” şeklinde konuştu.

"BAYILAN KİŞİ AYAKTA TUTULMAMALI"

Bayılma esnasında hastanın öncelikle yatar poziyona getirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Çomu, “Ağzında bir şeyler olduğu düşünülüyorsa yan yatırılması daha doğrudur. Bacakları yukarı doğru kaldırmak ve hastanın havadar ve rahat bir ortama taşınması da şuurun toparlamasını kolaylaştırır. Su veya kolonya ile ferahlatma, şuur yerine geldikten sonra şekerli bir sıvı içilmesi de yardımcı olur. Devam eden bir şuur kapalılığı durumunda ise hasta en yakın sağlık kurumuna, tercihen ambulans ile ulaştırılmalıdır. Hastanın düşmemesi için ayakta tutulması bayılmayı uzatan ve nöbet benzeri görüntüye yol açan bir hatadır” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Bursagaz güvenli gaz kullanımı için uyardı

Başkan Bozbey dünya şampiyonu Dilek Yavaş’ı ağırladı

İklim krizi su kaynaklarını vurdu

Manisa'da sanat sınırlaması kaldırıldı

Ankara'da 'Erzurum' havası

Bursa'da ilk konser Lena Chamamyan'dan

Soğuk hava ve kar yağışları geliyor!

GENSED, Eskişehir’de sektör temsilcileriyle buluştu

Beden eğitimi branşına 'Milli' atama

Manisa'da Pati Çarşı sokak hayvanlarına umut oluyor

Tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir!

Muğla 'Tarihi Kentler'e ev sahipliği yapacak

İstanbul Bursa'ya indi!

Düzce'de hastaneye giden hükümlü firar etti

Türkiye’nin ikinci en büyük projesi Konya’da görücüye çıktı

İstanbul Bakırköy yenileniyor

Konuşmamız Gerek'ten 'Regl Hijyeni Rehberi'

Tokat'ta yeni sanayi sitesine iki alternatifli çözüm

DEVA Partili Ekmen: Mersin'den Avrupa'ya doğrudan uçalım!

İstanbul'daki yenidoğan desteğinde hedef 45 bin aile

Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık'ta başlıyor...