Bilişimde Türkiye batının çok gerisinde (ÖZEL HABER)

Bilişimde Türkiye batının çok gerisinde (ÖZEL HABER)

Bilişimde Türkiye batının çok gerisinde (ÖZEL HABER)

Yazılım ve sunucu alanında faaliyet gösteren Bursa firması PenDC Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, bilişim alanında ülke olarak çok çalışmamız gerektiğini ifade ederken, “Türkiye batının çok gerisinde kaldı” açıklamasında bulundu.

Mehmet ÇETİNKAYA (bursainternetgazetesi.com)
PenDC Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, bursainternetgazetesi.com’a özel açıklamalarda bulunurken, Mehmet Çetinkaya’nın sorularına içtenlikle yanıt verdi.

PenDC’yi tanıyabilir miyiz?

Biz 25 yıllık bir firmayız. Uzmanlığımız yazılım ve sunucu yönetimi. Şu an 28 kişilik bir ekip ile çalışıyoruz. Ağırlık olarak sunucu yönetiyoruz ve biz daha önceden hep Türkiye içinde ve yurt dışında data centerlarda yönettiğimiz sunucuları şu an Türkiye’ye getiriyoruz ve Bursa merkezli bir sistem, alt yapı kuruyoruz. Şu an data centerımızın merkezi Bursa’da, Bursa İstanbul anayolu üzerinde. Bunun haricinde Türkiye genelinde de şu an için iki farklı noktada tamamlanmış coğrafi yedekliliğimiz var. Datalarımız hem Bursa’da hem Erzurum’da hem de Sivas’ta yedekleniyor. Firmalara ağırlıklı olarak butik yazılımlar yapıyoruz ama asıl işimiz veri yedekliliği, veri güvenliği ve sunucu yönetimi.

Verilerin güvenli bir şekilde yedeklenmesi deyince sizin yaptığınız hizmet anlamında ne anlayacağız?

Bugün veri yedekliliğini herkes bilir. Firmalarda bir sunucu vardır, sunucunun yanında bir yedek cihazı vardır, bol diskli cihazlarımız vardır, onları yedek alırız. Ama aslında bu sadece yedeklemedir. Güvenli yedekleme değildir. Sebebi şu: birincisi o sunucunun o fabrika içinde bulunduğu yerde herhangi bir problem olduğunda yedek de bundan otomatik olarak etkilenir. Bir yangın, çalınma, hırsızlık veya elektrik arızası durumunda disklerin yanması gibi durumlarda. Bundan sunucu etkilendiği gibi yedek cihazınız da etkilenir. Otomatikman aslında bu sadece yedekleme oluyor, güvenli yedekleme olmuyor. Bir de bu yakın zamanın sıkıntısı bu kripto virüsler, makinaların kilitlenmesi, makinaların içine sızılması durumunda otomatikman oraya sızan kişi aslında yedek cihaza da sızmış oluyor. Çünkü bunlar yan yana ve aynı ağın içindeler, makinaya erişen kişi bu yedek cihazına da sızıyor. Normalde güvenli yedeklilik şöyle olur: makine yedeğin alındığı cihazın olduğu yerin farklı yerlerde olması gerekiyor. Yani makinanın etkilenebileceği dış etkenlerden yedek alanının etkilenmemesi gerekiyor ve olası bir sızma durumunda makinaya erişen kişinin yedek alanına ulaşamaması gerekiyor. Biz şu an aslında bunu sağlıyoruz. Biz burada herhangi bir firmaya makina verdiğimizde ya da firma makinesini buraya bıraktığında birincisi ona biz harici bir yedek alanı veriyoruz. Bu makinanın, makinadan bağımsız farklı bir lokasyonda olan bir yedek cihazı artı oraya alınan yedekleri de bir her gün kendi coğrafi yedek alanımıza aktarıyoruz. Yani Erzurum’a ayrı, Sivas’a ayrı aktarıyoruz. Bizim binamız da her türlü dış etkene açık. Deprem olsa, yangın olsa, biz bunun önlemlerini tabii ki alıyoruz ama önlemini alamadığınız durumlar var depremler gibi. Böyle bir durumda da otomatikman bizim diğer güvenli yedek alanlarımız devreye giriyor.

Sizin bir miktar paranız olduğunu düşünün ve bu parayı kopyalayarak başka yerlerde tutabildiğinizi düşünün. Harcarken bir tanesini harcıyorsunuz ama bu paranın bir kopyası evinizde, fabrikanızda veya başka bir şehirde. Ama harcamak istediğiniz zaman bir tanesini harcıyorsunuz ve tabii paranız hiç kaybolmuyor. Bizim yaptığımız işlem bu.

Biz siber saldırılara karşı çok ciddi önlemler alıyoruz. Bununla alakalı bilinen en kaliteli cihazları kullanıyoruz. Bu anlamda hiçbir şekilde masraftan kaçmadık. Çünkü bizim işimiz tamamen itibar işi. Herhangi bir müşterimizin en ufak bir data kaybı yaşaması demek bunun çok hızlı bir şekilde yayılması demektir. Biz bu konuya çok ciddi önem verdiğimiz için o alanda hiçbir şekilde maliyetten kaçmıyoruz. Artı hem yurt içi operatörlerden hem de yurt dışı sadece işi güvenlik olan firmalardan bununla alakalı ücrete mukabil destekler alıyoruz. Bunlar aslında güvenlik için düşündüğümüzde çok büyük paralar ödüyoruz.

Coğrafi yedeklilik neye yarıyor?

Şu an Türkiye’de coğrafi yedekliliği sağlamış tek data centerız buna operatörler de dahil. Bizim aslında çok basit bir yola çıkma nedenimiz var bunda. Malum Türkiye’nin yüzde 80’i deprem bölgesi. Allah korusun Bursa’da çok büyük bir deprem olsa, içinde bulunduğumuz bina çökse, buradaki veriler ile müşteriye karşı biz sorumluyuz. Bu verileri nasıl geri alabiliriz noktasında bunlar finansal mevzular olduğu için tüm senaryoları önümüze koymak durumundayız. Böyle bir durumda şu anda KVKK gereği bir verilerimizi yurt dışına yedekleyemiyoruz. Ama Türkiye içerisinde Erzurum’da, Sivas’ta ve yeni yapılacak anlaşmalarla Sinop ve Mersin’de olmak üzere dört farklı lokasyonda biz bunları yedekleyeceğiz. Şu an aktif olarak Erzurum ve Sivas’ta yedeğimizi alıyoruz. Her gece 00.00’da bizim binamızdaki bütün dataların bir yedeği Erzurum’a bir yedeği de Sivas’a alınıyor. Bayramdan sonra görüşmeler başlayacak muhtemelen yıl sonuna kadar da Sinop ve Mersin’deki üniversitelerde anlaşmalar yapılacak ve o üniversiteler ile de çalışmaya başlanacak. Yılsonunda Türkiye içerisinde dört farklı yerde kendi yedeğimizi tutuyor olacağız. Sloganımız, yedeğin yedeği şeklinde.

Elektrik maliyetlerinin sabit olmasından ne anlamamız lazım?

Bizimle çalışan firmaların ve bizim en büyük giderimiz elektrik. Sonuçta buraya koymuş olduğumuz makinalar belli bir elektrik yakıyor ve sunucular da ciddi elektrik yakarlar. Biz kendi enerjimizin yüzde 70’ini güneşten karşılıyoruz. Muhtemelen kapasitemiz artıkça bu yüzde 70, yüzde 20’lere kadar düşecektir. Biz elektrik zammından müşterilerimizi etkilendirmiyoruz. Geçtiğimiz günlerde yüzde 15 oranında bir zam konuşuldu ve muhtemelen bayramdan sonra devreye girecektir, belki de girmiştir emin değilim. Biz müşterilerimiz ile yaptığımız sözleşmelerde 2026 yılına kadar bizim elektrik ücretimiz sabit. Şu an Türkiye’de bu işi yapan data Centerların içinde en düşük maliyet bizde. Ortalama 1.2, 1.3 TL elektrik maliyetleridir; bizim 0.8 TL’dir ve bu rakam 2026 yılına kadar sabit.

Peki yurt dışı hizmetleriniz?

Biz ağırlıklı olarak yurt dışına çalışıyoruz zaten. Yurt dışında müşterilerimiz var bizden ayrılmış alan kullanan, sunucu kullanan müşterilerimiz var. Merkezimizi Bursa’ya kurmadan önce ağırlıklı olarak yurt dışına çalışıyorduk. Şu an bu kaynaklarımızı yurt içine de kullanmaya başlıyoruz. Bizim şu an muhasebe, finansman tarafında Arnavutluk ve Kosova ülkelerindeki kurumlarda yaptığımız çalışmalar var. Malta’da bir kebap fabrikasının ERP sistemi bizde. Yine yemeksepeti benzeri bir uygulamamız var Malta’da onun bütün sunucuları bizde. Ülkeye döviz kazandırma amacıyla merkezimizi Türkiye’ye kurduk. Şimdi yurt dışındaki sunucularımızı da yurt içine getiriyoruz. Yüksek hızlı internet yurt dışında da Türkiye’de de var artık bizim buradaki şartlarımız da güzelleşti. Yurt dışından hizmet alıp yurt dışına satıyorduk; şimdi artık yurt içindeki hizmetimizi aynı müşterilerimize satmaya devam edeceğiz.

Hedef kitleniz?

Bizim yaptığımız iş sektörden bağımsız. Müşterilerimiz arasında mobilya imalatı yapan firmalarımız var, otomotiv yan sanayi var, tekstil var, gözlük imal eden firmalarımız var, halı fabrikamız var, gıda sektöründe büyük işler yapan, ihracatlar yapan yurt dışında müşterilerimiz var, BTSO ile çalışıyoruz. Bilişim olduğu için bugün bünyesinde bilgisayar barındıran, kullanan her türlü sektör ile çalışıyoruz. Biz bu anlamda sektörden bağımsız çalışıyoruz. Bilgi yedeklemesine ihtiyaç olan her firma. Yaşadığımız çağda bilgisayar kullanılmayan sektör neredeyse yok.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Bizim çok çalışmamız lazım. Bilişim sektörü Türkiye’de batının epey gerisinde kaldı. Bizim bunun için çok çalışıp yatırım yapmamız lazım. Asıl ihracat kalemimizin bence bilişim olması gerekiyor. Çünkü çok ciddi bir katma değer yani ben ihracat yapıyorum ve fiziki bir mal ihraç etmediğim için ne gönderimle ne de nakliyesi ile uğraşıyorum. Aslında çok ciddi hızlı ve basit bir şekilde döviz kazanabileceğiniz bir sektörün içerisindeyiz. Bizim çok çalışmamız lazım. Pandemi de bunu bütün insanlara ve sektörlere anlattı.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Büyükşehir Belediyesi AKOM binasını hızla tamamlıyor

Şişli Belediyesinden çevre dayanışması

BAHRİYE ÜÇOK EĞİTİM MERKEZİ'NDEN 2 BİN 200 ÖĞRENCİ YARARLANDI

Artİstanbul Feshane’de Çocuk Hakları Paneli: Farkındalık yaratmamız lazım

EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEMELERİNDE SON GÜN 30 KASIM 2024

YALOVA BELEDİYESİ’NDEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL JEST

Kayseri Büyükşehir’den Pınarbaşı’da 6 Yılda 1 Milyar TL'lik Yatırım

Geçit Yerleşkesi Dönel Kavşağı yapımı çalışmalarında sona gelindi.

Mamak’tan Geleceğe Yeşil Adım

Kayseri Talas'ta Alaybeyli'ye yeni meydan

Demokratik Gelişim Enstitüsü’nden Eş Başkanlara ziyaret

Terminal Bölgesinde Alt ve Üstyapı Çalışmaları Tamamlandı

KARATAY, KAZAKİSTAN’IN SAURAN BELEDİYESİ İLE KARDEŞ ŞEHİR OLDU

Merkezefendi Belediyesi’nden 25 Kasım’a Özel Etkinlik

Koza Buluşmaları’nın konuğu Şebnem İşigüzel oldu

Kadına Şiddete Karşı Hep Birlikte Güçlü Bir Ses Olalım!

İZMİT BELEDİYESİNİN YENİ BAŞKAN YARDIMCILARI VİLDAN BACIOĞLU TAŞKAN VE NESLİHAN ÇAKIR OLDU

Eş Başkan Hatun, Yol Yapım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığını ziyaret etti

SÜLEYMANLAR’DA DOĞAL AFET SONUCU KAPANAN YOLDA SONA GELİNDİ

Başkan Öztaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Parlak’ı Ziyaret Etti

PERSONELİMİZE NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE SEMİNERİ