Bipolar bireyler sağlıklı bir hayat sürdürebilir

Bipolar bireyler sağlıklı bir hayat sürdürebilir

Bipolar bireyler sağlıklı bir hayat sürdürebilir

Bipolar bozukluğu olan bireylerin doğru tanı ve tedaviyle sağlıklı bir hayat sürdürebileceğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı, hastalara karşı ayrımcılığı ve damgalamayı azaltmak için hastalık hakkında doğru bilgilendirmenin üzerinde durdu.

BURSA (İGFA) - Dünya Bipolar Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı, bipolar bozukluğu olan hastalarda depresif ve manik olmak üzere iki ayrı ruh halinin yaşandığını belirtti. Depresif dönemlerin hastalar için oldukça ıstırap verici olabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Şenormancı, “Konsantrasyon bozuklukları, iştah değişiklikleri, ilgi ve keyif veren aktivitelerde azalma, hayattan zevk alamama, özellikle ağır vakalarda intihar riskiyle devam edebilen bir dönemdir. Manik dönem ise konuşma miktarında artma, hareketlilik, enerji artışı ve bu enerji artışıyla risk alıcı davranışlarında artarak gittiği bir dönemdir” dedi.

Doğru tanı ve tedavinin önemi üzerinde duran Doç. Dr. Şenormancı, “Doğru bir şekilde tanı konulduğu ve iyi bir şekilde tedavi edildiği sürece hastalık dönemleri geçtikten sonra bu hastalığa hiç sahip olmayan bir bireyle aynı işlevsellik düzeyine dönebilir ve ara dönemlerde gayet sağlıklı bir hayat yaşayabilir. Burada önemli olan hastalığa karşı bilgilendirmeyi arttırarak ayrımcılığı, damgalanmayı ve dışlanmışlığı azaltmaktır” şeklinde konuştu.

Sürdürüm Tedavileri İle Desteklenmeli

Bipolar bozukluğu olduğu düşünülen herhangi birinin bir psikiyatri uzmanı tarafından mutlaka tanı koyulması gerektiğinin altını çizen Şenormancı, “Tanı konulduktan ve tedavi başladıktan sonra mutlaka ara dönemlerde hastalık atakları olmasa bile sürdürüm tedavisi ile desteklenmesi gerekiyor. Tabi ki psikososyal destekle tedavinin tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.

TRSM’ler Önemli Rol Oynuyor

Psikososyal destek için psikiyatri poliklinikleri dışında bütün Türkiye genelinde bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplum ruh sağlığı merkezlerinin (TRSM) olduğunu dile getiren Şenormancı, “Özellikle bipolar bozukluk gibi kronik hastalığı bulunan hastaları oldukça destekleyen, tedavi eden merkezlerimiz var. Bunun dışında doğru tedavi başlandığı sürece sürdürüm tedavisi için aile sağlığı merkezleri ve sağlıklı hayat merkezleri de hastalarımıza destek olabilir” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Eskişehir Büyükşehir personeli eğitimde buluştu

Edirne Keşan'da Zafer'den anlamlı ziyaret

Manisa'da kısırlaştırılan kedi sayısı 3 bini geçti

Eskişehirli sporcu Ahmet Çınar Bakkal Sırbistan yolcusu

Kaymakam Tutal'dan İpsala Sınır Kapısı'na ziyaret

İzmir Çiğli'de Leyla Teyze'ye bayram sürprizi

Erzurum Büyükşehir asfalt sezonunu açtı

“3 Kuşak Erzurum” oyununa yoğun ilgi

Kocaeli'den çocuklara bayram sürprizi

Diyarbakır Büyükşehir'den 3 bin kişiye sosyal destek ödemesi

MASKİ’den Salihli’deki çalışmalara yakın takip

Diyarbakır'da otistik bireyler için kırmızı ışık yakılacak

DBB ISO 50001 belgesi alıyor

Diyarbakır'da mezarlık ziyaretinde bulunanlara ikram

Denizli Büyükşehir yaralı akdoğanı hayata döndürdü

Denizli’de çiftçinin yüzü Büyükşehirle gülüyor

Kadın Meclisi'nden Dünya Tüberküloz Günü'ne özel etkinlik

Ahmet Nazif Zorlu Sanayi Sitesi kavşağı artık daha güvenli

Balıkesir Büyükşehir'den gençlere eskiz dersleri

Balıkesir Gönenli vatandaşlardan hizmet teşekkürü

Bursalı marketçilerde hedef nitelikli eleman