Biyoteknoloji girişimleri artıyor

Biyoteknoloji girişimleri artıyor

Biyoteknoloji girişimleri artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yıllık olarak yayınladığı 2020 Biyoteknoloji İstatistikleri'ni bugün açıkladı. Verilere göre, biyoteknoloji faaliyeti yürüten girişimci sayısı 499 oldu.

Mehmet ÇETİNKAYA /BURSA İNTERNET GAZETESİ (BİG) - TÜİK'in açıkladığı Biyoteknoloji İstatistikleri'ne göre Türkiye'de, 2019 yılında biyoteknolojik faaliyet yürüten girişim sayısı 363 iken, 2020 yılında bu sayı 499'e çıktı. 499 girişim mal veya hizmetlerinde biyoteknoloji kullanırken, biyoteknoloji Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyeti de gerçekleştirdi. 

GİRİŞİMLERİN EN FAZLA KULLANDIĞI BİYOTEKNOLOJİK TEKNİK DNA/RNA OLDU

Biyoteknoloji faaliyeti yürüten girişimlerin 2020 yılında en fazla kullandığı biyoteknolojik teknik, "DNA/RNA" oldu. "DNA/RNA" tekniği kullanan girişim sayısının 261 olduğu olarak yansıyan verilere göre bu tekniği, 155 girişimin kullandığı "süreç biyoteknolojisi teknikleri", 139 girişimin kullandığı "hücre ve doku kültürü ve mühendisliği" teknikleri izledi.

BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARINDA İNSAN SAĞLIĞI İLK SIRADA YER ALDI

2020 yılında 499 girişimin yüzde 41,3'ünün insan sağlığına (diğer terapötikler, yapay substratlar, tanı amaçlı ve ilaç taşıyıcı sistemler vs.), yüzde 32,9'unun tarımsal biyoteknolojiye ve yüzde 24,0'ının insan sağlığına (rDNA teknolojisi kullanılan) yönelik faaliyet yürüttüğü görüldü.


BİYOTEKNOLOJİ AR-GE HARCAMASI 417 MİLYON 560 BİN 618 TL OLDU

İstatistiki verilerde biyoteknoloji faaliyeti yürüten girişimlerin 2020 yılında gerçekleştirdiği Ar-Ge harcamaları da 417 milyon 560 bin 618 TL olarak yansıdı.  2020 yılında 2 753 kişi çalıştığı biyoteknoloji faaliyetlerinde çalışanların yüzde 47,7'si erkek, yüzde 52,3'ü ise kadın çalışanlardan oluştu.

BİYOTEKNOLOJİ AR-GE FAALİYETLERİNİN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ ENGEL SERMAYEYE ERİŞİM OLDU

Öte yandan biyoteknoloji faaliyeti yürüten 499 girişime göre; biyoteknolojik Ar-Ge faaliyetlerinin önündeki en önemli engel yüzde 60,9 ile 'sermayeye erişim' iken bunu yüzde 49,7 ile 'nitelikli insan kaynaklarına erişim' ve yüzde 34,3 ile 'yasal düzenleme gereksinimleri' izledi. Biyoteknoloji ürünlerinin ticarileşmesinin önündeki en büyük engel ise yüzde 57,5 ile 'uluslararası piyasalara erişim' olup bunu yüzde 53,9 ile 'yasal düzenleme gereksinimleri' ve yüzde 53,5 ile 'sermayeye erişim' izledi.



Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: biyoteknoloji girişimleri artıyor

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı

Özellikle gençler maskeli depresyona karşı iyi gözlemlenmeli!

İletişim'den 'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu'

Prof. Dr. Özdağ: Aynı desteği İmamoğlu'na da vereceğiz

Manisa'da toprak sağlığına uluslararası proje

İstanbul Şile'deki kayıp balıkçıdan 8 gün sonra acı haber

Edirne Keşan'ın 2025 bütçesi belli oldu

Bilecik Pazaryeri'ndeki sürücüler dikkat! Yasak 23 Kasım'da başlıyor

Hatay'dan Konya'ya 'Fahri Doktora'

Çorlu'da silahlı saldırıda hayatını kaybetti! Teknik Direktör Ersin Aka öldürüldü

Sakarya SASKİ'den 'sarı' teyakkuz

Başkan Güzel’den Yerel Basın ile iş birliği sözü

112 milyon TL'lik tarımsal destekler hesaplarda

Bursa Mustafakemalpaşa'da çocuklara yeni park

KENTSEL DÖNÜŞÜM TOKİ MARİFETİYLE YAPILACAK…

İkonik Kal-e Dijital Maskot Yarışması Sonuçlandı

Malatya Büyükşehir'den 24 Kasım programı

MUTTAŞ'tan Başkan Aras'a ziyaret

Çetin Ay “Adalet Diz Çökerse, Devlet Yıkılır!”

YUNUSEMRE PERSONELİNE GERİ DÖNÜŞÜM SEMİNERİ

İBB, VEKTÖRLERLE MÜCADELEDE ORTAK AKIL OLUŞTURUYOR