HAKAN AKIN
Döviz Kurlarındaki Gelişmeler Finans sektöründe faaliyet gösteren Burak Akgül, ABD, Avrupa, Otra ve Uzak Doğu’da yaşanan gelişmelerin Türkiye üzerinde ki yansımaları ve bu gelişmelerin ileride neler getirebileceği hakkında bilgiletr verdi.
Burak Akgül Uluslar arası para piyasalarında ki dalgalanmaların bu yıl olduğu gibi 2022 yılında da devam edebileceğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu.
“-2021 yılı uluslararası para piyasalarında ciddi dalgalanmanın olduğu bir dönem olmuştur. Bu dalgalanmalar ülkemizde de benzer bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Kısaca yaşanan bu dalgalanmanın ana sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
- 2019 yılının ilk aylarında başlayan ve salgın duruma gelen Covit-19 2021devam etmesi,
-2020 yılında yapılan ABD seçimlerinde, yeni Cumhurbaşkanın seçilmesiyle birlikte yeni hükümetin ekonominin büyümesine ilişkin altyapı ve yatırımları destekleyici yaklaşık iki trilyon tutarındaki teşvik planını devreye alması,
- Dünyada önde gelen Merkez Bankalarının ekonomiyi destekleyici para politikalarını devamı, -Türkiye Merkez Bankası Başkanının bir yıl içinde iki defa Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınması ve üçüncü MB başkanın atanması,
-Tedarik zincirinde yaşanan darboğazın emtialar üzerinde fiyat baskısı yaratması, örneğin; demir çelik, bakır, çimento, cips, enerji, etc.
-Dünyada yaşanan iklim değişikliği ile birlikte gıda ürünleri üzerinde yaşanan fiyat baskısı giderek maliyet faktörü olarak üreticiye ve tüketiciye yansıması,
-ABD de eylül sonu itibariyle %5,3 olan yıllık enflasyon, Avrupa Birliğinde %4, ülkemizde ise %19,95 seviyesine ulaşmıştır. Diğer taraftan, üretici fiyat artışı aynı dönem için ABD de %12, Avrupa da%13, ülkemizde ise %37,5 olmuştur. Bunun anlamı üreticilerin maliyet artışı enflasyondan yüksek olmasına rağmen, maliyetlerin tüketiciye yansıtılması iktisadi açıdan sıkıntılı bir durum olarak ortaya çıkmıştır.
Bu gelişmenin diğer en önemli etkisi enflasyonun önümüzdeki dönemde yüksek olacağını; sanayi, tarımsal ve diğer sektörlerde var olan üretim darboğazın devam edeceğini göstermektedir,
-Bütün bu gelişmeler ışığında Merkez Bankaları piyasaya likidite vermeye devam edecektir ve eksi faiz uygulamasının yani faiz artırımı yönünde 2022 yılının ortasına hatta son çeyreğine kadar devam etmesi beklenmektedir.
-Ülkemizi ilgilendiren temel konu enerji fiyatlarındaki artış olacaktır. Petrol ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan artış (petrolün varil fiyatı 83 Dolar) kademeli olarak artacaktır. ABD enerji konusunda 2017 yılından sonra dışa bağımlı değildir, İngiltere de enerji de bağımsız bir ülkedir. Petrol ve doğal gaz fiyatlarının olumsuz etkileyecek ülkeler içinde Avrupa, Çin, Japonya ve bizim gibi ülkeler bulunmaktadır. Bu gelişme bu ülkelerden Orta doğuya aktarılan Petro Dolarlar, İngiltere ve ABD bankalarına fon olarak geri dönecektir.
- Bu gerçekler doğrultusunda, 2022 yılında güçlü bir dolar, daha zayıf bir Euro beklentimiz dahilindedir. ABD de tahvil getirisini artması, Türkiye MB faiz indirimi ve enflasyon beklentilerini Doların yönünü TL ye karşı belirleyecektir.
-Bugünkü ekonomik faktörler ışığında Kasım ve Aralık 2021 tarihinde Türkiye’nin yaklaşık 11 milyar Dolar dış borç ödemesi gelmektedir. Buda MB rezervleri üzerinde var olan baskıyı arttıracaktır. Diğer acıdan 2022 yılında yaklaşık 200 milyar Dolar bir dış borç ödemesi ekonomiyi beklemektedir.
Bu tutar içinde özel sektörün ödemesi yaklaşık 165 milyar dolardır (bu tutara bankaların sendikasyon kredisi de dahildir),
-Altın fiyatları ounce fiyatı 1,800 Dolara gelmiştir. Altın fiyatlarını etkileyen en önemli faktör ABD dolarında yaşanan gelişmelere ve özellikle Çin, Hindistan, Uzak doğu ve Orta Doğudan gelen talep önemli bir etkendir. Altın sektörü, Rusya dışında, ABD, İngiltere ve Kanada şirketlerinin altın madenlerine sahip olduğu bir sektördür” şeklinde konuştu.
Burak Akgül 2021 ve 2022 yıllarına ait Dolar, Euro, Altın ve Enflasyon konularında da bir değerlendirme yaparak, “Benim tahminimce; Dolar/Euro paritesi = 1.14 (ortalama 2022) Bu yıl sonu Dolar/TL ortalama kur= 9,35 TL Altın fiyatları= 1750-1850 aralığı (2022 tahmini) 2021 sonu Türkiye enflasyon= %20 2022 ortalama enflasyon beklentisi= %16 Tahmini cari açık 2021= 35 milyar dolar Tahmini cari açık 2022= 30 milyar dolar, civarında olma ihtimali bulunmaktadır” dedi.