Bursa’da 9 partinin bir araya gelerek oluşturduğu ‘Bursa İttifakı’ Kent Meydanı’nda gerçekleştirdiği açıklamayla eğitim alanındaki uygulamalardaki yaşanan aksaklıklara ilişkin tespitleri ortaya koydu.
BURSA (İGFA) - Memleket Partisi, Gelişim ve Demokrasi Partisi, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Doğru Parti, Türkiye Değişim Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Cihan Partisi ve Liberal Demokratik Parti’nin Bursa il başkanları ile yöneticilerinin katılım gösterdiği açıklamayı DSP İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı yaptı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsünün önemli ve yerinde olduğunu Bursa’daki eğitim uygulamalarından somut biçimde görebildiklerini kaydeden Akıncı, “Eğitim, nitelikli olursa imece yöntemi ile yapılan Köy Okulları, tarihe altın harflerle yazılan Köy Enstitüleri kurulur. Eğitim geriye gittikçe, insanlar yoksullaşır, toplum geriye gider. Resmî makamlardan alınan bilgilere göre 42 okul için yıkım kararı alındı. Gerekçe, deprem riski taşımalarıymış. Duyumlara göre yıkılmış ya da yıkılacak okul sayısı yetmiş (70) dolayında” diye konuştu.
Bursa’daki meslek liselerine dair hatırlatmalarda da bulunan Akıncı, “Tarihsel değeri olan Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin birtakım bölümleri ile Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yıkıldı ama yerine yenileri yapılmadı. Bursa sanayisine ara eleman yetiştiren bu okulların yıkılması, meslek okullarına vurulmuş bir darbedir. İlkokul öğrencilerinin, lise binalarına yönlendirilmesi, çocuklar için sorunlar yaratıyor. Liselerin fiziksel koşulları, ilkokul öğrencileri için uygun değil. Dersliklerde öğrenci sayısı ( sınıf mevcudu) 45- 50 arasında değişiyor. Çalışmakta olan öğretmenlerden edindiğimiz bilgilere derslikleri havalandırmada sorunlar yaşanıyor. Duyumlara göre bin dolayında öğrencinin eğitimden uzak kaldığı söyleniyor. Ayrıca öğrencilerin yüzde 55’inin internet erişimine ulaşamadığı ve dersleri izleyemedikleri de aldığımız bilgiler arasındadır” dedi.
ÖĞRETMENLİK TEK TİP OLMALI
Hüseyin Cahit Akıncı ayrıca Bursa eğitiminin önemli sorunlarından birinin de kadrolu öğretmen sayısının azlığı olduğunu açıklarken sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “ Bursa'daki eğitim içler acısı. Eğitim ölmüş de ağlayanı yok. Öğretmen Kanunu da yozlaşmanın ve çürümenin örneğidir. Getirilmek istenen bu yasa öğretmene hiçbir iyileştirme yapmayacaktır. Bizim bir tek başöğretmenimiz vardır. O da Mustafa Kemal Atatürk'tür. Bursa İttifakı olarak diyoruz ki; Gerçek bir meslek yasası, tüm eğitim çalışanlarının hakları dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Öğretmen aylıkları, milletvekili aylıklarına eşit olmalıdır. Öğretmenlik mesleği tek tip olmalıdır. Ücretli, sözleşmeli öğretmen uygulamaları tarihe karışmalıdır. Öğretmenin emeğinin sömürülmesine son verilmelidir. Öğretmenlik mesleği, eski saygın günlerine kavuşturulmalıdır.”
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz