Bursa Kitap Fuarı’nda İznik’in tarihi zenginliği konuşuldu

Bursa Kitap Fuarı’nda İznik’in tarihi zenginliği konuşuldu

Bursa Kitap Fuarı’nda İznik’in tarihi zenginliği konuşuldu

BASIN BÜLTENİ

Bursa Kitap Fuarı’nda İznik’in tarihi zenginliği konuşuldu

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 22'ncisi düzenlenen Bursa Kitap Fuarı kapsamında İznik’in tarihi ve kültürel mirasına ışık tutacak önemli bir söyleşi gerçekleştirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Tüyap Fuarcılık Grubu ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 22. Bursa Kitap Fuarı, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda binlerce kitapseveri ağırlıyor. 12-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuar, bu yıl yeni yerinde daha geniş ve modern bir mekânda kitap tutkunlarına kültür şöleni yaşatıyor. Fuarda, yüzlerce yayınevi, binlerce kitap ve birbirinden değerli yazarlar kitapseverlerle buluşuyor.

Fuar kapsamında ise birbirinden önemli isimlerin katıldığı söyleşiler düzenleniyor. Bu kapsamda Moderatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız’ın üstlendiği ‘1. Konsil Toplantısının Hristiyanlar, İnanç Turizmi ve İznik İçin Önemi" konulu söyleşi düzenlendi. Programda, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Bursa Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yuakim Billis, Katolik İlahiyatçı Severin Hormann, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Tarakçı ve İznik Gölü Bazilikal Kilise Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin konuşmacı olarak katıldı.

İznik’in tarihi kimliğinin ve turizmdeki potansiyelinin vurgulandığı etkinlikte konuşan Başkan Mustafa Bozbey, tüm konuşmacılara verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür etti. Bursa’nın tarihi ve kültürel farklılıkları bir arada bulunduran bir kent olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, Bitinya’dan günümüze kadar incelendiğinde birçok inancın ve yapının geleceğe bırakıldığı önemli kentlerden birisi olduğunu belirtti. Bursa’nın değerlerinden birisinin de İznik olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “İznik, özellikle Birinci Konsil’in toplandığı yer olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda Roma Tiyatrosu’nda kazılar devam ediyor. Hisardere Nekropolü, çini fırınlar, Su Altı Bazilikal Kilisesi ve tarihi surlar gibi sayısız eser ilçede bulunuyor. Bu yıl Birinci Konsil’in 1700. yılı sebebiyle İznik’te birçok çalışma yapıldı. Bugünlere ulaşan yapıları geleceğe ulaştırmak hepimizin sorumluluğundadır. Bu çabayı göstermek zorundayız” dedi.

Bursa’daki Akçalar bölgesine de dikkat çeken Başkan Mustafa Bozbey, Aktopraklık’ın 8500 yıl öncesine dayanan tarihi ve kültürel birikime sahip olduğunu dile getirdi. Bu alanda da çalışmaların devam ettiğini anlatan Başkan Bozbey, “Gölyazı da İznik’e yaklaşacak kadar önemli tarihi ve kültürel birikime sahiptir. Nilüfer Belediyesi zamanında orada nekropol alanını açtık. Bu kadar tarihi birikimle beraber Osmanlı eserlerinin de bulunması Bursa’yı farklı kılmıştır. Bunun değerini anlamalıyız. 8500 yıl öncesiyle Osmanlı eserlerini bir araya getirip bütünleştirmeliyiz. Hikayelerini net olarak ortaya koymalıyız. Her bir eserin ayrı bir hikayesi var. Bunu tek hale düşürmeliyiz. Gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da çaba sarf etmeliyiz. Elbette bu anlayışı halkın ve sivil toplum kuruluşlarının da benimsemesi gerekir. Bursa, İstanbul’un tarihi birikimine yakın bir tarihi birikime sahip önemli kenttir. Bir tarafta pagan, Hristiyanlık ve Ortodoks izleri, diğer taraftan İslamiyet’in değerlerini barındırmasıyla barışın temsilcisi bir kent konumuna gelebilir” dedi.
Programın sonunda Başkan Mustafa Bozbey tarafından konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI


Bursa,Bursa Belediyesi
belediye365.com

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

BAŞKAN GÜLPINAR, ÖĞRENCİLERİ MAKAMINDA AĞIRLADI

KARTAL BELEDİYESİ, İSTANBUL DEPREMİNE KARŞI TEYAKKUZA GEÇTİ

Çorlu Belediyesi ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı´ndan Örnek İş Birliği

MUHTAR MEHMET SATILMIŞ PARKI, 23 NİSAN’DA AÇILDI

BİNLERCE ÇOCUK 23 NİSAN'I TEPEBAŞI'NDA KUTLADI

GAZİANTEP DOĞAL YAŞAM PARKI TROPİKAL KOİ PARKI ZİYARETE AÇILDI

YENİ KANALİZASYON HATLARI YAPILIYOR

HALİLİYE BELEDİYESİ’NDEN ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLANAN GENÇLERE MOTİVASYON DESTEĞİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, AKÇAKALE'DE ULAŞIM SORUNLARINI ÇÖZÜYOR

VAN’DA DÜZENLENEN 3’ÜNCÜ UÇURTMA ŞENLİĞİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

GENÇ YUSUF EMİR SUDAN’IN İLK KİŞİSEL RESİM SERGİSİ NİKOMEDYA SANAT GALERİSİNDE AÇILDI

Mamak’ta 23 Nisan Coşkusu

Dünyanın Çocukları Mersin’de El Ele Renkli Danslarını Sahneledi

TEPEBAŞI DESTEKLİYOR KADINLARIN EMEĞİ DEĞER GÖRÜYOR

Belediye Başkanımızdan Geçmiş Olsun Ziyareti

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN KADINLARA GÜÇ VEREN PROJE: ÖZ SAVUNMA ATÖLYELERİ BAŞLADI

ŞEHİTKAMİL'DE 15 BİN 600 ÇOCUK TİYATRO İZLEDİ

Festival’de Kültür ve Nostalji Dolu Unutulmaz Gece

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, DEM PARTİ HEYETİYLE GÖRÜŞTÜ

BELEDİYE BAŞKANIMIZ EYÜP KAHVECİ, MİNİK YAZAR MUHAMMED ALP’İ MAKAMINDA AĞIRLADI

Denizli’de 23 Nisan Şenliği