Bursa olası bir depremden nasıl etkilenecek?

Bursa olası bir depremden nasıl etkilenecek?

Bursa olası bir depremden nasıl etkilenecek?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yaşanan ciddi yıkımın ardından gözler korkuyla olası Büyük Marmara depremine çevrildi. Herkes içten içe kendisine ve çevresine şu soruyu soruyor: Böyle büyük bir deprem burada yaşansa ne olur? Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, Herkes Duysun için yanıtladı.

Esmanur GÜLBAHAR/M. Taha ÇELİKBAŞ/HERKES DUYSUN

BURSA (İGFA) - Gölcük depremi, Van depremi, Elazığ depremi, Düzce depremi ve İzmir depremi derken Türkiye, geçtiğimiz Şubat ayının altıncı gününde, tarihte eşine benzerine çok az rastlanır iki büyük depremle büyük bir yıkıma uğradı. 11 ilin yoğun olarak etkilendiği ve “Asrın Felaketi” olarak tanımlanan depremde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, on binlerce vatandaşımız da yaralandı. Şimdi ise bölgedeki yüz binlerce depremzede, konteyner kentlerde hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden ve her zamankinden daha güçlü bir şekilde gündeme gelen olası “Büyük Marmara Depremi” aylardır tazeliğini koruyor ve gündemi birçok tartışmaya gebe bırakıyor. Peki olası bir Marmara depremi Bursa’yı ve bölgeyi nasıl etkiler? Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, konu ile ilgili Herkes Duysun’a açıklamalarda bulundu.

BURSA OLASI BİR DEPREMDEN NASIL ETKİLENECEK?
Bursa’nın olası bir depremden nasıl etkileyeceğini anlamak için geçmişe bakmak gerektiğini belirten Bursa Jeoloji Mühendisleri odası Başkanı Engin Er, “Geçmişe baktığımızda Bursa’da, 1855 yılında yaşanan ve ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılan bir depremimiz var. Bursa’nın 1855 yılındaki yerleşim yerlerini düşündüğümüz zaman ki o dönemde Tophane, Bursa’nın üst kısımları yani sur bölgesi dediğimiz bölgelerde yerleşim yerleri var. Ovada domatesin, şeftalinin yetiştiği tarım alanları var. Oralar şimdi yerleşim yerleri ve sanayi bölgeleri oldu. Dolayısıyla o zaman ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılan depremi bugün yaşamış olsak ki muhtemelen 7’nin üzerinde bir depremdi. Daha kötü bir senaryoyla karşılaşmamamız mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

1855 DEPREMİNDE YIKIM NE BOYUTTAYDI?

Heykel bölgesinin fay hattına uzak olması sebebiyle depremden daha az etkileneceği iddialarına da yanıt veren Başkan Er, “Bu iddia doğru değil çünkü Heykel tarafı bir defa kayalık değil. Üst kısımlarında traverten dediğimiz kayaçlar var ama o bölgeler aslında 1855 depreminde en çok hasarın görüldüğü yerler. O depremde, Ulucami’nin 20 kubbesinden 16’sı yıkıldı. Kapalıçarşı yıkıldı, surlar yıkıldı, Osman Gazi Hazretleri’nin türbesi var tek katlı, o bina bile hasar gördü.” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİNİN JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ”

Bursa’da devam eden kentsel dönüşüm projeleriyle de alakalı değerlendirmelerde bulunan Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, “Kentsel dönüşüm düşüncesinin Bursa’da yedi yerde başlaması önemli bir şey, güzel bir şey ama Bursa ölçeğinde düşündüğümüz zaman yüzde ikisini, yüzde üçünü, yüzde beşini kaplayan bir alan olarak göremeyiz. Çünkü üç milyonluk bir Bursa’dan bahsediyoruz. Küçük ölçekte yerler ama doğru bir yaklaşım. Bu yaklaşımda kentsel dönüşüm alanı ilan edilen yerler, örnek yerler. Mesela Altıparmak-Ankara Yolu arasının, Fomara-eski stadyum arasının kentsel dönüşüme tâbi tutulması güzel bir olay fakat bir kentsel dönüşüm yapmak için öncelikle o bölgenin jeolojik ve jeoteknik özelliklerinin bilinmesi lazım.” şeklinde konuştu.

OLASI BİR DEPREMDE BURSA’NIN EN ÇOK HASAR ALACAK BÖLGELERİ HANGİLERİ?

Olası bir büyük depremde Bursa’nın en çok hasar alacak bölgelerinin hangileri olduğuna da değinen Başkan Er şöyle konuştu:

“Bursa’nın merkezinden ve ilçelerinden de geçen aktif fay hatları var. Hatta Marmara Denizi içerisinden geçen ve 7.6 büyüklüğüne kadar deprem yaratma potansiyeline sahip olan fay hattından da etkilenecek Bursa… Aktif fay hatlarının üzerine yerleşmiş bir şehirden bahsediyoruz ve burada oluşacak depremden de şehrimizin etkileneceğini net bir şekilde söyleyebiliriz. 6 Şubat depreminde en çok hasar gören yer Hatay oldu. Zeminin depremin etkisini büyütme özelliği vardır. Bursa’da da tıpkı Hatay zemini gibi davranan zeminler var ve Bursa’daki birçok yerleşim yeri maalesef bu zemin üzerinde.”


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Dışişleri'nin bütçesi de kabul edildi

Pazaryeri Kaymakamı Kahraman'dan ev ziyaretlerine devam

Düzce'de zincirleme kaza: 3 yaralı!

İkisi de artık resmen aranan sanık! Tutuklama kararı için ne dediler?

Almanya Merkezli İşteyim.com, Kariyer.com’u Satın Almak İçin Harekete Geçti..!!

Almanya’daki Gururumuz Çetin Ay Ünlü iş insanı Bill Gates’e Rakip Mi Oldu!

Bursagaz güvenli gaz kullanımı için uyardı

Başkan Bozbey dünya şampiyonu Dilek Yavaş’ı ağırladı

İklim krizi su kaynaklarını vurdu

Manisa'da sanat sınırlaması kaldırıldı

Ankara'da 'Erzurum' havası

Bursa'da ilk konser Lena Chamamyan'dan

Soğuk hava ve kar yağışları geliyor!

GENSED, Eskişehir’de sektör temsilcileriyle buluştu

Beden eğitimi branşına 'Milli' atama

Manisa'da Pati Çarşı sokak hayvanlarına umut oluyor

Tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir!

Muğla 'Tarihi Kentler'e ev sahipliği yapacak

İstanbul Bursa'ya indi!

Düzce'de hastaneye giden hükümlü firar etti

Türkiye’nin ikinci en büyük projesi Konya’da görücüye çıktı