Bursa Osmangazi’de Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99’uncu yılı kutlandı

Bursa Osmangazi’de Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99’uncu yılı kutlandı

Bursa Osmangazi’de Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99’uncu yılı kutlandı

Bursa Osmangazi Belediyesi ve Osmangazi Kent Konseyi’nin Türk Medeni Kanun’un kabulünün 99’uncu yılı dolayısıyla düzenlediği söyleşide, Medeni Kanun’un önemi anlatılarak, değerinin mutlaka bilinmesi gerektiği konuşuldu.

BURSA (İGFA) - Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Medeni Kanun’un Kabulünün 99. Yılında Rolleri ve Statüleriyle Haklarının Bilincinde Kadın Olmak’ adlı söyleşide, alanında uzman iş kadınları konuşmacı olarak yer aldı. Söyleşide,  medeni kanunun kabulüyle birlikte kadınların kazanımları konuşuldu.

Avukat Sibel Özbudakmoderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu, Türk Anneleri Derneği Sekreteri ve Vekili Gizay Tanca Çolpan, BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır konuşmacı olarak katıldı. Medeni Kanun’un kabul edilişinin 99’uncu yılının kutlandığı söyleşiye, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Osmangazi Kent Konseyi Genel Sekreteri Mutlu Çınar, Osmangazili kadınlar ve muhtarlar dinleyici olarak iştirak etti.

“Kadınlara bir anlamda özgülük tanındı”

Medeni Kanun’un kabul ediliş tarihinin Türk Kadınları için çok önemli bir gün olduğunu ifade eden Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, “Bugün medeni kanunun kabulünün 99. yılını kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Medeni Kanun’un kabulüyle birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere haklar tanıdı.Türk kadını bu sayede birey ve yurttaş olma sıfatını kazandı. Kadınlar, erkekler ile eşit konuma geldi. Kadınlara bir anlamda özgülük tanındı. Kadının çalışmak için eşinin izni olması kaldırıldı. Kadın bu kararı kendisi verebildi. Bu bakımdan bugün çok kıymetli” dedi.

“Medeni Kanun’un değerini bilmeli ve sahip çıkmalıyız”

Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu da yaptığı konuşmada, “Medeni Kanun, 17 Şubat 1926 yılında kabul edilmiş ve 4 Ekim 1926 yılında yürürlüğe girmiş. Türkiye’de kendei ayaklarının üzerinde durmaya çalışan her kadın için medeni kanun hava ve su kadar değerli.Medeni Kanun’un değerini mutlaka bilmeli ve sahip çıkmalıyız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kanunu yürürlüğe sokması bizler için büyük bir şans. Bunun farkına varmalı ve bu konuda elimizden gelen her türlü desteği vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Kadınların daha etkili olduğu bir toplum hayal ediyoruz”

Kadınların daha etkili olduğu bir toplum hayal ettiklerini söyleyen Türk Anneleri Derneği Sekreteri ve Vekili Gizay Tanca Çolpan, “Kadın hakları son zamanlarda yaşanan toplumsal olaylarda gittikçe önemini yitiren bir hale geldi. Özellikle bu durumu vurgulayıp, geçmişte edindiğimiz haklarımızın üstüne daha çok koyarak, daha çağdaş bir halde kadınların daha etkili olduğu bir toplum hayal etmek ve bunun için bu adımları sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Medeni Kanun kadınlar için çok kıymetli”

1924 yılında Medeni Kanun kabul edildikten sonra kadınlarınöneml, haklarakavuştuğunu aktaran Moderatör Avukat Sibel Özbudak, “Kadınlar için medeni kanun çok kıymetli. Evlenme, boşanma, eğitim, öğretim birliği, miras hakkı, bunlar Medeni Kanun’la beraber geldi. Medeni Kanun’dan öncebekar kadınlar toplumda erkeklerile eşitti. Kadın evlenince maalesef statüsü değişiyordu, hak kayıpları oluyordu. 1924 yılında Medeni Kanun kabul edildikten sonra kadınlarımız haklarına kavuştu. 2002 yılında Medeni Kanun’a yeni bir düzenleme geldi. Bu düzenlemeyle birlikte mal rejimleri de bu konuya dahil oldu.

Biz bu kazanımları elde ederken bir yandan da tırpanlandığını gördük. Soyadıyla ilgili ciddi sıkıntılarımız hala devam ediyor. Anayasa Mahkemesi, bu konuda karar vermiş olsa da yasa yapma yetkisi mecliste olduğu için bu konuda hala ciddi bir eksiklik var. Evlenirken çiftler bir tarafın soyadını tercih edebiliyor. İkisi birden kendisoyadlarını kullanamıyorlar. Kadın evlendikten sonra soyadını kullanmak isterse, dava açmak zorunda kalıyor. Boşanan kadın, eşinin soyadıyla devam etmek isterse eşinin rızasını almak zorunda.Yasa koyucunun bunu düzenleyeceğine inancımız tam. Kadınlar ve kadın hakları savunucuları olarak bu işin takipçisiyiz” ifadelerini kullandı.

“Medeni Kanun toplumsal dönüşümün, eşitliğin ve çağdaşlaşmanın simgesi olmuştur”

Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99’uncu yılını kutlamanın mutluluğu ve gururunu yaşadığını sözlerine ekleyen BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, “17 Şubat 1924 yılında kabul edilen ve 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun, sadece bir hukuk düzenlemesi olarak değil, aynı zamanda toplumsal dönüşümün eşitliğin ve çağdaşlaşmanın da simgesi olmuştur. 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, kadınlara bir çok sosyal hak tanımış olsa da kadınların seçme ve seçilme hakkı, doğrudan bu kanun ile  verilmemiştir.

Kadınlara milletvekili olma hakkı, çok önemli bir tarih olan 5 Aralık 1934 tarihinde yapılan anayasa değişikliğiyle tanınmıştır. Bu değişiklikle kadınlar, 1935 yılında yapılan genel seçimlerde ilk kez milletvekili seçilme hakkını elde etmiştir. 1935 seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 17 kadın milletvekili girmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, 1925 yılında Kastamonu’da yaptığı konuşmada şöyle der:“Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve etkili tek bir yol vardır; o da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak kılmaktır demiştir” dedi.

 “Kadınların hak ettikleri yerlere ulaşması için hepimize mücadele düşüyor”

Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri sadece siyasi ve ekonomik olarak değil, aynı zamanda hukuki ve toplumsal olarak da sağlamlaştırıldı. Bu köklü değişikliğin en güzel örneklerinden birisi de Türk Medeni Kanunu’muzdur. 17 Şubat 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanun, kadın ve erkek eşitliğini yasal güvence altına almış ve toplumumuzun sosyal yapısında büyük bir değişim yaşatmıştır.

Kadınlara miras, boşanma, tanıklık etme hakkı sayesinde eşitlik sağlamış, resmi nikahhakkı ve tek eşliliği getirmiştir. Türk Medeni Kanun’u bir hukuki metin değil, aynı zamanda çağdaşlaşmanın, toplumumuzun dönüşmesinin de bir mihenk taşıdır. Bugün kadınların bireysel varlığı, eşit hakları ve özgürlüklerini tehdit eden yaklaşımlarla karşı karşıya kalmaktayız. Kadınların toplumsal alanda, aile ve çalışma hayatında hak ettikleri yerlere ulaşması için mücadele hepimize düşüyor. Kadın haklarını savunmak aslında demokrasiyi ve insan haklarını savunmaktır. Bu bilinçle kadınların birey olarak varlığını ve haklarını her alanda güçlenmesi için Osmangazi Kent Konseyi olarak mücadeleye devam edeceğimizi buradan tekrar bildirmek istiyorum” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda konuşmacılara ve programa katılan kadın muhtarlara günün anısına Bursa'nın ilk kadın milletvekili Şekibe İnsel'in kendi el yazısıyla doldurduğu beyanname ve ilçelerden aldığı oy tablosu üzerine hazırlanmış tablo plaket hediye edildi


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Mersin'de "Kaplanlar" Olarak Bilinen Organize Suç Örgütüne Yönelik Düzenlenen “HÜCRE-12” Operasyonlarında; 22 Şüpheli Yakalandı

Genç girişimcilerin buluşma noktası TEKNOMER

Ataşehir Kavşağında Yol Genişletme Çalışması Devam Ediyor

Manisa – İzmir Arası Artık Daha Yakın

İSTAFDER Heyetinden Başkan Öztaş’a Ziyaret

BAŞKANIMIZ, DEREDOLU BELDESİ SAKİNLERİNDEN, GALİP VE MÜŞKİNAZ GENEL’İ EBEDİYETE UĞURLADI

Marmara Belediyeler Birliği, 50. yıla özel 'Marmara Denizi' için toplanıyor

Eleştirilerin odağındaki TÜSİAD'dan yeni açıklama

Kış aylarında bağışıklığınızı düşürmeyin!

Kritik zirveden çıkan net mesaj: Barışın tesisi için Türkiye ideal ev sahibi

Bolu faciasını araştıracak komisyon çalışma takvimini planladı

BursaRay hattında gerçeği aratmayan yangın tatbikatı

Başkan İmamoğlu Silivri'de STK'larla buluştu

Kolej öğrencilerinden çocuk kitabı yazarı Yardımcı'ya büyük ilgi

Kocaeli İzmit'te Kurum Kabul Sınavı yapıldı

Özgür Özel: Darbeye meydan okuyoruz!

YKS başvuru süreci başladı! Bu hataları yapmayın!

Çınar Halk Market’in doğal ürünleri Gülümse Kafe’de

Bursa Büyükşehir’den tedavi gören çocuklara moral

Bursa Osmangazi’de Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99’uncu yılı kutlandı

Japonya İmparatoru, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti