Bursa'da direksiyon emin ellerde...

Bursa

Bursa'da direksiyon emin ellerde...

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Çakır, sektörün mevcut sorunlarından ve yeni dönem projelerinden bahsetti.

GÜLİN ÖZDEMİR - CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)-  Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Çakır. "Camiamız için elimizden gelen bütün kolaylığı sağlamaya çalışacağız. Bizim en büyük projemiz durak başkanları ile standart görüşmeler yapmak. Bunu yapmamızın sebebi de sahadaki insanlardan hem sorunlara hem sorunlar için çözümlere ulaşabileceğimizden eminiz. Allah kısmet ederse, camia ile iç içe olarak herkesin her şeyden bilgisi olacak şekilde, tamamen şeffaf bir yönetim sistemi ile hareket etmek istiyoruz. Korsan taksicilik hakkında emniyet güçleri ve zabıtalar ile gerekli görüşmeleri yaptık. Bundan sonraki süreçte arkadaşların ya da bizlerin tespit ettiğimiz herhangi bir plaka ya da telefon numarası ile gerekli müdahaleyi kesinlikle yapacağımızdan herkes emin olabilir" dedi. 

"KİMSE BU HAKKIN ÖNÜNDE DURAMAZ"

Şu an dolmuşların taksiye çevrilmesiyle alakalı sorunların olduğunu söyleyen Çakır, bu konuyla alakalı görüşmeleri sürdürdüğünü ifade etti. Çakır, "Netleşen bir karar olmadığından insanlara henüz bir açıklama yapmadık. Yasal olarak dolmuşlarımızın taksiye çevrilmesi gibi bir hakkı var. Kimse bu hakkın önünde duramaz. Gerekirse yasalarla gerekirse güzel diyaloglarla bu konuyu çözeceğimize eminim" ifadesini kullandı. 

"SADECE TAKSİ CAMİASI KULLANABİLECEK"

"Daha önce İstanbul'da gündeme gelen, "Uber' konusu vardı" diyen Başkan Çakır, "Bursa'da hâlâ öyle bir durum yok ama geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımız ile yaptığımız toplantıda görüştüğümüz, aklımızda olan bir proje var. Sadece taksi camiasının kullanabileceği, Uber'e benzer bir şekilde müşterinin telefondan kolaylıkla Bursa'daki bütün taksilere ulaşabileceği bir uygulama... Onu hayata geçirmek istiyoruz. Yazılım ile beraber her şeyi bize ait olan bir uygulamayı geliştirme aşamasındayız. Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi de uygulamanın yapılması yönünde istekli olduklarını belirtti. İstanbul'da, İzmir'de, Ankara'da bu konuyla ilgili değişik sistemler çıktı. Bunun önünü kesmek için oda bazında çalışmalarımız var. Gerçekleştiği zaman gerekli olan her şeyi camiamız ile paylaşacağız." 

"TEKNOLOJİDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ"

Taksicilerin sorunlarından bahseden Çakır, "Biraz emniyet ile ilgili sıkıntılarımız var gibi gözükse de İstanbul ile kıyaslanamaz. Bursa'mız bu konuda gerçekten çok temiz, hassas ve şeffaf. Çalışan arkadaşlarımız temiz çalışıyor. Bizim son zamanlarda haberlere konu olan İstanbul'daki sorunlar gibi bir konumumuz yok. Şu an camiada esnaf açısından bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ben istiyorum ki araçlarımızda çalışan bütün arkadaşlar, odaya bir şekilde kayıtlı olsun. Bizler de onların bütün bilgilerine ulaşalım. Dışarıda herhangi bir şekilde şikayet olduğu zaman da yeterli cevabı verebilmemiz için kayıt altına almamız gerekiyor. Resmî olmasa bile odamıza kayıtlı olan kişilerin, bilgisayar verisi ve dosya halinde bilgilerinin kayıt altında tutulması adına bir çalışma aşamasındayız. Oda yönetimimizde bir kan değişikliğine ihtiyaç vardı. Genç bir nesil olarak teknolojiye de ayak uydurmak gerek. Zaman teknoloji zamanı, mümkünse teknolojiden istediğimizden fazlasıyla faydalanarak camiaya katkıda bulunmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 

"YOLCU REKABETİNE ÇÖZÜM OLACAĞIZ"

Çakır sözlerini şöyle sürdürdü; "Taksi çağırma butonlarında sesli görüşme olmadığı için tamamen afâki, düğmeye basılıyor ve karşı taraftan cevap gelmeden bekleniliyor. Teknolojik sisteme ulaşırsak taksi çağrı butonlarına gerek kalmayacak. Bursa'da 'mahalle taksiciliği' denen bir şey var. Üzerinde çalıştığımız uygulama mahalle taksiciliğini devam ettirebilecek. Mağdur olan müşterinin de Bursa'nın herhangi bir yerinde olması çok önemli değil. Müşteri telefonundan uygulamadaki çağrı butonuna bastığı zaman en yakın taksinin bulunduğu noktaya ne zaman varacağına, araç plakasına kadar bilmiş olacak. Görüşmelerde detaylar tam netleşmedi ama çağrı butonları Bursa'dan tamamen kalkmış olacak.  Bir de şehir merkezlerinde yollarda bekleyen, kahya diye nitelendirdiğimiz arkadaşlar var. Taksi duraklarında telefona bakmak için bir kahya gerekiyor ancak yolda bekleyen kahyalar ile ilgili yaşanan karmaşaları çözmek adına çalışmalara devam ediyoruz. Kimsenin ekmeğiyle oynamak gibi bir niyetimiz yok. Duraklar arasında çıkan yolcu rekabetine çözüm oluşturmak için yoldaki bekleyen kahyaların çalışma sistemini kaldırmak istiyoruz." Camianın yüzde 80'inin köylülerden oluştuğunu ifade esen Çakır, "Genelde araç sahipleri ve şoförler birbirlerini tanıdıkları için, yakın duraklardan yolcu alırken kimse kimseye zorluk yaratmıyor. Ufak tefek problemler mutlaka yaşansa da İstanbul'la kıyaslanamayacak kadar az seviyede yaşanıyor. Biz bu mesleği gerçekten severek yapıyoruz. O sebeple müşterilerden de çok fazla şikayet geldiği söylenemez" dedi. 

"YAKIT FARKI İÇİN TALEPTE BULUNDUK"

"Dolmuş fiyatlarına zam geldi fakat taksi fiyatlarına henüz zam gelmedi" diyen Çakır sözlerine şöyle devam etti; "Konuyla ilgili bu hafta bir komisyon vardı fakat önümüzdeki haftaya ertelendi. Gerekli görüşmeleri yaptık. Benzine, mazota gelen zamlarla birlikte, yakıt farkı için bir talepte bulunduk. Benzine ve mazota gelen zamlar ortada. Gerekli olan görüşmeden sonra bizim camiamızın mutlu olabileceği bir şekilde fiyat tarifesinde güncelleme yapmayı hedefliyoruz. Onay bekleyen bir karar olduğu için şu an bir rakam vermek istemiyorum. Önümüzdeki ay güzel bir şekilde zammımızı alacağız. Yeni tarifeyi önümüzdeki ay uygulamaya başlarız diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu. 

"BURSAYI GÜZELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ"

"Bizim camiamızın en büyük eksikliği, bu zamana kadar birlikteliğini kaybetmesiydi" diyen Çakır sözlerine şöyle son verdi; "Bizim bu yola çıkarken insanlara çoğu kez söylediğimiz şey buydu. Birlikteliği sağladıktan sonra Bursa'da ve Bursalı için temel ihtiyacımız olan lastik, akü, yakıt desteği ile ilgili gerekli görüşmelere başladık. İnşallah önümüzdeki günlerde netleştireceğiz. Çünkü biz az bir nüfus değiliz. Bin beş yüz ticari araçtan bahsediyoruz. Biz şoförler, sürekli trafiğin içindeyiz. Gittiğimiz her yerde de şunu söylüyoruz, 'Bursa'daki ulaşım ile ilgili eğer ki bir proje yapılması gerekiyorsa mutlaka bizimle de diyalog halinde olunmalı.' Biz Bursa'nın trafiğinin hangi saatte, neresinin sıkıştığını ve trafiğin nasıl çözülebileceğini bilen, gören insanlarız. Bizler Bursa'yı hem kurumlar hem insanlar ile birlikte güzelleştirmek istiyoruz."

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Çakır, müşterinin kolaylıkla telefondan Bursa'daki bütün taksilere ulaşabileceği bir uygulamayı hayata geçirmek istediklerini belirterek aynı zamanda benzine, mazota gelen zamlarla birlikte yakıt farkı için bir talepte bulunduklarını ifade etti.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: bursa'da direksiyon emin ellerde...

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz