Bursa'da safran üretimi yaygınlaşıyor

Bursa

Bursa'da safran üretimi yaygınlaşıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kısa adı TAKEP olan Tarımsal Alanların Etkinleştirme Projesi, Bursa'da safran bitkisine ilgi yoğunlaştı. Bursa'nın Yenişehir ve İnegöl ilçelerindeki 6 çiftçinin yüzde 25 yetiştirici katkılı üretimi başarılı şekilde sürüyor.

BURSA (İGFA) - Tarımsal Alanların Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında, Bursa'da safran bitkisinin tarımını geliştirmek, yüksek gelirli bir üretim deseni için bu bitkinin kültürünü bölgede tanıtıp, yaygınlaşmasını sağlamak ve son yıllarda yumru ve soğanı bulunamayan bitkinin yetiştiriciliğine yoğun ilgi oluşturdu.

Talebin üreticilerden gelmesi dolayısıyla bu eksiği gidermek açısından Tarım ve Orman Bakanlığı'na 2021 yılında sunulan ve kabul olunan proje ile yüzde 25 yetiştirici katkılı 78 bin 749 lira bütçe ile Yenişehir ve İnegöl ilçelerinde 3 dekarlık alanda 6 üretici ile 525 kilo safran yumrusu kullanarak, safran üretimi gerçekleştirildi.

Yenişehir'in Yazılı ve Papatya mahallelerinde 3 çiftçi, İnegöl'de ise Halhalca, Hilmiye ve Tahtaköprü mahallelerinde 3 çiftçi arazilerine, ayrıca Yenişehir ilçesi Çeltikçi mahallesinde bir üreticimizin kendi finansmanı ile bir dekar alanda ekim yaptı. İlk yıl ve ikinci yıl çiçek hasatları yapılırken, 3. Yıl çiçek hasadı yapıldıktan sonra yumru sökümlerinin gerçekleştirileceği kaydedildi.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2023 yılı 2. Döneminde projenin devamı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na sunula proje kapsamında bu sökülen yumrular üreticilerden satın alınarak diğer yetiştiricilere yumru temini yapılacağı duyuruldu.

Projenin asıl amacı olan yumru üretiminin artırılması doğrultusunda 3 yıl sonra soğan hasadı ile bu alan yaklaşık 100 dekara ulaşacağı kaydedildi.

Projenin takibi çalışmaları dolayısıyla Mayıs ayında yapılan saha çalışmaları neticesinde dikilen tüm alanlarda projenin başarılı şekilde devam ettiği ve yumru incelemesi neticesinde dikilen her bir yumrunun ortalama 20-25 kat çoğaldığı tespit edildiği gözlendi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin 'Bahar Şenlikleri' tepki topladı

Muğla’da su ve iklim için küresel buluşma

Kadın Spor Merkezleri’nde 2 Bin Kadına Hizmet Veriliyor

1 MİLYON KEZ "AFİYET OLSUN" DEDİK

Tarım ÜFE'de en yüksek artış turunçgillerde... Turunçgiller 'Tarım'ın gözdesi

Sırrı Süreyya Önder'in hayati tehlikesi sürüyor! Aort damarı yırtılması nedir?

Ordu'da kaz yetiştiriciliği artıyor

Bakan Bolat’tan Şam’da kritik görüşme

ATP GreenX, 10. İstanbul Karbon Zirvesi'nin altın sponsoru oldu

İpekyolu Belediyesi’nden Yağış Sonrası Hızlı Müdahale: Ekipler seferber edildi

TARSUS BELEDİYESİ’NDEN OTİZMDE FARKINDALIK SÖYLEŞİSİ

Sakaryalı özel sporcu Türkiye Şampiyonası biletini aldı

Çocuklar 23 Nisan’ı Osmangazi’de neşeyle kutlayacak

2. Uluslararası Kapanca Sokak Festivali için hazırlıklar başladı

BAKAN YUMAKLI, "SON YILLARIN EN VERİMLİ PALAMUT SEZONUNU GERİDE BIRAKTIK"

MEB'den uluslararası konferans hazırlığı

Yerli ve Milli Savunma Teknolojileri göz kamaştırdı

İstanbul'da Bakırköy’ün parkları yaza hazır

YUNUSEMRE BELEDİYESİ’NDEN İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE KEMAN KURSU

Kocaeli'de çevre bilinci etkinliği

Kırık ayağıyla azmin zaferi! Sinem Gökten’den bronz madalya