Bursa’nın su sorunu büyüyor, su fabrikaları denetlenmiyor

Bursa’nın su sorunu büyüyor, su fabrikaları denetlenmiyor

Bursa’nın su sorunu büyüyor, su fabrikaları denetlenmiyor

Bursa’nın doğal su kaynakları her geçen gün daha da azalıyor. Peki bu azalmanın sorumlusu su fabrikaları mı? Fabrikalar kaynaklardan, haddinden fazla mı su çekiyor? İşte DOĞADER Başkanı Murat Demir’den konu ile ilgili çarpıcı açıklamalar.

BURSA (İGFA) - Bursa, kurak geçen bir kış mevsiminin ardından-sıcakların kasıp kavurduğu bir yaz mevsimi geçirdi. Yetersiz yağış ve aşırı sıcaklıklar Bursa’nın su kaynaklarını olumsuz yönde etkilerden konu ile ilgili bir iddia da su fabrikalarının, su kaynaklarındaki suyu orantısız kullandığı oldu. İddialara göre Uludağ’dan çıkan su kaynaklarının çevresine kurulan su fabrikaları, suyu haddinden fazla kullanıyor ve yetersiz yağışlar sebebiyle kuraklıkla karşı karşıya kalan Bursa’nın su kaynaklarının tükenmesinde önemli rol oynuyor.

“SU TİCARİLEŞMEMELİ”

Söz konusu iddialarla ilgili Herkes Duysun’a açıklamalarda bunan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir, “Bu sorun, Bursa’nın yeni bir sorunu değil. Şişelenmiş su problemi uzun zamandır Bursa’nın su kaynaklarını tehdit eden bir sorun. Suyun ticarileştirilmesine onay vermiyoruz. Çünkü bir damla suyun oluşumunda hiçbir şirketin, hiçbir devletin, hiçbir yerel yönetimin, hiçbir kurum ve kuruluşun katkısı yok. Bir damla su, tabiatın doğal döngüsünün devam etmesi için doğanın bize bir armağanı.” dedi.

“TOPLUMA SU DEĞİL PLASTİK ŞİŞE SATILIYOR”

Suyu yanlış yönetmenin hayati riskler barındırdığını ifade eden Başkan Demir, Bursa’da doğal su kaynaklarının Uludağ merkezli olduğunu hatırlatarak, “Bursa’da su toprağa değdiği noktada hemen borulara hapsedilip fabrikalara çekiliyor ve şişeleniyor. Su güneşi görmeden, toprakla temas etmeden şişeye giriyor. Bu da suyun mineral değerini ciddi düzeyde düşürüyor. Su; topraktan, taştan, yosundan, güneşten mineraller alması gerekirken suyun düştüğü noktada havuzlar ve göletler oluşturularak su, plastik şişelere hapsediliyor. Aslında topluma su değil, plastik şişe satılıyor.” ifadelerini kullandı.

“BARAJLARDAN GELEN SU YETMİYOR, OVADAKİ SU ÇEKİLİYOR”

Doğal su kaynaklarından çekilen suyu Bursalıların içmesi gerektiğini de vurgulayan DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Su herkesin hakkı. Kaynak suları şebekeye verilmeli. Bursa’nın çeşmeden içilebilir suyu daha kaliteli hale getirilmeli. Eskiden sadece yaz aylarında kuyu suları şebekeye verilirdi, şimdi BUSKİ 12 ay boyunca bunu yapıyor. Artık Bursa’nın suyu dağdan gelen su değil. Ovadaki suyu kullanıyoruz. Yeraltından su seçiliyor ve şebekeye veriliyor çünkü artık barajlardan gelen su yetmiyor.” şeklinde konuştu.

SU FABRİKALARI DENETLENMİYOR

Bursa Uludağ çevresinde kurulan 20’nin üzerinde su fabrikası olduğuna dikkat çeken başkan Demir, su fabrikalarının sözleşmelerinde belli bir miktar belirlendiğini ve bu miktarın üzerinde su çekilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Demir, sözleşmelere rağmen denetimsizlik dolayısıyla söz konusu fabrikaların haddinden fazla su kullandığını ve bu kullanımın da Bursa’nın su kaynaklarını önemli ölçüde tükettiğini vurguladı.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Bursa Tarihi Hanlar'da örnek dönüşüm

Sakarya Büyükşehir 250 hanede hem yürekleri, hem yuvaları ısıttı

Bursa Nilüfer'de 'Enine Boyuna Bakış' sergisi

Cundalıların sesini Başkan Akın duydu

Ömer Çelik’ten Özgür Özel’e 'cunta' tepkisi!

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nden Hortum Mağdurlarına Çadır Desteği

Maliye'den 'stok vergisi' iddialarına açıklama

Antalya Havalimanı'nın kapasitesi 82 milyona çıkıyor... Yeni binaların açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak

Manisa Şehzadeler'de riskli bina için harekete geçildi

ANTALYA HAVALİMANI'NIN KAPASİTESİ 82 MİLYONA ÇIKIYOR

Yüzlerce sporcu İzmir Efes'te dünya mirasına koştu

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU 11 BİNİ, SOKET SAYISI 28 BİNİ AŞTI

Milli Teknoloji Kulüpler Birliği Platformu kuruluyor

Özel: Bu kurultay erken seçimin başlangıcı

İzmit'te Halk Et Yenişehir'de açılıyor

Sakarya Pamukova’da kesintisiz içme suyu için çalışmalara devam

Müsilaj Gemlik Körfezi'nde yeniden görüldü

Manisa’da özel bireyler için renkli şenlik

Gençler topraktan uzaklaşıyor

İstanbul Saraçhane'de OZBİ konseri ilgi gördü

Bursa'nın fethi coşkuyla kutlandı