BUSİAD'da ChatGPT'ye felsefik bakış

BUSİAD

BUSİAD'da ChatGPT'ye felsefik bakış

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Felsefe Kulübü'nün paydaşlığıyla düzenlenen Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri 2024-2025 dönemi, “Homeros'tan ChatGPT'ye Bilişsel Ufkumuz” başlıklı söyleşiyle başladı.

BURSA (İGFA) - Moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hızalan'ın üstlendiği söyleşide İstanbul İletişim Enstitüsü Kurucu Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, yapay zeka dönemini, hiper sözlü kültür dönemi olarak tanımladı.

Sözlü kültürden yazılı kültüre geçişte yaşanan bilişsel dönüşümdeki gibi bir dönüşümün eşiğinde olunduğunu kaydeden Prof. Dr. Nalçaoğlu, ChatGPT'nin akademi dünyasında büyük bir paniğe neden olduğunu da kaydetti. Nalçaoğlu, ödevlerini ChatGPT'ye yaptıran öğrencilere, “Kötü yazıyor zaten. Sadece yardımcı olarak kullanın” dedi.

Prof. Dr. Nalçaoğlu, yapay zekanın insan iradesinin erozyonuna neden olduğunu belirterek, “Yapay zeka, otorite içeren, üniversite ve kurumların erimesi, erişim kolaylığı yüzeysellik ve geçicilik getiriyor. Bilgilerin doğru olup olmaması da önemli değil. Gerçek olanla sahte olanın fark edilmemesi demek” diye konuştu.

Yapay zekanın henüz bilinçli olmadığını ya da düşünemediğini de kaydeden Prof. Dr. Nalçaoğlu, “Kafa karışıklığı ve kararsızlık toplumuna doğru gidiyoruz.Ben bu döneme hiper sözlü kültür dönemi diyorum. Sözlü kültürün geçicilik, uçuculuk özelliklerini barındırıyor ama bir farkla hatırlamayı ortadan kaldırıyor. Yeni kültürde, buna okumama kültürü de diyorum, hatırlama özelliği de ortadan kalkıyor.” dedi.

Prof. Dr. Nalçaoğlu ve Prof. Dr. Hızalan'a söyleşi sonunda, “ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye” kampanyasına adlarına yapılan bağışın sertifikası, BUSİAD Başkan Yardımcıları Veda Girgin Eroğlu ve Tuncer Hatunoğlu tarafından takdim edildi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: busiad'da chatgpt'ye felsefik bakış

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

MEB genelgesine tepki!

Bursa Osmangazi'de rezervasyonlu kütüphane sistemi

Balıkesir Ayvalık’ta yılların sorununa BASKİ’den kalıcı çözüm

TOFAŞ Basketbol Takımı Anžejs Pasečņiks ile anlaşma sağladı

Malatya Doğanşehir'de üniversiteye hazırlık setleri dağıtıldı

Osmangazi'de küçük hayvanseverlerden can dostlarına ziyaret

Gemlik Körfezi sallandı!

Sakarya'da 100 yıllık konak yeniden ayağa kaldırılacak

Konya Selçuklu'da ağaçlar budanıyor... Atıklar kompost gübreye dönüştürülüyor

Muğlalı masa tenisi sporcusu Türkiye’yi temsil etti

Muğla'da denizciliğe vizyon getirecek... Muğla Büyükşehir'den yeni iştirak

Mete Yarar'dan Bursa Teknik Üniversitesi'nde konferans

Manisa'da işitme engelli vatandaşlara Kula gezisi

Bursa İnegöl'de oryantiring heyecanı için geri sayım

Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı, Malatya'ya iyi geldi

Öncüllü Kadınlardan “Türkiye’de bir ilk”

Sağlıkçılar hak arayışında! İş bıraktılar... Ya yönetmeliği çekin, ya da..!

Adıyaman'da zehir tacirlerine göz açtırılmıyor!

BUSİAD'da ChatGPT'ye felsefik bakış

Otomotiv endüstrisinden aylık bazda tarihi rekor

Berkay'dan çifte performans