Çalışanların yüzde 60'ı bu yıl iş değiştirecek

Çalışanların yüzde 60

Çalışanların yüzde 60'ı bu yıl iş değiştirecek

Çalışanların mevcut işlerinden genel anlamda memnun olmadıklarını gözler önne serildiği araştırmaya katılanların yüzde 60'ı önümüzdeki 12 ay içinde iş değiştirmeyi planlıyor.

İSTANBUL (İGFA) - Aon'un Global Çalışan Duyarlılığı Araştırması verileri paylaşıldı.

Aon'un araştırmasına göre çalışanların yüzde 60'ı bu yıl iş değiştirmeyi planlıyor.
 
Analitik veriler ışığında Risk Sermayesi ve İnsan Sermayesi konularında global deneyimi ve yerel ihtiyaçlara uygun çözümleri ile 120'den fazla ülkede müşterilerine hizmet veren Aon,23 farklı ülkeden 9 binden fazla çalışanın katıldığı araştırmada, çalışanların çoğunluğunun kariyerlerindeki bir sonraki adımı planladıklarını, wellbeing ile iş-özel yaşam dengesine öncelik verdiklerini, yeteneklerini geliştirme konusunda ise yeterince motive olmadıklarını gösterdiğini söyledi.

Çalışanların yüzde 60'ının iş değiştirme planı yaptığını ve önümüzdeki 12 ay içinde yeni bir iş aramayı düşündüğünü ortaya koyduğuna vurgu yapılan araştırma, çalışanların mevcut işlerinden genel anlamda memnun olmadığını gösterdi.

Ayrıca, araştırmaya katılan çalışanların yapay zekâ becerilerini geliştirme konusunda düşük bir motivasyon sergiledikleri gözlendi.

Esneklik talebinin hızla arttığı bu dönemde hangi jenerasyona mensup oldukları fark etmeksizin tüm çalışanlar, iki yarı zamanlı çalışanın tek pozisyonu üstlendiği iş paylaşımı (job sharing) veya teknolojisiz saatler gibi iş-özel yaşam dengesini sağlamaya yönelik uygulamaları, sağlık sigortası ve izin sürelerinin ardından en değerli üç yan hak arasında görüyor.

Raporun çıktıları, çalışanların işverenleriyle olan ilişkilerini tükenmişlik ve her an erişilebilir olma gerekliliği çerçevesinde tekrar gözden geçirdiği küresel bir dönüşümü ifade ediyor.

Öte yandan Aon'un 2025 Çalışan Duyarlılığı Araştırması'nda öne çıkan diğer trendler şöyle sıralandı:

Yöneticiler ve Çalışanların Yapay Zekâdan Beklentileri Farklı:

Sermayedarların ve üst düzey yöneticilerin yüzde 22'si yapay zekânın kendi sektörlerinde işleri önemli ölçüde değiştireceğini düşünürken, giriş seviyesindeki çalışanların yalnızca yüzde 11'i aynı görüşte. Giriş seviyesindeki çalışanların yüzde 64'ü yapay zekânın rolleri üzerindeki etkisinden emin değiller, yapay zekanın yeni beceriler gerektiren fırsatlar yaratacağını düşenlerin oranı ise yüzde 31.

Hibrit Çalışanlar Kendilerini Çok Değerli Hissediyor:

Hibrit model ile çalışanlar, şirketlerinden en çok değer gördüğünü hisseden grup. Tamamen uzaktan çalışanların kendilerini değersiz hissetme olasılığı yüzde 52 daha yüksekken, ofiste çalışanların bu duyguyu yaşama ihtimali yüzde 10 daha fazla.

Yetenek Yarışında Para Belirleyici Güç:

Çalışanların yüzde 47'si, ortalamanın üzerinde maaş ve anlamlı yan hakların, işveren seçimini etkileyen en önemli faktör olduğunu belirtiyor. Ancak şirket kültürü de bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Maaşın rekabetçiliğini çok önemsediği anlaşılan iş gücünün yüzde 42'sinin daha iyi yan haklar karşılığında maaştan bir miktar feragat edebileceğini iletmiş olması da diğer bir önemli çıktı. Bu nedenle, işletmelerin maaş - yan hak kombinasyonlarını oluştururken, piyasa standartlarını takip etmenin dışında çalışan beklentilerini de ölçebilen veri ve analizlerden yararlanmaları rekabetçi kalmaları için hayati önem taşıyor. Aon, bu süreci desteklemek için şirketlere piyasa trendleri ve ödül stratejileri hakkında uygulanabilir veriler sunarak en iyi yetenekleri çekip elde tutmalarına yardımcı oluyor.

Etkisiz İletişim, Çalışanların Yan Haklardan Yararlanmasını Engelliyor:

Araştırma, işverenlerle çalışanlar arasındaki iletişimde kritik sorunlar olduğunu gözler önüne seriyor. Örneğin, hayat ve maluliyet sigortası gibi yaygın olarak sunulan yan haklar söz konusu olduğunda, bu hakları önemli bulan çalışanların yalnızca yüzde 38'i bu imkânlara erişimleri olduğunu düşünüyor.

Pek Çok İşveren Farklı İhtiyaçlara Uyum Sağlayamıyor:

Çalışanların yüzde 72'si yan hakların kişiselleştirilmesinin önemli olduğunu söylerken, şu anda yalnızca yüzde 41'i seçim yapabildikleri bir yan hak sisteminin kendilerine sunulduğunu ifade ediyor. Farklı jenerasyonlar için öncelikli yan haklar farklılık gösteriyor.

 


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan'da mevkidaşı ile görüştü

Türkiye-Hollanda arasındaki diplomatik ilişkiler TBMM'de görüşüldü

Diyanet'ten 'Berat Gecesi' mesajı

Avrasya Tüneli'ne ilk 'sürdürülebilirlik' raporu

Sultan II. Murad, vefatının 574. yılında Bursa'da anıldı

Bakan Tekin, Suudi Arabistan'da

Bursa’nın turizm değerleri mercek altında

DEVA'ya 'Özel' ziyaret! Sahici gündem geçim sıkıntısı!

Mühimmat bırakan döner kanatlı yerli İHA Kara Kuvvetleri'nde

Gaziantep’te yangın riskine karşı yapı denetimleri sürüyor

Bahçeli'den Gazze çıkışı! Gazze, Gazzelilerindir!

İstanbul'da 3,1 milyon daha raylı sisteme ulaşacak.. Halkalı-Kapıkule ile kapasite 4 kat artacak

Kocaeli'de doğalgaz ve yakacak yardımları sürüyor

Sakaryalı tenisçilere kritik mücadele öncesi moral

Skoda Elroq için seri üretime başladı

SASKİ bu sefer gönüllere dokundu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Kadir Topbaş' paylaşımı

Sakarya'da sosyal belediyecilikte yeni dönem!

Bursa'nın depremselliği raporlandı... Birçok risk ve zorluk tespit edildi!

Sakaryalı atletler Bursa’daki şampiyonada gurur yaşattı

Sivas Belediyesi’nden Sivasspor’a büyük destek