Çam ağaçları yangın sırasında daha çabuk tutuşuyor

Çam ağaçları yangın sırasında daha çabuk tutuşuyor

Çam ağaçları yangın sırasında daha çabuk tutuşuyor

Ormanlarda çıkan yangınlarda öncelikle çam ağaçlarının tutuştuğu ve ormanların büyük kısmını da çam ağaçlarının oluşturduğu söyleniyor. Peki çam ağacı hakkındaki bu görüşler ne kadar doğru?

Musa Yeşildağ / HERKES DUYSUN

BURSA (İGFA) - Bursa’nın Nilüfer İlçesine bağlı Yolçatı bölgesinde başlayarak Bursa Uludağ Üniversitesinin kampüsüne sıçrayan ve büyük bir alana zarar veren yangında, çam ağaçları ile kaplı alanların yangının büyümesinde daha çok etkili olduğu söylendi. Peki, çam ağacı yoğunluklu alanların daha çok yandığı doğru mu?

Bursa’daki söz konusu yangının ardından Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, üniversitenin 50 yıllık bir çam ormanının olduğunu, rüzgârla birlikte çok kolay tutuşan ve yangını sevk eden bir orman türüne sahip olduğunu söyledi. Yılmaz, bu yüzden yangın daha çok büyüdü diye ifade etti.

Konu hakkında uzmanlar da Rektör Yılmaz ile aynı görüşte. Uzmanlar, .am ağaçlarının diğer türlerden daha fazla yangın riski altında olduğunu ve yangınlar esnasında daha büyük zarar görebildiğini vurguluyor.

Uzmanlar ayrıca çam ağaçlarının, yangınlar sırasında özellikle kurak ve sıcak havalarda daha kolay tutuşabilen, reçine ve yağ içeriği yüksek olan yapısıyla dikkat çektiğini söylüyorlar. Bu özelliklerin onları diğer ağaç türlerine göre daha çabuk alev alabilir hale getirdiğini kaydeden uzmanlar, çam ormanlarının yangın sürecinde daha fazla zarar görebileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar öte yandan çam ağaçlarının yangın etkisi altında nasıl daha fazla zarar görebildiğini şu şekilde açıklıyorlar: 

"Çam ağaçlarındaki reçine ve yağ, yangın sırasında alev almayı kolaylaştırabilir ve yangının yayılmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca, bu ağaçların daha yüksek sıcaklıklarda daha çabuk kuruyabilen iğne yaprakları, yangın sonra iyileşme sürecini de olumsuz etkileyebilir."


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Muğla Bodrum’a yeni vizyon

Sakarya'da minik su müfettişleri göreve hazır

İETT'den Volkan Konak'a vefa

Fahrettin Altun: Siyasi rekabet ilke ve vizyonla yapılır

Sakarya'dan heyelan bölgesine anında müdahale

Manisa'dan dolandırıcılık uyarısı

BTSO Başkan Burkay'dan boykot tepkisi!

Konya Büyükşehir’den otizm farkındalığına anlamlı destek

İhracatçı birliklerinde genel kurul maratonu başlıyor

İstanbul'da 'Özgürlük ve Demokrasi Şenliği'ne devam

Manisalı öğrencilerden otizm farkındalığı

Bayraklı’da 1 yılda 17 bin ihtiyaç sahibine destek

BTÜ Konuşmaları’na Gıyasettin Bingöl konuk oldu

Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Bayram Trafiği Tedbirleri Kapsamında 69 Bin 11 Personel Görev Başında

İzmit Körfezi’ne akan 12 dere yakından izleniyor

Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Ramazan Bayramı Tatilinin İlk 3 Gününde Emniyet Kemeri Kullanmadan Seyahat Eden 17 Bin 427 Sürücüye İşlem Yapıldı

BAKAN YUMAKLI, 2025 AİLE YILI KAPSAMINDA ORMAN KÖYLERİNDE İKAMET EDEN AİLELERE YÖNELİK MÜJDELERİ AÇIKLADI

Jandarma Bayramda Yaşlı Çınarları Unutmadı

Erzincan-Kelkit karayolu göçtü!

Dünya Tiyatro Günü Kocaeli’de kutlandı

Edirne Keşan'da geleceğin tarımcıları hasada hazırlanıyor