Cep telefonu dolandırıcılığında yeni taktik! IMEI kaydı tuzağına düşmeyin!

Cep telefonu dolandırıcılığında yeni taktik! IMEI kaydı tuzağına düşmeyin!

Cep telefonu dolandırıcılığında yeni taktik! IMEI kaydı tuzağına düşmeyin!

Döviz kurlarının gittikçe yükselmesi dolayısıyla vatandaşlar, akıllı telefonlarda sıfır telefon almak yerine ikinci el telefonları tercih etmek zorunda kalsa da, bu durum bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Telefon piyasasında dolandırıcıların yeni yöntemi IMEI kaydı tuzağına dikkat çeken sektör temsilcileri, ikinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Esmanur GÜLBAHAR - Herkes Duysun / BURSA (İGFA) -  Son yıllarda, ikinci el ve yenilenmiş telefonlar, tüketiciler arasında giderek popüler hale geliyor. Ancak bu pazarda bazı riskler de bulunuyor.

Peki ikinci el telefon alırken nelere dikkat edilmeli?

25 yıldır telefon sektöründe olan ve cep telefon tamiri dışında bilgisayar ile tablet tamiri yapan, yazılım ve aksesuar çeşitleriyle Bursa’da hizmet veren Gökhan Bellibaş, 2024 yılında telefon piyasasının biraz durgun geçtiğini, yalnızca telefon sektörünün değil, genel olarak piyasada durgunluğun hakim olduğunu söyledi. Yılbaşından sonra esnaf olarak umutlu olduklarını belirten Bellibaş, "Telefon fiyatları artar mı, artmaz mı bunlar konuşuluyor. Dolar kuruna bağlı olduğu için haliyle biraz yükselme bekliyoruz” dedi.

2.ELDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Alıcıların ikinci el telefon alırken IMEI numaralarının başka bir telefona kopyalanması gibi risklerle karşılaşabileceğini belirten Gökhan Bellibaş, “IMEI numarası, bir telefonun kimlik numarası olarak geçiyor. Bazı dolandırıcılar ise bu numarayı değiştirerek ya da silerek telefonları yeniden satabiliyorlar. Bu nedenle vatandaşlar ikinci el telefon alırken IMEI numarasını mutlaka e-devlet üzerinden sorgulamalıdırlar” uyarısında bulundu.

Bellibaş, ikinci el telefon almak isteyen kişinin, alacak olduğu yeri iyi tanıması gerektiğini vurguladı.

Tüketicinin, alacağı ikinci el cihazlarda özellikle kutu ve faturasının olmasına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Bellibaş, “Cihazı alırken, cihazın fonksiyonlarına kişinin kendisinin bakması gerekir. Aynı zamanda cihazı alırken IMEI sorgulamasının da yapılması bazı tehlikelere karşı vatandaşı koruyacaktır. Bazen cihazın faturası yanında oluyor ancak irsaliyesinin veya faturasının üzerinde yazan IMEI numarası ile cihazın içerisindeki IMEI numarası uyuşmuyor. O nedenle güvenilir, bu işi hakkıyla yapabilen işletmeleri tercih etmelerini istiyoruz. Tüketicilerin de bu işi merdiven altı yapanlara itibar etmemelerini istiyoruz” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

İnsana değer veren şirketler ödüllendirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan mevkidaşını ağırladı

Çetin Ay “Güzel Yarınlar Bizi Bekliyor Umudunuzu Kaybetmeyin“

Seyyar bayi yılbaşı talih kuşlarını besledi!

10. Altın Karınca Ödülleri sahiplerini buldu

Marmara Belediyeler'den Nilüfer'in 2 projesine 'Altın Karınca' ödülü

Adıyaman’da iki ayrı motorsiklet kazası: 2 yaralı

Manisa Soma 'Kara Duman' felaketini yaşıyor

Düzce'de iki katlı ahşap ev küle döndü

İzmir Menderes’te 'sol düşünce'nin derinliklerine inilecek

Uludağ’ın zirvesine tırmanışlarını baklava ile kutladılar

Çanakkale'deki deprem Marmara'yı az çok etkileyecek!

Kuzey Irak'ta 4,5 büyüklüğünde deprem

Türkiye'ye 10 ayda 8,5 milyar dolar değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım

Manisa’da şiir ve kaligrafinin büyüleyici buluşması

Kocaeli İzmit'te Başkan Hürriyet, özel öğrencilerle buluştu

Yapay zekâlı uygulamadan yarım milyon liseli yararlandı

Batı Trakya Türkleri: Rumeli ve Balkanlardan gelen Türkler ülkemizin asri unsurlarıdır

Şirket kuruluşları tamamen elektronik ortama taşınıyor

Malatya'da 'yerli ürün' farkındalığı

Türkiye internette günde 6 saat 51 dakika geçiriyor!