SÜGEP Akademi’de sürdürülebilirlik eğitimi alan Doğa Işık, Ada Işık, Can Aksüt, Özge Karaoğlan ve İlkim Bilge İdem adlı öğrencilerden oluşan proje ekibi, model bir projeye imza attı.
İZMİR (İGFA)- Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülen Uluslararası Çevrenin Genç Sözcüleri programı kapsamında İklim Krizi ile mücadele etmek üzere, karbon geri çağırma tekniklerinin uygulanacağı bir karbon çiftliği kurmak için kolları sıvadı.
Sanayi devriminden bu yana insanoğlu atmosfere iki bin gigatondan fazla karbondioksit saldı. Sera gazını hapseden ve kalınlaşan tabaka, vahşi yangınlara, sıcak hava dalgalarına, deniz seviyesinin yükselmesine ve daha birçok sonuç ortaya çıkartan küresel ısınmanın ana nedeni.
İklim değişikliğini azaltmak, yenilenebilir enerjiyi ve yeterliliğini artırmak, ormansızlaşmayı durdurmak ve ultra kirleticilerin salınımını önlemek altın standartlardır. Ancak iklim biliminde yapılan son çalışmalar, bize bu altın standartların hızlı bir değişim içinde olduğunu ve iklim krizini önlemede tek başına yeterli olmadığını gösteriyor.
İklim değişikliğinin bu kötü etkilerini önlemek için dünya çapındaki sıcaklık artışını 1,5 ila 2 santigrat derece arasında sabitlemeliyiz. Bu hedefe ulaşırken sadece emisyonlarımızı en aza indirmekle kalmamalı, aynı zamanda karbonu da geri çağırmalıyız diyen Çevrenin Genç Sözcüleri, “Bu dünyada, okyanuslardan sonra karbon için en büyük sindirim sistemi topraktır. Ancak ormanların ekili alanlara dönüşmesi ve kentleşmenin topraklarımızın karbon deposunu kaybetmesinde büyük payı var. Toprak karbonunu kaybettiğinden, okyanuslar daha fazla karbon depolamak zorunda kaldı ve artan CO2 seviyeleri, gelecekte birçok canlının yaşamını tehdit eden bir sorun haline geldi” ifadelerini kullandı.
Proje çalışması sırasında uygulanacak teknikler hakkında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Tolga Esetlili ve Organik Atık Yönetimi ve Endüstriyel Kompost konusunda uzman olan Tolga İlçin’den Urla Barboros Köyündeki İON Çiftliğinde eğitimler alan gençler, bu eğitimlerle kompostlanmış organik atıkları toprağa geri kazandıracak, ayrıca bitkilerin yakaladığı karbonu toprakta tutacak ve sağlıklı bir besin ortamı yaratacak, havadan daha fazla karbondioksit tutmak için yeni bitki türleri arasındaki döngüye yardımcı olacak teknikleri öğrendiklerini, bu bilgilere dayalı uygulama tekniklerini, kurdukları bu çiftlikte diğer gençlere öğretmek istediklerini de söylediler.