Çocuklarda diş sıkma neyin habercisi?

Çocuklarda diş sıkma neyin habercisi?

Çocuklarda diş sıkma neyin habercisi?

Günlük yaşamlarımızın stresi ve hayatlarımızda meydana gelen kontrol edemediğimiz değişimlerin oluşturduğu endişe ve gerginlik, yetişkinleri etkilediği gibi çocuk yaştaki bireyleri ve genç erişkinleri de etkiliyor. Diş sıkma alışkanlığı olarak bilinen bruksizm; çocuk ve gençler arasında yaygın olarak görülüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Çocuk Diş Hekimi Dt. Nurgül Demir  yaşı küçük olan hastalarda farkındalık oluşturmasnın çok daha zor olduğu için bu konuda asıl ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Çocuklarınızda sebebini bilmediğiniz veya hastaneye gittiğinizde de sebebini bulamadığınız ağrıların sebebi bruksizm olabildiğine vurgu yapan Demir, "Diş sıkma ve veya gıcırdatma olarak da bilinen Bruksizm, tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. “Bruksizm, hastalarımızın çoğu zaman farkında olmadan, normal fonksiyonlar dışında çalıştırdıkları çene ve çiğneme kaslarının, çene eklemine yaptırdığı kuvvetli hareketler sonucu oluşuyor” açıklamasında bulunan Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Bruksizm uyku sırasında oluşabileceği gibi, gün içinde de tekrarlayabilir. Bazı hastalarımızda diş sıkmaya diş gıcırdatma da eşlik eder. Aktif spor hayatı, sınav dönemleri, okula uyum problemleri, ev/okul/öğretmen değişikliği, ebeveynler arasındaki sorunlar ve ev ortamındaki huzursuzluk, kardeş varlığını kabullenme süreci, diş çıkarma dönemleri, yaşlarına uygun seçilmeyen bilgisayar oyunları/tv programları, arkadaşlar arasındaki iletişim problemleri, ifadelendirilemeyen öfke gibi etkenler diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığını tetikler" diye konuştu.

ÇOCUĞUMUN DİŞ SIKTIĞINI NASIL ANLARIM?

Diş sıkmaya eklenen diş gıcırdatması sayesinde ebeveynlerin çocuklarda ortaya çıkacak durumu fark edebileceğini ifade eden Dt. Nurgül Demir “Uyku sırasında diş sıkmaya diş gıcırdatma da eşlik ediyorsa ebeveynler diş yüzeylerinin sürtünme sesi ile problemin farkına varabilir. Diş sıkma alışkanlığı olan hastalarımızda ancak teşhis genellikle kulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri gibi şikayetler oluşmaya başladığında konulur. Henüz şiddetli şikayetleri olmayan bruksizm hastalarımızda ilk teşhis ise, diş muayenesi sırasında konulabilmektedir. Diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar, dolgu ve diş yüzeylerinde kırılmalar ile bruksizm tanısı erkenden konularak, ileride oluşabilecek ciddi problemlerin önüne geçilebilir. Hastadan alınan detaylı bir tıbbi hikâye ile etkene ve hastaya yönelik bir takip planlaması yapılarak, ileride oluşacak problemlerin önüne geçilebilir.” dedi.

Özellikle yetişkinlerde uygulanan diş sıkmasını önleyici bruksizm plağı ile botoks uygulamasının çocuklar için kesinlikle uygun olmadığının altını çizen Nurgül Demir, diğer başlıkları şu şekilde sıraladı;

  •  Bruksizm alışkanlığı olan hastalarımızda ebeveynlerin çocuklarını izlemesi çok önemlidir. Gece uyurken duyulan diş gıcırdatma sesi, çocuktaki bruksizm alışkanlığının ebeveynler tarafından fark edilebilecek bir göstergesidir ve geç kalınmadan bir diş hekimine danışılmalıdır.
  • Erken dönemde bruksizme sebep olan etken ortadan kaldırılmadığı takdirde, baş ağrısı, çene eklemi bölgesinde ağrı, kulak ağrısı, diş yüzeylerinde aşınmalar, çiğneme sırasında hassasiyet gibi şikayetler ve bunlara ek olarak, şiddetli bruksizm alışkanlığı olan hastalarımızda çene eklemlerinde hasar oluşmaya başlayabilir.
  • Uykuda nefes tutma alışkanlığının çocukluk bruksizmine eşlik edebileceği de bilinmektedir. Dönemsel stres varlığında, gece diş gıcırdatma sesi duyulduğunda çocuğu derin uykudan uyandırmak oluşabilecek şikayetleri ve bruksizm sıklığını azaltabilir; ancak uzun süreli problemlerde, çocuk diş hekiminin yanı sıra bir çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine danışmak gerekebilir.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: çocuklarda diş sıkma neyin habercisi?

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Elazığ’da Atlı Jandarma Timleri Turizm Noktalarında Görev Başında

Polis Haftası’na En Güzel Hediye: Çocuk Kalbinden Gelen Resimler

TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI'DAN SON GÜNLERDE YAŞANAN ZİRAİ DON OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Emniyet ve Jandarma Trafik Ekipleri Tarafından 3-10 Nisan 2025 Tarihleri Arasında 3 Milyon 652 Bin 339 Araç Denetlendi

DERBİS - UETS Elektronik Tebligat Entegrasyonu ; Hızlı Güvenli ve Çevre Dostu E-Tebligat Uygulaması Derneklerin Kullanımına Açıldı

Mersin Polisinden 9 Yaşındaki Bahri’ye Sürpriz Doğum Günü Kutlaması

KOCASİNANDAN HER AY 244 ÇÖLYAKLIYA GLÜTENSİZ GIDA PAKETİ

HALİLİYE BELEDİYESİ'NDEN HAL PAZARINDA KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI

KARATAY BELEDİYESİ, UEF7 YÖNLENDİRME KOMİTESİ’NDE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK

ODUNPAZARI BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜMDE ÖRNEK ADIM

ABD'deki Türk akademisyenden öğrencilere tavsiye

Avrupa Halter'de Türk başarısı

Seatrade Cruise Global'de Türkiye’yi tanıttılar

Gülme ve ağlama sonrası öksürük krizine dikkat!

Bursaspor mutlu sona ulaştı! Timsah şampiyon!

Kayseri Büyükşehir'den bilim meraklılarına özel program

Amasya'da 4.6 büyüklüğünde deprem!

OGM Orman Okulları çocukları doğa ile buluşturuyor

New York'ta Türk öğrencilerden kariyer fuarı

'Uluslararası Dünya Anlatıcılar Şöleni' sona erdi

TİDER’in 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi İstanbul’da düzenlendi