DBB işitme engelli kadınların sorunlarının çözümü için adım attı

DBB işitme engelli kadınların sorunlarının çözümü için adım attı

DBB işitme engelli kadınların sorunlarının çözümü için adım attı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, işitme engelli kadınlarla bir araya gelerek, yaşadıkları sorunlara dair çözüm önerilerini tartıştı. 

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kadınlara yönelik şiddete karşı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Büyükşehir Meclis Kadın Komisyonu, Yenişehir Belediyesi Engelli Komisyonundan kadınların katılımıyla işitme engelli kadınların sorunlarına yönelik talep ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. 

Yenişehir ilçesinde bulunan Engelsiz Bileşenler Federasyonu’nda düzenlenen toplantıya, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Özden Gürbüz Sümer ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Demet Ceylan katıldı.

‘Kadına şiddet sorununu engelli boyutuyla görüp dayanışmak için geldik’

Toplantıya ilişkin bilgi veren Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Özden Gürbüz Sümer, toplantının çok önemli olduğunu ve oldukça verimli geçtiğini belirtti. Söz konusu toplantıyla işitme engelli kadınlarla ilk teması sağladıklarını ifade eden Sümer, şöyle konuştu: “Biz bu alanda kadınlarla 9 aylık bir süreçte çok önemli çalışmalar yaptık. Kadınlara yönelik farkındalık eğitimleri, eğitim alanından tutalım ekonomi alanına, şiddetle mücadele alanına kadar birçok alanda birçok çalışmamız gerçekleşti. Ama engelli kadınlarla, engelli kadınların sorunları ile ilgili bir araya gelişimiz konusunda bir eksikliğe düştüğümüzü fark ettik ve böyle bir oluşumda yer almak ve böyle bir toplantı ile ilk teması kurmak istedik. Bu temastan sonra da yaşadığımız kadına şiddet sorununu bir de engelli boyutuyla görmek, engelli kadınların iki kat yaşadığı bu sorunla birlikte mücadele etmek, birlikte dayanışmak için buraya geldik.”

‘Evin içine hapsoluyorlar’

İşitme engelli kadınların sorunlarını kendilerinden dinlemeyi önemli bulduklarını vurgulayan Sümer, şunları kaydetti: “Temel sorunları açıkçası özellikle kamusal alanda olamama; yani iş bulamama ya da en temel olarak sokağa çıkamama, evden çıkamama gibi sorunları dile getirdiler. Toplantımıza kör bir kadın arkadaş da gelmişti. O da aynı sorunu dile getirdi. Yani temel olarak zaten kadınların kamusal alana çıkışları zorken; bir de engelli kadınlar için bu durum iki kat daha zorlaşıyor ve gerçek anlamda evin içine hapsoluyorlar. Bu da özellikle ev içerisinde, ev içi şiddete maruz kalmalarına, yine aynı şekilde sokağa çıkamamaktan kaynaklı yaşadıkları şiddetin daha da katmerleşmesine sebep oluyor. Bu konuda görüş alışverişlerinde bulunduk.”

'Kamusal alanda yaşadıkları sorunları dile getirdiler'

İşitme engelli kadınların kamusal alanda yaşadıkları sorunları dile getirdiklerini, mesleki olarak da kendilerini güçlendirecek ve yaşamlarını sürdürebilecek kurs ve atölyeler istediklerini söyleyen Sümer, bazı kadınların iş aramaktan vazgeçip sosyalleşmek istemelerinin çarpıcı olduğunu dile getirdi. Sümer, “Bunun için de çalışmak durumundayız. Özellikle sosyalleşmelerini sağlayacak, kadın dayanışmasını, kadın buluşmalarını sağlayacak bir takım projeler de geliştirmek durumundayız” dedi.

‘Bu bir başlangıçtı’

Söz konusu toplantının bir başlangıç olduğunu ifade eden Sümer, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok güçlü öneriler vardı. Özellikle işitme engelli olan kadınlara yönelik bir çağrı merkezi talebi vardı. Bunu da değerlendireceğiz. Büyükşehir Belediyesi içerisinde bir Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığımız da var. Özellikle onlarla da istişare ederek ama özgün olarak engelli kadınların sorunlarını biraz daha kadın politikaları üzerinden politikalar yürütmek gerektiğini de düşünerek ortak bir çalışmayı yürüteceğimize inanıyoruz. Bu bir başlangıçtı ama bunun devamının geleceğini ümit ediyoruz ve buradan bunun sözünü de çok rahatlıkla verebiliriz ki, bundan sonra da bu tarz toplantılar gerçekleştirmeye çalışacağız.”

 


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi
belediye365.com

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz