Deprem ile teknoloji ve imece birleşti!

Deprem ile teknoloji ve imece birleşti!

Deprem ile teknoloji ve imece birleşti!

Türkiye’deki bina envanterinin teknoloji yardımıyla çıkarılması gerekiyor…

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Araştırma Görevlisi Gamze Nilsu Çolak, kriz durumlarında ihtiyaç sahiplerine sağlanan desteğin önemini vurguladı ve teknoloji tabanlı platformların toplumsal yardımlaşmadaki rolüne değindi.

Yapay zeka sistemleri ile afet koordinasyonunun sağlanıp binaların depreme dayanıklı olup olmadığı denetlenerek risk önceliklendirilmesi yapılmasının kriz öncesi önem taşıdığını belirten uzmanlar, teknoloji yardımıyla ülkemizdeki bina envanterinin çıkartılması gerektiğini ifade etti.

Türk gelenek ve göreneklerinde imece kültürünün olduğuna değinen Arş. Gör. Gamze Nilsu Çolak, Şubat ayında gerçekleşen deprem felaketinde kullanıldığı gibi teknolojik alt yapıyla desteklenen imece kültürü yardımlaşma sayesinde sadece afet zamanlarında değil, ihtiyacı olan her vatandaşa daima destek olmanın ve destek talep etmenin mümkün hale geldiğini vurguladı.

Şubat ayında yaşanan büyük felakette belki de yardım etmeyi yeni öğrenen ve ilk defa yapan insanlar olduğunu kaydeden Çolak, “Fakat bir anlık tansiyonla sadece bir kerelik yardım etmekten öte bu yardımın sürdürülebilir kılınması gerekiyor. Şayet bu kültür oturursa teknolojik alt yapıyla desteklenen bu imece kültürü yardımlaşma sayesinde sadece afet zamanlarında değil, ihtiyacı olan her vatandaşa daima destek olmak mümkün hale gelir. Örneğin teknolojiyi de kullanan yardım kuruluşları sayesinde insanlar çevrim içi olarak doğrulanmış gerçek ihtiyaçları listeleyerek, elinde olana ihtiyacı olan insanları görüntüleyip destek olabiliyor. Çok uzağa gitmeden evin arka sokağında bile ihtiyaç sahibi biri olabilir ve büyük meblağlar ödenmeden, büyük çabalar göstermeden dayanışma sağlanabilir.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: deprem ile teknoloji ve imece birleşti!

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

EPDK'dan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişiklik

BUSİAD'da 'Gıda ve Tarımın Geleceği' zirvesi

Togg'dan T10X teşekkürü

Sanayide nihai enerji tüketimi 1 milyon 706 bin 480 terajul oldu

Antrepocular Değirmenci ile 'yola devam' dedi

IC Holding proje finansmanında bir ilke imza attı

İzmir'de Balkan esintisi

Soner Kabadayı 'Mevzu Derin' dedi

65 yaş üstü çınarların TOGG keyfi

20. Çocuk Filmleri Festivali Antalya'da

TBMM personelinden bir ay sürecek futbol turnuvası

Bursa Gemlik'te zabıta dilencilere göz açtırmıyor

Mustafa Yalçın'dan öğrencilere tavsiyeler

Adıyaman Destek Market'ten 2 bine yakın aile yararlandı

Kumluca 101. yılı sanatsal çoşku ile kutladı

11 ilde Gürz-25! 37 mağara imha edildi, 661 kilogram patlayıcı ele geçirildi

Keşan'da önce silahla yaraladı, sonra hastaneye götürdü

Tunceli Ovacık sınıf atladı!

Mardin'de 'En İyi Narkotik Polisi: Anne' projesi

Tarihi çarşı hamamı yeniden doğuyor

Kayseri Melikgazi'den 'meme kanseri' farkındalığı eğitimi