Dijitalin olumsuz etkilerinden çocuklarmızı nasıl koruruz?

Dijitalin olumsuz etkilerinden çocuklarmızı nasıl koruruz?

Dijitalin olumsuz etkilerinden çocuklarmızı nasıl koruruz?

Dijital çağda ebeveyn olmak, çocuklarımızı dijitalleşmenin olumsuz etkilerinden koruma becerilerini geliştirmeyi gerektiriyor. Peki bu olumsuz etkilerden çocuklarımızı nasıl koruyabilir, onları nasıl denetleyebiliriz? Disleksi Uzmanı Melikşah Terdek yanıtladı…

Esmanur GÜLBAHAR - M.Taha ÇELİKBAŞ - Herkes Duysun / BURSA (İGFA) - Dijitalleşme küçükten büyüğe hepimizin hayatında kolaylaşma sağlasa da özellikle çocukların gelişiminde negatif etkilere neden oluyor. Bu da ailelerin çocuklarına dijital kaynakları sunarken daha bilinçli olmalarını, farkındalıkla gereken önlemleri almalarını gerektiriyor.

Ailelerin; çocuklarının bilişsel, fiziksel, duygusal ve davranışsal gelişimini geriletmeyecek şekilde dijital kaynakları denetlemeleri gerekiyor. Yani dijital çağda ebeveyn olmak çocuklara güvenli, etkili ve verimli dijital kaynak kullanımını öğretmeyi gerektiriyor.

Disleksi Uzmanı Melikşah Terdek, çocukların dijitalin olumsuz etkilerinden korunmaları için ailelerin nasıl bir denetim mekanizması ortaya koymaları gerektiği hakkında Herkes Duysun’a açıklamalarda bulundu.

Hayatın geliştiğine ve ebeveynlerin kendilerini güncellemeleri gerektiğine değinen Terdek, “Ben 39 yaşındayım ve benim yaşımdaki ebeveynler şu an tamamen tablet ve telefondan etkilenen çocukların olduğu dönemdeler. Biz dijital aleme çok hakim olduğumuzu düşünüyoruz ama kaçırdığımız bir şey var. Çocuklarımız tabletle vakit geçirirken onların dillerini kaçırıyoruz. Şu an kaç tane aile ‘AFK’ kelimesinin ne demek olduğunu biliyor? Kaç aile ‘Loot’ ve ‘Noob’ kelimelerini biliyor? ‘Kill aldım’ ne demek? Bunların ne demek olduğunu bilmiyoruz. Aslında bunlar çocukların oyun içinde kullandığı dildir. Bunları bildiğimiz zaman çocuklarla iletişimimiz net bir şekilde artar. Bana göre ebeveynlerin yapması gereken şeylerden bir tanesi bu.” dedi.

“ÇOCUKLARI BİZ DENETLEMEZSEK, DENETİMSİZ BİR DÜNYADALAR”

Sanal alemin otizmli çocukları etkilediğini vurgulayan Melikşah Terdek, “Tablet ve telefonda çok renkli bir dünya var. Onun dışına baktığınızda ders, okul ve ev… O kadar renkli değiliz. Çocuklar sanal alemde kendi kimliklerini istedikleri gibi tanıtabiliyorlar. Eğer biz denetlemezsek, denetimsiz bir ortamdalar.” şeklinde konuştu.

PEKİ ÇOCUĞU NASIL DENETLEYEBİLİRİZ?

Sınırlandırmanın önemli olduğunun da altını çizen Terdek bunun için dijital bir mobil uygulamanın da bulunduğunu belirtti ve “Eğer çocuğunuzun tablet ve telefonu varsa, bu uygulama hem kendi telefonunuzda hem çocuğunuzun telefonunda olduğunda hangi uygulamaları kullanabileceğine, hangi saatler içerisinde kullanılabileceğine, telefonun nerede olduğunu, uygulama yüklerken sana sorulması gerektiğine dair her şeyi siz tanımlayabiliyorsunuz. Tablet ve telefonu asla çocuğunuzun hayatından tamamen çıkaramazsınız, bu bir gerçek. Çıkarabilmek için sizin de hayatınızdan çıkarmanız gerek ama bu belli bir alana sınırlandırılabilir. Tablet ve telefonun sadece kötü yanı yok. Yani tıpkı internet gibi iyi kullanırsanız çocuklara katkısı olabilir ama maalesef Türkiye’de kötü kullanıldığı için hep negatif yönünden bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Büyükşehir'den kar raporu: Kapalı grup yolu kalmadı

Eş Başkan Bucak: Jin Jiyan Azadî sloganı daha fazla sahiplenilmeli

Ceylan Ertem'den 'Sezen' sürprizi

Yusuf Alemdar yarınların mimarı öğretmenlerle buluştu: “Siz medeniyetimizi geleceğe taşıyan yol göstericilersiniz”

Beyhan Budak, Kahramanmaraşlılarla Buluşacak

Vali Aygöl’den anlamlı ziyaret

Dünyada her 11 dakikada bir kadın öldürülüyor

Gökhan Türkmen'den Fransızca şarkı sürprizi

Kitap Fuarı’nda Bugünkü Söyleşiler İptal Edildi

Başkan Seçer’den 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Mesajı

Manisalı kadınlar adım adım gezdi

Kocaeli öğretmenlerini unutmadı

Nurhak Acil Durum Hastanesi Hasta Kabulüne Başlıyor

Başkan Büyükkılıç: “Kayseri, Kültür Yolu ve Rotalarıyla Zenginleşiyor”

Meteoroloji'den yeni hafta uyarısı!

Büyükşehir, Şehir Genelinde Kar Mesaisinde

Milletvekili Şahin, Ortadoğu’da Yaşanılanları Anlattı

Kuvvetli Fırtına Pazartesi Günü Öğle Saatlerine Kadar Devam Edecek

AYDIN KİTAP FUARI’NA KATILAN VATANDAŞLAR BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

Büyükşehir Ekipleri Sahada

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU: GÜÇLÜ KADINLAR, GÜÇLÜ TOPLUMLARIN TEMELİDİR