Dikkat! Egzersiz saati uykuyu etkiliyor!

Dikkat! Egzersiz saati uykuyu etkiliyor!

Dikkat! Egzersiz saati uykuyu etkiliyor!

Halk arasında uykusuzluk olarak ifade edilen imsomnia, özellikle son iki yıldır devam eden pandemi sürecinin etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, uykusuzlukla ilgili yapılan bilimsel çalışmaları açıkladı.

İSTANBUL (İGFA)- Sağlıklı ve yeterli uykunun bağışıklık için son derece önemli olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, "Covid-19 pandemisi sürecinde insanların stres ve kaygılarındaki artış, uyku sorununun tedavisi için hastaneye gitmeye çekinme, günlük fiziksel aktivitenin azalması ve daha az doğal ışığa maruz kalma gibi etkenlerle uykusuzluk sorunu yaşayanlar yüzde 24 oranında arttı” dedi.

Yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, uykusuzluğa karşı 9 etkili öneri ve uyarıda bulundu.

UYUMAYA ÇALIŞMAYIN 

Uyku ile ilgili düşünceleri azaltmaya çalışın. Yatağınızın uykusuzluğu değil, uykuyu hatırlatması gerekir. Bunun için uykunuz gelmeden yatağa gitmeyin, uyuyamadığınızda 15-20 dakika içinde yataktan çıkıp oda değiştirin ve tekrar uykunuz geldiğinde yatağa gidin. Gerekirse bunu tüm gece tekrarlayın. Yer değiştirdiğinizde meditasyon, gevşeme egzersizi, kitap okuma gibi yöntemler deneyip ardından tekrar uykunuz gelince yatağa dönmek gerekir. Uykunun nefes almak, acıkmak gibi doğal bir durum olduğunu ve eninde sonunda uyuyacağınızı kabul etmek, herkesin uyku süresinin farklı olabileceğini bilmek uyku ile ilişkili kaygıları azaltmak için başlangıç olabilir. 

YATAĞA TELEFONLA GİRMEYİN

 Özellikle sosyal medyadan ayrı kalamayan pek çok kişi yatağa cep telefonuyla giriyor ve başkalarının paylaşımlarını takip ederek hem olumlu-olumsuz düşüncelere kapılıyor hem de ekran ışığına maruz kalıyor. Oysa yatağa girdiğinizde beyninizin başka yaşantılarla, sorunlarla dolu olmaması gerekir. Telefon ve bilgisayarda olduğu gibi, yatakta televizyon seyretme ve kitap okuma da uykuya dalmayı olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldığından, kitabınızı uykuya dalacağınız yatakta değil, farklı bir yerde okuyun. 

HAREKETSİZ KALMAYIN 

Yapılan bilimsel çalışmalar; düzenli egzersizin uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını ortaya koyuyor. Bu nedenle gün içerisinde hareketsiz kalmayın, yürüyüş ve egzersiz yapın. Sağlığa her açıdan fayda sağlayan düzenli yürüyüş ile egzersiz aynı zamanda duygusal stresi de azaltıyor. Uyku problemine karşı fayda sağlaması için ideal zaman egzersizi öğleden sonra yapmaktır. Yatmadan hemen önce yapılan ağır egzersiz uyanıklığı artırır. 

KAFEİNDEN UZAK DURUN

Kafein, alkol ve nikotin uyku kalitesini belirgin bozar. Kafeinin sadece kahvede bulunmadığı hatırlanmalıdır. Uyku sorunu olanların bu tür uyaranlardan kaçınması, öğleden sonra çay ve kahveden uzak durması gerekir. 

MUTLAKA  AYNI SAATTE YATIP KALKIN

Yatma, kalkma saatlerini hatta günlük yemek yeme ve egzersiz saatlerini düzene koymak biyolojik saatimizin daha iyi çalışmasını sağlar. Hafta sonları da yatma ve kalkma saatleri aynı düzende olmalıdır. Haftanın yedi günü aynı saatte yatıp kalkmaya özen gösterin. 

AÇ KARNINA YA DA AŞIRI YEMEK YİYİP YATMAYIN

Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya “İyi bir uyku için aç yatmamak ve yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınmak gerekir. Yemek yedikten en az 2-3 saat sonra yatılmasında fayda vardır. Yapılan çalışmalarda; süt ürünlerinde bulunan L triptofanın uykuya katkı sağlayabildiği bildirilmiştir” ifadelerini kullandı. 

ŞEKERLEMEYE DİKKAT EDİN 

Öğleden sonra kısa süreli uyku genel sağlığa faydalı olsa da uykusuzluk yakınması olanların gün içinde uyudukları süre, gece uykusunu olumsuz etkiler. Gün içerisinde uyku ihtiyacını aşırı hissediyorsanız saat 14:00 öncesi kısa süreli uyuyabilirsiniz. 

YATAK ODANIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Yattığınız yerin sessiz, serin, karanlık ve yatmadan önce havalandırılmış olması kaliteli bir uyku için çok önemli olduğundan bu kurallara uygun olarak gerekli düzenlemeleri mutlaka yapın. İyi bir uyku için ideal oda ısısı 18-19 derece olmalıdır. 

BU HASTALIKLARIN TEDAVİSİNİ İHMAL ETMEYİN

Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya “Stres, kaygı ve çevresel faktörlerin yanı sıra nörolojik hastalıklar, hipertansiyon, reflü, romatizmal hastalıklar ve fibromiyalji gibi birçok hastalık da uykusuzluğu tetikleyebildiğinden bu hastalıkların farkında olmak ve mutlaka hekimin gerekli gördüğü tedaviye başlamak gerekir. Ayrıca uykuyu sürdürmeyi etkileyebilen uyku apnesi, horlama, uykuda bacak hareketleri gibi pek çok hastalığın tanı ve tedavisi için uyku kliniklerine başvurmanız sorunun çözümü için gereklidir” dedi. 


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: dikkat! egzersiz saati uykuyu etkiliyor!

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Çorlu'da silahlı saldırıda hayatını kaybetti! Teknik Direktör Ersin Aka öldürüldü

Sakarya SASKİ'den 'sarı' teyakkuz

Başkan Güzel’den Yerel Basın ile iş birliği sözü

112 milyon TL'lik tarımsal destekler hesaplarda

Bursa Mustafakemalpaşa'da çocuklara yeni park

KENTSEL DÖNÜŞÜM TOKİ MARİFETİYLE YAPILACAK…

İkonik Kal-e Dijital Maskot Yarışması Sonuçlandı

Malatya Büyükşehir'den 24 Kasım programı

MUTTAŞ'tan Başkan Aras'a ziyaret

Çetin Ay “Adalet Diz Çökerse, Devlet Yıkılır!”

YUNUSEMRE PERSONELİNE GERİ DÖNÜŞÜM SEMİNERİ

İBB, VEKTÖRLERLE MÜCADELEDE ORTAK AKIL OLUŞTURUYOR

İBB’DEN YENİDOĞAN DESTEK PAKETİ

KENT LOKANTALARI'NDA GÜNÜN MENÜSÜ – 22 KASIM

İBB ‘KADINA ŞİDDETE HAYIR’ DİYECEK

İMAMOĞLU, BERLİN’DEN SESLENDİ

BODRUM’DA 2025 YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ TOPLANTISI

Başkan Özel muhtarlarla bir araya geldi

Bursa'da ‘Yeşil Sanayi-Yeşil OSB’ zirvesi

Muğla'da kadına yönelik şiddete karşı mücadele çalıştayı düzenlendi

KEMİAD 19. Genel Kurulu gerçekleştirildi