Diyabetin küresel yükselişi durdurulamıyor

Diyabetin küresel yükselişi durdurulamıyor

Diyabetin küresel yükselişi durdurulamıyor

Diyabet, dünya çapında hızla büyüyen bir sağlık krizi haline geldi. Prof. Dr. Serdar Ceylaner, diyabetin yayılma hızının alarm verici olduğunu ve küresel sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu belirtti.

İSTANBUL (İGFA) - Diyabet, dünya çapında hızla büyüyen bir sağlık krizi haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, 2023 itibarıyla yarım milyardan fazla insan diyabetle yaşıyor. Bu sayı, 2045 yılına kadar 693 milyon yetişkine ulaşabilir.

Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Nadir ve Tanısız Hastalıklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, diyabetin 2045 yılına kadar 693 milyon yetişkini etkileyeceğini açıkladı.  Diyabetin dünya çapında en hızlı büyüyen hastalıklardan biri olduğuna dikkat çeken Ceylaner, “Dünya çapında yarım milyardan fazla insan diyabetle yaşıyor, bu da dünyadaki yetişkin nüfusun yüzde 10,5'inden fazlasının artık bu rahatsızlığa sahip olduğu anlamına geliyor.” dedi. 

2023’DE DİYABETİN TEŞHİSİ İÇİN 453 MİLYAR DOLAR HARCADIK

Diyabetin yalnızca sağlık üzerinde değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal alanlarda da büyük etkileri var. 2017 yılında teşhis edilen diyabetin tahmini toplam maliyeti 327 milyar dolardı ve bu maliyet 2023 yılı itibarıyla 453 milyar dolara yükseldi.  Bu maliyetin büyük bir kısmı doğrudan tıbbi harcamalar ve azalan üretkenlikten kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ceylaner, “Diyabet, bireylerin yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik verimliliği de olumsuz etkiliyor” dedi.

Diyabetin yayılmasında genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Ceylaner, “Bazı genetik faktörler, insülin direncini artırabilir veya insülin üretimini azaltabilir. Bu faktörler diyabet riskini artırır ve bazı kişilerde diyabetin temel nedeni olabilir” dedi. Genetik testlerin, diyabet teşhisi konmuş bireylerin tedavi planlaması ve yaşam tarzı değişiklikleri açısından kritik bilgiler sunduğunu belirtti.

KÜRESEL DİYABET KRİZİNE KARŞI ACİL EYLEM GEREKİYOR

Diyabetin, dünya genelinde hızla yayılan ve milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini kaydeden  Prof. Dr. Ceylaner, diyabetin yayılmasını durdurmak ve yönetmek için global sağlık politikalarının ve bireysel farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekiyor. "Diyabetin yayılmasını kontrol altına almak için, sağlıklı yaşam tarzı teşvik edilmeli, genetik testler daha yaygın hale getirilmeli ve erken teşhis için gerekli altyapı oluşturulmalıdır" diyen Prof. Dr. Ceylaner, bu alanda acil eylem planlarının uygulanmasının gerekliliğini vurguladı. 

Genetik yatkınlıkları belirlemek için daha fazla insanın genetik testlerden yararlanması gerektiğini söyleyen Ceylaner, bu sayede risk altında olan bireylerin daha erken bir aşamada tespit edilebileceğini ifade etti. 


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Dr. Maximilian Krah: "Türkler Bizim Dostumuz ve Akrabamızdır"

Erdoğan'dan yeni yasama yılında 'Yeni Anayasa' mesajı

Bakan Göktaş: Dijital bağımlılıkla etkili mücadeleyi sürdürüyoruz

Kocaeli Rallisi 41. kez start alıyor

Türk ve Japon müteahhitlerden güç birliği

Grip deyip geçmeyin..!

Togg'un ilk sedan modeli T10F 2025'e hazırlanıyor

Osmangazi’nin köylerinde şenlik dolu günler

AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu'dan ÜNİAK standına ziyaret 

Gazeteci İsmail Koyuncu, UGİYAD'ın yeni genel başkanı seçildi

ONKODAY 1-31 Meme Kanseri Ayı etkinlik takvimini duyurdu

‘Biliyorum ama hatırlayamıyorum, dilimin ucunda’ dediğimiz durum neden yaşanıyor?

Bursa'da FETÖ operasyonu! Eski Bursa Cumhuriyet Başsavcısı yakalandı

Bursa’da motosiklet hırsızları cirit atıyor

Dural ailesinin mutlu günü

Rotary Balkan Mimarlık Öğrencileri Çalıştayı Ayvalık’ta yapıldı

Adıyaman İndere ülkenin en büyük şantiyesi oldu... Kaya zemine tünel kalıpla sağlam konutlar

Egeli madencilerden sert tepki! Ruhsatlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan mı alacağız?

Kombi bakımlarınızı ihmal etmeyin

Sağlık problemi olanlar bitki çaylarını dikkatli kullanmalı

Eğitimde temizlik ve güvenlik sorununa çözüm bekleniyor