Dünyanın en öfkeli ikinci ülkesi Türkiye... İletişim sanal, duygular gerçek!

Dünyanın en öfkeli ikinci ülkesi Türkiye... İletişim sanal, duygular gerçek!

Dünyanın en öfkeli ikinci ülkesi Türkiye... İletişim sanal, duygular gerçek!

Araştırmaların sanal iletişim sırasında ortaya çıkan öfke, nefret, imrenme hatta aşk duygularının son derece gerçek olduğunu gösterdiğini kaydeden uzmanlar, gerçek hayatta hiç yan yana gelmemiş insanların sanal ortamda sarf edilen iki sözle öfkelenebildiğini hatta hiç tanımadığı biri yüzünden hapse bile düşebildiğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, sosyal medyada hiç tanımadığı bir insana, birkaç dakika içerisinde ağır hakaretler ederek, aşağılama ve had bildirme psikolojisine girilmesinin nedenlerini değerlendirdi.

Gerçek ilişkilerin ve duyguların, sadece gerçek insanlarla kurulabileceğine inanıldığını ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, “Fakat araştırmalar gösteriyor ki sanal iletişim sırasında ortaya çıkan öfke, nefret, imrenme hatta aşk duyguları da son derece gerçek. Gerçek hayatta hiç yan yana gelmemiş olsanız bile sanal ortamda iletişime geçtiğiniz insanları sarf edeceğiniz iki sözle öfkelendirebilir, hatta hiç tanımadığınız bir insan yüzünden hapse bile düşebilirsiniz” dedi.

Toplumda birçok kişinin patlamaya hazır bomba gibi dolaştığına işaret eden Dr. Mert Sinan Bingöl, “Yakın zamanda yapılmış uluslararası bir araştırmaya göre, dünyanın en öfkeli ikinci ülkesi Türkiye. Bu durumun pek çok toplumsal, kültürel, ekonomik sebepleri var tabii ki. Fakat netice olarak okullarda, marketlerde, mecliste, sokakta herkes birbirlerine had bildirmenin telaşında ve maalesef bu durum sosyal medyaya da yansıyor. Üstelik ses tonu, jest ve mimiklerin eksikliğinden dolayı, sosyal mecrada gerçekleşen iletişimin birkaç mesajlaşmadan sonra karşılıklı aşağılama ve hakaretlere evrilme olasılığı daha yüksek.” diye konuştu.

Birkaç dakika içerisinde ağır hakaretler ederek, aşağılama ve had bildirme psikolojisine girilmesinin pek çok sebebi olduğunu kaydeden Dr. Mert Sinan Bingöl, insanlar ve toplumların çoğu zaman farklılıkları kabullenmekte zorlandığını kaydetti. 

Dr. Mert Sinan Bingöl, kendi zihninin derinliklerinde var olan savaşı (iyiler-kötüler, haklılar-haksızlar gibi), farkında olmayarak sosyal medya platformlarına taşıyan pek çok kişinin var olduğunu da anlayarak, “Bu savaş psikolojisi özellikle X platformunda belirgin. Bu kişiler, sanki sürekli savaş meydanında gibiler, sanki tüm dünya onlara savaş açmış! Sürekli etrafındaki insanların kusurlu yanlarını veya eksiklerini dile getirerek, birilerini eleştirerek, paylaştıkları özlü sözler ile insanlığa çürümüşlüğe dair mesajlar vererek, bir anlamda dünyaya kafa tutarak bir çeşit ruhsal boşalım (katarsis) yaşıyor gibiler ve belki de bu sayede kendi karanlık veya eksik yanlarını gündemlerinden uzak tutmuş oluyorlar.” dedi.

Duygusal zekanın kendi duygularını tanımlayabilme, başka insanların duygularını fark edebilme, duygusal süreçleri yönetebilme ve empati kurabilmeyle ilişkili olan ve son yıllarda önemi artan bir kavram olduğunu da vurgulayan Dr. Mert Sinan Bingöl, “Had bildirme potansiyeli yüksek olan kişilerin, duygusal zekanın alt başlıklarından olan başkalarının duygularını anlayabilme ve empati kurabilme becerilerinin zayıf olduğu düşünülüyor.” dedi.

Had bildirme psikolojisinden kurtulmak için önerilerde de bulunan Dr. Mert Sinan Bingöl, “Öncelikle kendi kutsallarımızı ve değerlerimizi savunma hakkımız olduğu gibi, başkalarının da kendi kutsalları ve değerleri olduğunu unutmamamız gerekir. Birbirimize olan saygıyı, anlayışı, hoşgörüyü gerçek hayatta da sanal ortamda da yitirmemeliyiz. Herkes öncelikle kendisini daha iyi tanımayı ve öteki bireyleri daha iyi anlamayı hedeflemelidir.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

MSK, Büyükçekmece’ye Hazırlanıyor

Sosyal Girişimcilik Merkezi’nde Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimine Başvurular Başladı!

Vatandaşlar Bayramın Sevincini, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde Yaşadı

İstiklal Madalyası’nın 100. Yılı Büyük Bir Coşkuyla Kutlanacak

Başkan Büyükkılıç, Vatandaş ve Esnaflarla Buluştu

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR SPORCULARI ULUSLARARASI BAŞARILARLA ZİRVEDE

Bakan Tunç: Mahir Polat'ın tedavisi eksiksiz sürüyor

ÇETİN AY VİCDANIN, VİZYONUN VE DERİNLİĞİN LİDERİ...!

VAN'IN DÜNYA ŞAMPİYONU SPORCUSU IŞIL SİNEM, AVRUPA ŞAMPİYONASI YOLUNDA

Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun'un, Ramazan Bayramı kutlama mesajı

İçişleri Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet Aktaş Erzincan’da, Sokak Hayvanları Bakım Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı Çalışmalarını İnceledi.

SASKİ’den yoğun bayram mesaisi: 3 günde 800 noktaya müdahale

Belediye Başkanımız Sn. Bekir Aksun, Terzibaba Camii’nde Bayram Namazı’nı eda etti ve Bayramlaşma Programında vatandaşlarımızın bayramlarını kutladı.

Büyükşehir, Üniversite Hastanesinin Yolunu Yeniliyor

Kayseri’nin Sağlıklı ve Keyifli Ulaşımı Kaybis, 1000 Bisiklet, 91 İstasyon ile Sezonu Açıyor

Büyükşehir’in ‘Sıfır Atık’ Projeleri Temiz Bir Geleceği Müjdeliyor

Bakan Göktaş: Türkiye modeli yayılıyor

AKM yine şehrin buluşma noktası olacak

Başkan Görgel, Kapalı Çarşı’da Esnaf ve Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Türkiye’de binalar artık daha verimli: TS 825 Standardı yürürlükte

Üç usta piyanistten Türkiye turnesi