Edirne'de Evrim Kaşıkçı’dan kültürel bir yolculuk

Edirne

Edirne'de Evrim Kaşıkçı’dan kültürel bir yolculuk

Evrim Kaşıkçı’nın uzun yıllara dayanan akademik araştırmalarının ürünü olan “Nehrin Ötesi” kitabı ve aynı adı taşıyan şarkısı, dinleyici ve okuyucularla buluştu.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği üyesi ve akademisyen Evrim Kaşıkçı, uzun yıllar süren saha araştırmalarını ve akademik çalışmalarını bir araya getirerek “Nehrin Ötesi - Yunanistan Kumçiftliği (Orestiada) Gagauzları Halk Kültürü” kitabını okuyucularla buluşturdu.

Kitap, Trakya Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı ve bölgedeki Gagauz topluluğunun halk kültürünü derinlemesine ele alıyor.

Kaşıkçı, Edirne ve çevresinde yaşayan etnik topluluklar üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. “Nehrin Ötesi” kitabı da, Edirne ve Yunanistan’daki ortak kültürel mirasa dair önemli bir belge niteliği taşıyor. Kitap, özellikle mübadele öncesinde Edirne’de yaşayan Gagauzların kültürel yapısını anlamak isteyen araştırmacılar için değerli bir kaynak oluşturuyor.

ŞARKIYLA ANLATILAN GÖÇ HİKAYESİ

Kitaba ek olarak, Kaşıkçı’nın aynı isimli şarkısı da dinleyicilerle buluştu. Şarkının melodisi, Yunan müzisyen Nikos Grammatidis’in buzukisiyle başlarken, bestesi ve sözleri Evrim Kaşıkçı’ya ait. Şarkı, Meriç Nehri’nin iki yakasında yaşanan ayrılıklara, göçlere ve hatıralara dokunan duygusal bir eser olarak öne çıkıyor.

Şarkının sözlerinde göçün ve kayıpların yarattığı hüzün, aşk temasıyla birlikte işleniyor.

“Aşık oldum, karşı kıyının gülüne, Meftun oldum, gözlerine.” sözleri iki yakada ayrı düşen insanların özlemini anlatırken, müzikle harmanlanan duygusal derinliği artırıyor.

YAPAY ZEKA İLE HAZIRLANAN MÜZİK KLİBİ

Bu arada şarkının en dikkat çeken unsurlarından biri de video klibinin yapay zeka teknolojisi kullanılarak hazırlanması oldu.

İlkay Demiralay tarafından oluşturulan bu klip, Türkiye’de yapay zeka ile hazırlanan müzik videoları arasında öncülerden biri olarak öne çıkıyor. Göç ve hasret temasını işleyen klip, nehrin iki yakasındaki kavuşamayan iki aşığın hikayesini görsel bir anlatımla sunuyor.

“Nehrin Ötesi” kitabı, Trakya Üniversitesi Yayınları aracılığıyla temin edilebilirken,  “Nehrin Ötesi” şarkısı, Spotify, YouTube, Apple Music ve diğer dijital platformlarda dinlenebiliyor.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

İGFA'da 22. Saat... 6 Şubat 2025 Perşembe

Bahçeli'nin kalp kapakçığı yenilendi!

Volkan patlamasına karşı neler yapılmalıdır?

Santorini'de OHAL ilan edildi!

EPDK'dan afet bölgesine elektrik bağlantı ayarı

Edirne'de Evrim Kaşıkçı’dan kültürel bir yolculuk

Hatay’dan Bilecik’e gelen depremzede vatandaşa Vali Aygöl'den ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elimizi afet bölgesinden asla çekmeyeceğiz

Antalya Kumluca'da binalar depreme dayanıklı hale getirilecek

İstanbul Beylikdüzü, Hatay'la her daim tek yürek

Kara Kuvvetleri envanterine girdiler

AK Parti Mudanya: Kentsel dönüşümü siyaset ötesinde görüyoruz

YÖK, depremle mücadelede bor katkılı yerli projeyi örnek gösterdi

İzmir’den Malatya’ya destek: Kadın ve Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı

Konya Selçuklu Belediyesi EMITT 2025’te parlıyor

JMO Güney Marmara Şubesi: İnsan odaklı ve afet dirençli kentler oluşturulmalı!

Başkan Tugay Malatya'da: Elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz

Dünya Türk Birliği'nden 6 Şubat Deprem Yıldönümü Mesajı

Sakarya'dan kar raporu... Kapalı grup yolu kalmadı

Bursa Mudanya'nın yüksek kesimlerinde kar mesaisi

Bursa’da deprem riski azaltma çalışmalarına devam