Ev sahiplerine 'yabancı kiracı' uyarısı

Ev sahiplerine

Ev sahiplerine 'yabancı kiracı' uyarısı

Türkiye’de yaşayan yabancıların sayısı her geçen gün artarken, bütçelerine göre ev kiralayan yabancılarla ev sahipleri arasında zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Sektörün uzmanları yabancıların kiralamalarıyla ilgili bilinmesi gerekenler konusunda ev sahiplerini uyardı.

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’de yaşayan yabancıların sayısı her geçen gün artıyor.  Kirasını geciktiren, eve zarar veren, komşularıyla kötü geçinen, kirayı ödemeden ülkeyi terk eden bazı yabancı kiracılarla ilgili ev sahipleri ise yasal yollardan neler yapabileceğini merak ediyor.

’NOTER HUZURUNDA YAPILMALI’

Yabancıların kiralamalarıyla ilgili bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, yabancı bir ülke vatandaşına kiralama yapılıyor ise kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması zorunlu kılındığının altını çizdi. "İlk kez ikamet izni alacak olan yabancıların göç idaresine verecekleri belgelerde, bu noter onaylı kira kontratını ibraz etmeleri gerekiyor" diyen Akdoğan, "Kira kontratının noterden onaylanabilmesi için de tarafların noterde de bir araya gelmeleri gerekiyor. Bunun için de pasaport tercümesi gerekli olacaktır. Kira sözleşmesine mutlaka pasaport numarası yazılması, pasaport örneği de alınmalıdır. Türkçe bilmeyen taraf varsa, yeminli tercüman eşliğinde bu kira sözleşmesinin yapılması gerekiyor. Tercüman kira süresi, başlangıcı, ilgili maddeleri kiracıya da doğru bir şekilde aktarmalı” dedi.

VİZE SÜRESİ İNCELENMELİ

Kiraya verebilmek için mal sahibi yada yasal vekili olması gerektiğini kaydeden Akdoğan, “Kiracıya da tapu örneği ve belediyeden alınan numaratajın verilmesi gerekiyor. Ayrıca kiracının pasaportundan ülkemize yasal yolla girip girmediği ve vize süresi de incelenmelidir" uyarısında bulundu.

Bir sorun yaşandığında mütekabiliyet çerçevesinde dava açılabileceğini aktaran Akdoğan, kirayı ödemeden yurt dışına kaçan bir kiracılar için de ikili anlaşmalar çerçevesinde ülkelerinde dava açılıp kayıp edilen tutarlar talep edilebileceğini söyledi.

Eve zarar veren kiracılara karşı ev sahiplerinin haklarını hakkında da alınan depozito ile zararın karşılanması beklendiğini belirten Akdoğan, depozitonun yetmemesi halinde zararın tespitinin yaptırılarak masrafların talep edilebileceğini kaydetti.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Manisa'da zabıtadanhayat kurtaran müdahale

Bursa’da yuvalandırma şenliği başladı!

Kitapların büyülü dünyası çocukların gelişimine katkı sağlıyor

Başkan Hürriyet, din görevlileriyle Gülümse Kafe’de bir araya geldi

İngiltere’nin sömürgecilik tarihi son mu buluyor?

HAK-İŞ Başkanı Adıbelli: "Büyükşehirde muhattap bulamıyoruz"

Bilgehanelerin “Bir Meslek Hafızlıkla Taçlanırsa” söyleşisine Op. Dr. Salih Selman katıldı

Ankara Büyükşehirden yeni bir gençlik merkezi daha

Başkan Yıldız’dan personele promosyon müjdesi

Bursa'da genç annenin can verdiği kaza saniye saniye kamerada

Bursa Büyükşehir personelinden sahil temizliği

Başkan Büyükkılıç ücretsiz yaptı, çocuklar gönüllerince dilsiz dostlarla vakit geçirdi

İnegöl Belediyesi din görevlilerini ağırladı

Gelenekler Yıldırım'da yaşatılıyor

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde öğrenciler, patili dostlarıyla buluştu

Bursa’da çevre kirliliği

Bursa’nın en büyük parkı: Hüdavendigar Kent Parkı

Trafik güvenliği için 870 bin metre yol çizgi çalışması yapıldı

İtfaiyeden UMKE’ye iple erişim eğitimi

Keşan Doçek Dağ Bisiklet Festivali başladı

İnegöl’de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı