Gayrimenkul almak yerine parasını faize yatıranlar hata ediyor!

Gayrimenkul almak yerine parasını faize yatıranlar hata ediyor!

Eskişehir’de müteahhitlik yapan Vural Gür, gayrimenkul yatırımının, nakit parayı faize yatırmaktan daha mantıklı olduğunu belirterek, sektörde yaşanan sorunlara değindi.

UBA/(ESKİŞEHİR) - Eskişehir’de müteahhitlik yapan Vural Gür şu ifadeleri kullandı; "Bu aralar gerçekten büyük sıkıntılar var, hem ticari hem de işçilik boyutunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Umuyoruz ki en kısa zamanda ülkemiz normale döner. Geçtiğimiz yıllarda da sıkıntılar yaşadık. Bildiğiniz üzere büyük bir pandemi atlattık ve ardından ekonomik olarak zorlu süreçlerden geçtik. Dünya politikası, savaşlar ve Gazze’deki durum gibi etkenlerin etkilerini hissediyoruz. Ancak bu kadar büyük sıkıntıların olacağını kimse tahmin edemezdi. Ülkemizi finansal ve ekonomik politikalarla adeta kilitlediler. Ev satışları devam ediyor. İnsanlar alım yaparken bütçelerine dikkat ediyor. Pek çok insanın daire ihtiyacı var ama konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği büyük bir engel. Bazı insanlar nakit paralarını faize yatırarak ekonomiye zarar veriyorlar. Ancak umarız bu durum yakında düzelir.

İnsanlar paralarını gayrimenkule değil de faize yatırmayı yanlış bir tercih. Paralarını faize yatırarak aslında ana paralarını eritmiş oldular. Yaklaşık 6-7 ay önce 2 milyon TL olan daireler şu an 3-4 milyon TL’ye kadar yükseldi. Gurbetçiler bu sene çok fazla ev veya arsa almadılar. Genellikle yazlık bölgelerden alım yapmayı tercih ettiler. Antalya, Muğla ve Çanakkale gibi yerlerden yazlık aldılar. Gurbetçilerin yaş ortalaması da yüksek. Gençler fazla ilgi göstermiyor. Tatil fiyatlarının yüksek olması nedeniyle tatil yerine yatırım yapmayı tercih ediyorlar.  Aslında Türkiye’de hayat daha güzel. Son dönemde bazı zorluklar yaşadık ama buradaki yaşam kalitesi hala daha iyi. Avrupa’daki ev fiyatlarıyla Türkiye’deki ev fiyatlarını kıyaslamak doğru değil, çünkü orada hayat daha zor.

Gayrimenkul fiyatlarının kesinlikle düşmez, çünkü bu artış sadece şişirilmiş bir balondan kaynaklanmıyor. Artan işçilik maliyetleri asıl sebep. 12 yıldır inşaat sektöründeyim ve hiç bu kadar sık işçilik fiyatlarını revize etmek zorunda kalmamıştık. Geçen yıl kalıp işçiliğine 65 TL ödüyorduk, şimdi ise 450-500 TL civarında. Fayans işçiliği 22 TL’den 250-300 TL’ye çıktı. Yani 10 kat artış var. İşçilik maliyetleri arttığı gibi işçi bulmak da zorlaştı.

Üniversite öğrencilerinin bazıları inşaat sektöründe çalışarak yüksek maaşlar alabiliyorlar. Geçenlerde bir öğrenci aylık 80 bin TL kazandığını ve üniversiteyi bıraktığını söyledi. Üniversite eğitimi yerine doğrudan iş hayatına atılmayı tercih edenlerin sayısı artıyor. Evleri kiraya vermek için satın alanlar bu aralar çok az. Alıp öğrenciye kiraya veriyorlardı. Bu tarz yatırımlar azaldı. İnsanlar artık ya arsa alıp değerlendirmeyi ya da faize yönelmeyi tercih ediyor.

Eskişehir’de arsa problemi de var. Yeni imar alanlarına ihtiyaç var. Özellikle Şirintepe, Esentepe, Fevzi Çakmak gibi mahallelerde yeni imar alanlarına ihtiyaç var. En azından 4 katlı yapılar yapılabilmeli. Eskişehir’de yanlış bir yapılaşma var. Sokaklar dar, binalar düzensiz. İnsanlar sadece yaşamlarını sürdürebilecekleri evler alıyor. Yapılan binaların kaliteli olması ve insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Şehir merkezi ve çevre yolunun çarşı tarafında modern binalar var ama diğer bölgeler kötü durumda. İnsanlarımız daha iyi yaşam koşullarını hak ediyor. Bu konuda yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz."


Haber Kaynak : UBA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz