GAZİANTEP’İN TARİHİ BEY MAHALLESİ TURİZME KAZANDIRILDI

GAZİANTEP’İN TARİHİ BEY MAHALLESİ TURİZME KAZANDIRILDI

GAZİANTEP’İN TARİHİ BEY MAHALLESİ TURİZME KAZANDIRILDI

   Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Şehrin her sokak başında kale gibi kapılar vardır. Her gece sokaklarında kandiller yanar” sözleriyle tasvir ettiği Gaziantep’in tarihi Bey Mahallesi, kapsamlı bir restorasyon ve dönüşüm projesiyle turizme kazandırıldı. Farklı kültürleri yüzyıllardır bir arada barındıran mahalle, zengin tarihi ve mimari dokusuyla dikkat çekiyor.

Bey Mahallesi’nde St. Mary Kilisesi (Kurtuluş Camii), Aziz Bedros Kilisesi (Ömer Ersoy Kültür Merkezi), Kendirli Kilisesi, Bey Camii, Kozanlı Camii ve Eyüboğlu Camii gibi önemli dini yapılar bulunuyor. Mahalle, Gaziantep’in geleneksel taş işçiliği ve sivil mimarisinin eşsiz örneklerini barındırırken, Osmanlı dönemine özgü dar sokakları ve çıkmazlarıyla özgün bir şehir dokusunu koruyor.

ÖZGÜN YAPI KORUNARAK 200’E YAKIN EVİN CEPHELERİ YENİLENDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile mahalledeki 200’e yakın evin cepheleri yenilendi. Betonarme yapıların kaldırıldığı projede, özgün taş dokusu restore edilerek cephelerdeki taşlar ve ahşap doğramalar yenilendi. Ayrıca çatılar onarıldı, altyapı sistemleri (su ve kanalizasyon) yenilendi, sokaklar kesme bazalt taşlarla döşendi ve modern aydınlatma sistemleriyle mahalle estetik bir görünüme kavuştu.

MAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ HALİNE GETİRİLDİ

Mahalledeki Hanifioğlu ve Noter Sokakları, “Sanat Sokağı” olarak düzenlendi. Yöresel kültüre ait izler taşıyan heykeller ve üç boyutlu tasarımlar sokakları süslerken, sağır duvarlar dekoratif desenlerle hareketlendirildi. Ayrıca mahallede sanat kurslarının düzenleneceği, yerel sanatçıların eserlerini sergileyebileceği alanlar oluşturuldu. Geleneksel el sanatları, resim, müzik, tiyatro ve halk oyunları gibi etkinliklerle mahalle, bir kültür merkezi haline getirildi.

BEŞ TARİHİ KONAK RESTORE EDİLDİ

Proje kapsamında, Osmanlı dönemine ait 5 tescilli taş konağın restorasyonu tamamlandı. Özgün detaylar korunarak yapılan restorasyonlarla, bu konaklar hem Gaziantep’in geleneksel yaşam kültürünün tanıtılmasına katkı sağlayacak hem de turizme hizmet edecek. Konaklar, günümüz ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden düzenlenerek, ziyaretçilere kapılarını açtı.

GASTRONOMİ VE YÖRESEL LEZZETLER TANITILACAK

Dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak olma özelliğine sahip Gaziantep mutfağı, Bey Mahallesi’nde de önemli bir yer tutuyor. Proje kapsamında mahallede, yöresel lezzetlerin sunulacağı yemek mekânları ve kütüphane kafeler kuruldu. Turistlerin yanı sıra bölge sakinlerinin de keyifle vakit geçirebileceği alanlar, Gaziantep mutfağını tanıtmayı hedefliyor.

İSTİHDAM YARATACAK VE BÖLGE EKONOMİSİNİN KALKINMASINI SAĞLAYACAK

Proje, Gaziantep’in tarihi kimliğine değer katmanın yanı sıra şehrin turizm potansiyelini artırmayı amaçlıyor. Yeni turist akışını destekleyecek bu dönüşüm, aynı zamanda istihdam yaratacak ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in liderliğinde yürütülen bu kapsamlı proje, tarihi yapıları çağdaş yaşama entegre ederek kültürel mirasın korunmasını sağlıyor. Bey Mahallesi, kültür ve turizm altyapısıyla şehre değer katmaya devam ediyor.


Gaziantep,Gaziantep Belediyesi
belediye365.com

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Türkiye internette günde 6 saat 51 dakika geçiriyor!

Aile Hekimliği'ni zayıflatan bütçe TBMM'den geçti

Bursa Osmangazi’de kadınlar iletişimin gücünü öğrendi

Engelsiz yürekler Sakarya Geyve'de haklarını öğrendi

BUSİAD’da vergi düzenlemeleri konuşuldu

İzmir'de Başkan Tugay Aliağalı muhtarlarla buluştu

Sakarya'nın gururları... 12 sporcu ay yıldızı dalgalandıracak

Bursa Gemlik'te arazi yolları açılıyor

Konya Selçuklu'da okul kütüphaneleri eğitimin en büyük destekçisi

Muğla'da Hasan Özcan Yaşam Evi açılışa gün sayıyor

Bursa'da bağımlılıkla mücadele eğitiminde Yeşilay iş birliği

Kocaeli İzmit'te kırsalın ihtiyaçları yerinde tespit edildi

Alaşehir’den 86 kişilik kadın kafilesi Manisa’yı gezdi

Bursa Yıldırım'da atık gıdalar mamaya dönüşüyor

KÖMÜR MADENİNDE GÖÇÜK MEYDANA GELDİ

Bursa İnegöl'de 'kentsel' geri sayım... İlk yıkım 20 Aralık'ta

Bursa Gemlik'te metruk temizlik

Kocaeli Çayırovalı velilerin Bilgievleri'nde eğitiliyor

Büyükşehir’in Kültür ve Fikir Dergileri Okurlarıyla Buluştu

“Her Damla Önemli: Suyumuzu Koruyalım” Ödül Töreni Şanlıurfa’da Yapıldı

CHP’li Gökan Zeybek: “Kayyumlara Geçit Vermeyeceğiz, Halkın İradesi Esastır”