Gaziantep'te en eski heykel atölyesi kazısı başladı

Gaziantep

Gaziantep'te en eski heykel atölyesi kazısı başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile 31 yıl sonra bilinen en büyük ve en eski heykel atölyesi olan Yesemek Heykel Atölyesi’nde arkeolojik kazılar tekrar başladı.

GAZİANTEP (İGFA)- 31 yıl sonra bulunan heykel atölesinde yapılan kazırlarla heykel üretim aşamalarının ortaya çıkarılması, teknikleriyle ilgili daha fazla bilgi elde edilmesi ve Yesemek’in UNESCO Kalıcı Dünya Mirası Listesi sürecine katkı sunan önemli verilere ulaşılması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi ve İş Bankası sponsorluğunda 31 yıl aranın ardından Yesemek’in kuzeydoğu kesiminde Gaziantep Müze Müdürlüğü Başkanlığında ve Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin’in bilimsel danışmanlığında kazılar başladı. 

2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle UNESCO Kalıcı Dünya Mirası Listesi için “Adaylık Dosyası ve Alan Yönetim Planı Hazırlama” yetkisi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Şube Müdürlüğü’ne verildi. Yapılan kazılar ve bulgulardan elde edilen bilgiler Yesemek’in kalıcı listeye girmesi için önemli bir katkı sağlayacak.

Kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Atilla Engin, Yesemek’in Türkiye’de ki en önemli arkeolojik kültür varlıklarından biri olduğunu belirterek, yapılan araştırmalar, atölyenin bilinenden daha eskiye, milattan önce 13’üncü yüzyıl Hitit İmparatorluk Çağı’na tarihlendirdiğini ve üretilen heykellerin Yesemek’in hemen yakınlarında planlanan bir kentteki yapıları donatmak üzere yapıldığını tespit ettiklerini, bu bilgilerin Yesemek’in önemini büyük ölçüde arttırdığını ifade etti.

Engin, “Alanda yapılan kazı çalışmalarında şimdiye kadar 22 adet yeni heykel, heykel taslağı ve bloklar kısmen ortaya çıkartıldı. Devam edecek kazılarla bu sayının artmasını bekliyoruz. Bununla birlikte çok sayıda Hitit İmparatorluk Çağı’na tarihlenen seramik parçaları ile bir kısmı kırılmış çok sayıda taş çekiç bulduk" ifadeleri kullanıldı. 


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Ediz Ün iktidara sordu "Keşan’a ne zaman huzurevi açacaksınız?"

Kocaeli'de mavi ambulanslar en zor anlarda tatilcilerin yanındaydı

Gürsu'da beş branşta binlerce kadına spor imkanı

İstanbul'da TBF Basketbol Spor Lisesi için protokol

7 bin 204 taşıt Emniyet ve Jandarma emrinde

Tekirdağ trafiği nefes alacak... Tekirdağ'da ulaşım kolaylaşıyor

Gebze’de Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliği

İnegöl’de hedef 42 bin ton ceviz

Türkiye Belediyeler Birliği Tokat'ta buluştu

Devlet güvencesinde dönüşüm hızlanıyor... Deprem bölgesinde kentsel dönüşüm

Unutulmaya yüz tutmuş sanat Malatya'da icra ediliyor

Yusuf Alemdar müjdeyi verdi

Bakan Kurum'dan COP31 diplomasisi

Lezita’nın yeni ürünü raflarda

Metin Şentürk: “FB – GS derbisinin VAR hakemi ben olacağım”

Minik Rüzgar Trabzonspor'un radarında

Bursa’da kış tarımı için hazırlıklar başladı

Kaynarca’nın güçlü altyapı ağı genişliyor

Tavuğu pişirmeden önce bunu sakın yapmayın

İzmir Güzelbahçe’de barista kursu sertifikaları dağıtıldı

O tebliğde değişiklik yapıldı... 7 bölgede 20 servis şartı 'şarjlı hibrit'leri de kapsıyor!