Gaziantep'te kadın çiftçiler ata tohumlarına 'Gen Bankası'yla ulaşacak

Gaziantep

Gaziantep'te kadın çiftçiler ata tohumlarına 'Gen Bankası'yla ulaşacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, afetzede Nurdağı ve İslahiye çiftçisine sulama, alet, ekipman, kadın çiftçilere de ata tohumu desteğini içeren yaklaşık 50 milyon TL’lik 3 ayrı protokole imza attı.

GAZİANTEP (İGFA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde düzenlenen imza törenine, Bakan Mustafa Varank ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katıldı.

Bu kapsamda Nurdağı ve İslahiye’deki depremzedelerin her ihtiyacına koşan Büyükşehir Belediyesi ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde 23 milyon TL değerindeki “Afet Bölgesi Ortak Makine Projesi” (OMAK) için imzalar atıldı.

Protokol ile tarımsal üretimde toprak hazırlığı, ekim-dikim faaliyetleri, gübreleme ve ilaçlama uygulamaları, bakım faaliyetleri ve hasat gibi önemli çalışmaların tarımsal mekanizasyonla yapılabilmesi için Nurdağı ve İslahiye’de afetzede çiftçiler için kolayca ulaşabilecekleri tarım alet ve ekipman parkı kurulacak. İl Tarım Müdürlüğü’nün tespit ettiği aletlerini enkazda kaybetmiş çiftçiler, tarlalarını işlemek için ekipmanlardan yararlanabilecek.

Nurdağı ve İslahiye’deki çiftçilerin üretim parsellerindeki basınçlı sulama sistemlerinin depremde zarar görmesi nedeniyle 22 milyon TL’lik “Afet Bölgesinde Tarımsal Sulama Projesi” devreye sokulan bir diğer protokol oldu. Projeyle 4 bin dekar alanda 400 çiftçinin, üretim parsellerine basınçlı tarımsal sulama sistemleri kurularak üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve gelir kaybının giderilmesi hedefleniyor.

Kadın çiftçilerin ekonomik özgürlüğünü kazanarak sektörde ilerlemesi için desteklerini sürdüren Büyükşehir’in imzaladığı proje değeri yaklaşık 4 milyon TL olan son protokolle ise ata tohumlarının kadın çiftçilerin elinde yeniden hayat bulması sağlanacak. Protokol kapsamında Büyükşehir bünyesinde kurulacak Yerel Tohum Gen Bankası ve dijital platform aracılığıyla aile işletmelerine, özellikle kadın çiftçilere ihtiyaç duydukları yerel tohumlar ulaştırılacak.

Tohumda dışa bağımlılık azalacağı gibi uluslararası tohum alanında rekabet gücünü de artıracak protokolle kentteki kadın çiftçiler, kadın kooperatifleri, GAP illerinde faaliyet gösteren üretici kadın çiftçiler tarafından yerel çeşitlerin ticari değeri yüksek mamul ürünlere dönüştürülmesi ve e-ticaret üzerinden yapacakları satış ile elde edecekleri katma değerin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanıyor.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Büyükşehir, sivrisineksiz bir yaz için çalışıyor

Makam koltuğu anaokulu öğrencilerine emanet

Enez için yol Haritası çağrısı: “Küçük dokunuşlarla büyük değişim mümkün”

ABD'de konut yatırımı yapacaklara kritik uyarılar

Okulların çehresi değişti çocukların yüzü güldü

İstanbul’da eğitim 2 gün durduruldu

23 Nisan’da denetimleri minik zabıtalar yaptı

Kocaeli'de otobüs ve tramvaylar 23 Nisan'a özel giydirildi

İnegöl’ün minik kahramanları bir günlüğüne mesaiye çıktı

Karşıyaka Belediye Tiyatrosu’nda perde kapanıyor

Kentsel dönüşümde yeni süreç başladı

CHP, Karabağlar İlçe başkanı Bülent Sözüpek, ''Bugün söz çocuklarımızda! ''

Tekstil geri dönüşümünde lider kent “Uşak”

Hayrabolu'da basınç sorunu çözülüyor

Şahinkaya öğrencilerinden coşku dolu 23 Nisan kutlaması

Erzincan'da larva ilaçlaması

BUYSAD'da bayrak değişimi

Tohum Takas Şenliği başlıyor

Google'dan 23 Nisan doodle'ı

“Çocuk Hakları Birimi” Bahar Atölyeleri İle Başlıyor

Başkan Seçer ve Meral Seçer, Çocuklarla El Ele Bayram Kortejine Katıldı