Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Barak Kültürü’nün yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve önemini koruması amacıyla "Uluslararası Orta Asya’dan Anadolu’ya Baraklar Sempozyumu", Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Sahnesinde başladı.
GAZİANTEP(İGFA)- Gazi şehir kültürünün oluşumunda büyük katkısı olan Barak Kültürü’nün yaşatılması ve korunması, akademik çalışmaların paylaşılması amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gazikültür A.Ş. Gaziantep Üniversitesi, Oğuzeli Belediyesi, Nurel - Enver Taner Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü’nün destekleri ve Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ile Unesco Türkiye Millî Komisyonu’nun katılımlarıyla “Uluslararası Orta Asya’dan Anadolu’ya Baraklar Sempozyumu” başladı.
3 gün sürecek sempozyumda, Barak’ın coğrafyası, gelenekleri, müzik kültürü, yaşam tarzları detaylı bir şekilde ele alınacak. Sempozyum açılış konuşmaları sonrası “Geleneksel ve Modern Barak Dinletileri”, Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü “Barak Koleksiyonu Defilesi” gerçekleşti.
Ezogelin’in mezarının da yer aldığı Dokuzyol (Uruş) köyünde bulunan Barak Kültür Evi’nde köy odası geleneği anlatılıp, mırra ikramı eşliğinde köy odası sohbetleri yapılacak. Sempozyumda akademik 45 bildiri sunulacak.Sempozyum açılışında konuşan Başkan Vekili Erdem Güzelbey, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Barak Kültürü’nü önemsediğini belirterek, “Barak Kültürü’ndeki bize yansıyan, acı, merhamet, meşakkat, koşuşturma, birlik beraberliği, gençlerimize aktarmak için çalışmalar yapmak istiyoruz" dedi.
Oğuzeli Belediye Başkanı Kılıç ise kültürün geniş bir coğrafyaya yayıldığını aktararak, “Barak Türkmenleri değince aklımıza Anadolu’ya gelen son Oğuz Boyları geliyor. Barakların serüveni, yaklaşık 400 yıl önce Horasan’dan 84 bin çadırla başlayıp Anadolu’ya gelmişlerdir. Yaşanmış aşk hikayeleri, öyküler günümüze kadar uzun hava ve türkülerde hayat bulmuştur. Uzun havalar Baraklılar’ın tarih kitabıdır" ifadelerini kullandı.
ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz