Gelişen ülkelerde eğitimli kadın sayısı daha fazla

Gelişen ülkelerde eğitimli kadın sayısı daha fazla

Gelişen ülkelerde eğitimli kadın sayısı daha fazla

22 OECD ülkesini kapsayan araştırmaya göre toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim oranı ve insani gelişmişlik endeksini yükseltiyor. Bu durum yabancı sermayeyi olumlu yönde etkiliyor ve yatırımları artırıyor.

BİL-Kİ / KOCAELİ (İGFA) - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi 22 ülkeyi kapsayan araştırmada toplumsal cinsiyet eşitliğinin yabancı sermaye yatırımlarını olumlu etkilediği ortaya kondu. 

Araştırma kapsamında bu ülkelerde 1999-2022 döneminde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azalmasıyla eğitim oranlarında ve insani gelişmişlik düzeylerinde artış olduğu belirlendi. Gelişmiş ülkelerdeki kadın yatırımcıların yüksek olduğunu belirten araştırmacılar, kadın istihdamının ekonomik iyileşme için gerekli olduğuna dikkat çekti.

Kocaeli Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, kadınların eğitim oranları ve insani gelişmişlik indeksi ile ülke ekonomisi arasındaki ilişki incelendi.

Kocaeli Üniversitesi Enformatik Bölümü öğretim görevlisi Ümmühan Akhisar ve Prof. Dr. Enver Alper Güvel’in yaptığı, “Kadınların Eğitim Oranlarının Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımına Etkisi: 22 OECD Ülkesinin Analizi” isimli araştırma Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergisinde yayınlandı.

Araştırmada 1999-2022 dönemine ait eğitimli kadınların oranları modelleme yöntemiyle incelendi. 22 OECD (Avustralya, Belçika, Almanya, Avusturya, Çekya, Danimarka, Norveç, Estonya, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Finlandiya, Polonya, Fransa, Japonya, Meksika, Macaristan, Güney Kore, İspanya, İsveç, Slovenya, Portekiz) ülkesinde eğitimli kadın yatırımcıların oranının arttığı kaydedildi.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EKONOMİK BÜYÜMEDE OLUMLU ETKİYE SAHİP

Akhisar ve Güvel, kadınların eğitim oranının artmasının, ülkedeki kariyerlerini de olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Araştırmacılara göre, ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş olan ülkelerde, yurtiçi sermaye yatırımları yüksek. Çalışmaya göre kadınların eğitim durumlarındaki artış toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin önüne geçmek açısından önemli bir unsur. İstihdam ve toplumsal cinsiyet eşitliğindeki iyileşmeler kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) üzerinde de güçlü ve önemli bir etkiye sahip.

YABANCI SERMAYE İÇİN EĞİTİME TEŞVİK ÖNEMLİ

“Gelişmişlik seviyesinin düşmesi ile eğitimli kadın sayısının da azaldığını” belirten araştırmacılar, yapılan analizlerde kadınların eğitim oranındaki artışın o ülkenin insani gelişmişlik seviyesini arttırdığını ifade etti. Araştırmacılara göre bir ülkede gelişmişlik seviyesi ne kadar ilerideyse, yapılan yatırımlar aynı oranda büyük ve ülkenin ekonomisi de aynı düzeyde gelişmiş. Benzer şekilde gelişmişlik seviyesindeki azalma da kadınların eğitim durumunda düşüşe neden oluyor. Bu da kadın yatırımcıların oranında azalmayı beraberinde getiriyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla artış oranı ile insani gelişmişlik indeksi birbirine doğrudan bağlı. Bu nedenle araştırmacılara göre yurt dışına yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile kadınların eğitimleri birebir ilişkili.

Öğretim görevlisi Ümmühan Akhisar ve Prof. Dr. Enver Alper Güvel’in çözüm önerileri arasında, “devletlerin içeriye ve dışarıya doğrudan yabancı sermaye yatırımını arttırması ve ülkenin gelişmesi için hükümetlerin kadınların eğitimi teşvik etmesi” var.   Araştırmacılara göre hükümetlerin bütçelerinin daha fazlasını kadınların eğitimine ayırması ve farklı düzeylerde eğitim kalitesinin iyileştirilmesi için çaba sarf etmesi gerekli.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Nefesler enselerde! 15 terörist daha etkisiz!

İnegöllü sporcular kürsülere ambargo koydu

Bakan Yerlikaya: Terör örgütleri ile bir olunmaz, şehri emin terör yandaş olamaz!

TOSYÖV Bursa heyetinden Vali Ayyıldız’a Ziyaret

Malatya'daki Biyolojik Arıtma Tesisi'ne muhtarlardan yakın mercek

Avro Bölgesi'nde tüketici enflasyonu Ekim'de yüzde 2 oldu

SUBÜ’nün gençleri Sakarya’nın tarihinde yolculuğa çıktı

Sağlıkta yeni dönem başladı... Bakan Memişoğlu 'aile hekimlerine güvenin' çağrısı yaptı

Bakan Bolat'tan 'Avrupa Komisyonu 2024 Raporu' değerlendirmesi

'Fark Yaratanlar'a başvurular 30 Kasım'da son

Kocaeli Şehir Tiyatroları İstanbul'da göz kamaştırdı

Özel öğrencilerin eğitimine yeni proje

Damla Nur Yılmaz dünya şampiyonu oldu

Ülke genelindeki ortak sınavın soru ve cevapları yayımlandı

Sakarya'nın dev adamları mutlak galibiyet peşinde

Bursa Yıldırım'da 'Deprem' Tatbikatı

İstanbul'daki kültür buluşmalarında Trabzon havası... Erzincan ve Ordu sırada

Muratpaşa’da güne sporla başlıyorlar

Tek Sağlık Sempozyumu’na 'Sarıyer' ev sahipliği

KKTC Cumhuriyet Meclisi'nden Türkiye'nin net tavrına teşekkür

BTSO'dan Bursa Esnaf Odaları'na ziyaret