Gıda güvenliği için yeni dönem başlıyor

Gıda güvenliği için yeni dönem başlıyor

Gıda güvenliği için yeni dönem başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla yeni bir sistem başlattı. Bakan İbrahim Yumaklı'nın duyurduğu sistemle, laboratuvar testleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmalar anlık olarak ifşa edilmeye başlandı.

BURSA (İGFA) - Bakanlık, 56 farklı bozulmuş ve sağlığı tehlikeye atan ürün ile 463 taklit ve tağşiş yapılmış ürünü kamuoyuyla paylaştı.

YENİ SİSTEMLE DAHA HIZLI BİLGİLENDİRME

Bakan Yumaklı, eski sistemde duyuruların altı aşamalı bir bürokratik süreçle yönetildiğini ve bu süreçlerin uzun sürmesi nedeniyle kamuoyuna duyuruların toplu ve gecikmeli yapıldığını belirtti. Yeni sistemde ise ihlallerin anlık olarak elektronik ortamda paylaşılacağını söyledi. Bakan, "Tüketicilerimiz artık ürünlerdeki uygunsuzlukları hızlıca öğrenebilecek, bu da halk sağlığını koruma noktasında önemli bir adım olacak." dedi.

TARIM CEBİMDE UYGULAMASIYLA DENETİM ŞEFFAFLIĞI

Yeni sistemin bir diğer önemli unsuru da tüketicilerin işletmelerin denetim durumlarını öğrenebilecekleri "Tarım Cebimde" uygulaması oluyor. Bakan Yumaklı, vatandaşların gittikleri kafe ya da restoranlarda uygulama üzerinden işletmenin denetim bilgilerine ulaşabileceğini belirtti. Böylece tüketiciler, gittikleri işletmenin kaç kez denetlendiğini anlık olarak öğrenebilecek.

GIDALARDA TESPİT EDİLEN UYGUNSUZLUKLAR

Bakanlık, gıda ürünlerinde tekstil boyası kullanımı ve ilaç etken maddelerinin gıdaya katılması gibi ciddi ihlalleri tespit etti. Bu ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınlanan "Gıda Kamuoyu Duyurusu" başlığı altında tüketicilerle paylaşıldı. İhlalleri içeren listeye guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

“GIDA GÜVENLİĞİNİ TOPLUMUN HER KESİMİNİN BİLİNÇLİ KATILIMIYLA SAĞLAYABİLİRİZ” 

Gıda Mühendisleri bu yeni sistemin halk sağlığı açısından büyük bir adım olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Anlık olarak duyuruların yapılması ve denetim bilgilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması, tüketici güvenini artıracaktır. Ancak, tüketicilerin de bu sürece dahil olup bilinçli hareket etmesi gerekiyor. Özellikle 'Tarım Cebimde' uygulaması gibi araçlarla tüketiciler daha fazla sorumluluk alabilir. Gıda güvenliğini sadece denetimle değil, toplumun her kesiminin bilinçli katılımıyla sağlayabiliriz."

Mühendisler ayrıca, taklit ve tağşiş yapan firmaların ifşa edilmesinin, firmalar üzerinde caydırıcı bir etki yaratacağını ve sektörde daha yüksek standartların oluşmasına katkı sağlayacağını vurguluyorlar.

Kaynak: Duygu Doğan


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Kilosunu 200 liraya satıyorlar!

Ağrı'dan acı haber! Araç kazasında 1 askerimiz şehit

Sakarya Pamukova yeni yatırımlarla daha güzel günlere ulaşacak

Bursa Mudanya'da 9 gün sürecek Mütareke etkinlikleri başlıyor

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı Göynük pazarını inceledi

Ekim ayının şanslı burçları hangileri?

Green Card başvuruları başladı

ÖSYM duyurdu.. Özel yetenek sınavı tercihleri başladı

Başkan Bozbey; “Desteklerimizle tarım alanları ekilecek, hayvancılık gelişecek”

Bursa Büyükşehir’den uluslararası işbirliği

Kaybolmaya yüz tutan mektup geleneği yeniden canlanıyor

Fitch, Bursa’nın kredi notunu yükseltti

Yerli ve Milli Parti lideri Mutlu: İsrail’in hedefi Türkiye olamaz

KOÇ Holding'in Umut Kentler Projesi, Uluslararası Platformlarda Takdir Topluyor

Antalya Film Forum Finalistleri Belli Oldu

Avrupa'da tatil hayal mi olacak?

Veliler kantin fiyatlarından şikayetçi

Yaren Leylek ile Adem Amca'nın dostluğu beyaz perdede

Okullar açıldı, covid-19 vakalarında artış yaşandı

Güzelyalı sahili çiçekleniyor

Gıda güvenliği için yeni dönem başlıyor