Giresun Üniversitesi'nden yeni TÜBİTAK projesi... Sergi ve müzeler artık bir tık uzağınızda

Giresun Üniversitesi

Giresun Üniversitesi'nden yeni TÜBİTAK projesi... Sergi ve müzeler artık bir tık uzağınızda

Giresun Üniversitesi'nin yaptığı “Dijitalleşmeyle Dönüşen Sergileme Yöntemleri: Çevrimiçi Galeri ve Müzeler” adlı çalışma, dijital çağda zaman ve mekan kavramlarının esnekleştiğini ve erişilebilirliğin arttığını ortaya koyuyor.

Tülin ERSOY - Bil ki / GİRESUN (İGFA) - Sanat eserlerinin üretim süreci, teknolojik olanaklarla ve yapay zekâ tarafından oluşturulan dijital sanat ürünlerine doğru bir dönüşüm geçirmektedir. Bu gelişme, pek çok müze ve galerinin çevrimiçi olarak gezilebilen yapılar haline gelmesini sağlamaktadır.

Sergileme yöntemleri, geleneksel yaklaşımlardan çağdaş ve teknoloji odaklı yöntemlere doğru evrilmektedir. Galeriler ve müzeler, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi uygulamalarla içeriklerini zenginleştirip çağdaşlaşmaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle sanatta dijitalleşme eğilimi güçlenmekte ve bu durum müzelerin çevrimiçi gezilebilen platformlar oluşturmasına imkân tanımaktadır.

Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Doç. Dr. Ekin Su Kuzu ve Giresun Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Yunus Türkşad Yegin, Samsun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Oya Cansu Demirkale Kukuoğlu’nun  yaptıkları “Dijitalleşmeyle Dönüşen Sergileme Yöntemleri: Çevrimiçi Galeri ve Müzeler” adlı çalışma, dijital çağda zaman ve mekan kavramlarının esnekleştiğini ve erişilebilirliğin arttığını ortaya koymaktadır. Pandemi sürecinde çevrimiçi galeriler, fiziksel sergileme olanaklarının azalmasıyla ilgi görmeye başlamış, müzeler çevrimiçi gezme seçeneklerini artırmaktadır. Bu durum, sanat ve tasarım alanındaki üretim ve çıktıları etkileyerek teknolojik sergileme yöntemlerine yönelimi kaçınılmaz kılmaktadır.

Dijital ortamlarda sanat galerileri ve müzelerin çevrimiçi erişimleri büyük avantajlar sağlarken, dijital platformlar sayesinde sanatçılar, daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşabilmektedir. Ancak araştırmada, bu dijital deneyimlerin fiziksel mekanların yerini tamamen tutmadığının gözlemlendiği ifade edildi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Başkan Büyükkılıç, mikrobölgeleme çalışmalarını yerinde inceledi

Kocaeli'nin Gönüllü İtfaiyeci ordusu büyüyor

Yusuf Alemdar Atatürk anıtı projesi için 3 seçenekli anketi paylaştı

Başkan Uysal: ‘Sevgide, saygıda tasarruf yok’

“Gazilerimiz vatanın en kutsal emanetçileridir”

Kırmızı et tüketimi lüks oldu

24. Cevat Soydaş Basketbol Turnuvası heyecanı başlıyor

Kocasinan, ikram çeşmesiyle Kayserililerin gönüllerini fethediyor

Çayırova Millet Bahçesine çevre yolu ve aydınlatma

Süper Kanlı Ay Tutulması burçları nasıl etkileyecek? Astrolog Evrim Seda uyardı

Nilüfer Belediyesi’ne sürdürülebilirlik ödülü

Nilüfer’in tarihi ve kültürel dokusu ortaya çıkıyor

Gurbetçinin sesini yetkililer duydu 

Gemlik Kitap Limanı’nda edebiyat gecesi

Yıldırım'da okul kantinleri mercek altında

Başkan Bozbey, hemşehri dernekleriyle buluştu

Kocaeli'de konservatuvarlı olmanın heyecanı bir başka

Yabancılara konut satışı yüzde 40 azaldı

Galatport İstanbul'da sezonun son 'Yoga'sı

Tokat’ın yeni projeleri görücüye çıktı: Haritada hangi detaylar var?

Kafasına ağırlık düşen işçi ağır yaralandı