Giresun Üniversitesi'nden yeni TÜBİTAK projesi... Sergi ve müzeler artık bir tık uzağınızda

Giresun Üniversitesi

Giresun Üniversitesi'nden yeni TÜBİTAK projesi... Sergi ve müzeler artık bir tık uzağınızda

Giresun Üniversitesi'nin yaptığı “Dijitalleşmeyle Dönüşen Sergileme Yöntemleri: Çevrimiçi Galeri ve Müzeler” adlı çalışma, dijital çağda zaman ve mekan kavramlarının esnekleştiğini ve erişilebilirliğin arttığını ortaya koyuyor.

Tülin ERSOY - Bil ki / GİRESUN (İGFA) - Sanat eserlerinin üretim süreci, teknolojik olanaklarla ve yapay zekâ tarafından oluşturulan dijital sanat ürünlerine doğru bir dönüşüm geçirmektedir. Bu gelişme, pek çok müze ve galerinin çevrimiçi olarak gezilebilen yapılar haline gelmesini sağlamaktadır.

Sergileme yöntemleri, geleneksel yaklaşımlardan çağdaş ve teknoloji odaklı yöntemlere doğru evrilmektedir. Galeriler ve müzeler, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi uygulamalarla içeriklerini zenginleştirip çağdaşlaşmaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle sanatta dijitalleşme eğilimi güçlenmekte ve bu durum müzelerin çevrimiçi gezilebilen platformlar oluşturmasına imkân tanımaktadır.

Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Doç. Dr. Ekin Su Kuzu ve Giresun Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Yunus Türkşad Yegin, Samsun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Oya Cansu Demirkale Kukuoğlu’nun  yaptıkları “Dijitalleşmeyle Dönüşen Sergileme Yöntemleri: Çevrimiçi Galeri ve Müzeler” adlı çalışma, dijital çağda zaman ve mekan kavramlarının esnekleştiğini ve erişilebilirliğin arttığını ortaya koymaktadır. Pandemi sürecinde çevrimiçi galeriler, fiziksel sergileme olanaklarının azalmasıyla ilgi görmeye başlamış, müzeler çevrimiçi gezme seçeneklerini artırmaktadır. Bu durum, sanat ve tasarım alanındaki üretim ve çıktıları etkileyerek teknolojik sergileme yöntemlerine yönelimi kaçınılmaz kılmaktadır.

Dijital ortamlarda sanat galerileri ve müzelerin çevrimiçi erişimleri büyük avantajlar sağlarken, dijital platformlar sayesinde sanatçılar, daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşabilmektedir. Ancak araştırmada, bu dijital deneyimlerin fiziksel mekanların yerini tamamen tutmadığının gözlemlendiği ifade edildi.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde teknik personele hizmet içi eğitim

Netflix'ten genç yeteneklere destek

Siber güvenlik ihlali bir işletmeyi nasıl batırabilir?

Emeklilerin hesaplarında inceleme yok!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe mahsulü anayasa Türk demokrasisine yakışmıyor!

Başarılı 'Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri' ödüllendirildi

MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal

Bursa’nın o mahallesi suçun merkezi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mikati ile görüştü

İzmit Belediyesi Kapanca Sokak Festivali başlıyor

Kestel kötü kokular ile burun buruna

Bursa Nilüfer'in kırsal mahallelerindeki 3 kaçak yapı yıkıldı

Muğla Büyükşehir hafriyat kamyonlarını uydu takip sistemi ile denetliyor

Konya, 'Kentsel Hareketlilik'te RAPTOR'a seçildi

TEV'e uluslararası üç ödül

Anıl Can yeni şarkısıyla çok sevildi

Malatya’ya nefes aldıracak çalışmada sona gelindi

Balat metro istasyonunun kapalı olması öğrencileri ve velileri mağdur ediyor

Başkan Pekyatırmacı Buhara Sosyal Tesisi’ni ziyaret etti

Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı?

ASM çalışanları seslerini İstanbul'dan yükseltti