Gürer” Patates üreticisini cebi boş kaldı”

Gürer” Patates üreticisini cebi boş kaldı”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarı bir patates ürününün üretim ve satış sürecini dahi yönetemedi” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarı bir patates ürününün üretim ve satış sürecini dahi yönetemedi” dedi.


Gürer” her yıl patates ürünün konuşuluyor.Ya fiyat artışı ya da tarlada ürünün kalışı sorun oluyor.Hububat sonrası en çok tüketilen gıdaya dönüşen Patateste dahi bir düzenlemeyi İktidar beceremedi.Üretim düşünce üretici fahiş fiyatla karşılaşıyor.Üretim olunca üretici cebi boş kalıp ürün çöp oluyor.Ülkenin ihtiyacı biliniyor.Üretim biliniyor.Kamu süreci doğru yönetse ne üretici ,ne tüketici mağdur olur” diye konuştu. Kışlık patateste hasat başladığını ancak girdi maliyeti altında fiyat nedeni ile tarladan çiftçi ürününü tüccara veremeyince depolamaya başladığını ifade etti. 
 

“ÇİFTÇİ TÜCCARA MAHKûM EDİLMEMELİ”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde 1 milyon ton patates üretimi bekleniyor.Tüccar fiyatı baskılıyor.Girdi maliyeti altında fiyat veriyor.Yazlık patates ince kabuklu ve stoklanamaz o nedenle yazlık patates üretici ürünü söküp satmak zorunda kaldı ve zararına ürün sattı.Seçilen ürünün önemli bölümü tarlada çöp oldu.Kışlık patates içinde tüccar düşük fiyatla alım yapmak istiyor.Borcu olan kazançsız tarlada ürünü satıyor.Borcunu ödemeye çalışıyor.Kışlık patatesin normalde  %35'i tüccar tarafından tarlada satın alınır,geriye kalan ürünün  %65'i depolanır ve Mart ayına kadar stoklanır. Bu yıl tüccar girdi maliyeti altında ürün alımı yapıyor. Bu nedenle depolama borcu günü gelmemiş ise stok yapılıyor. Deponunda bir gideri ve maliyete etkisi olacak.İktidar patates raf fiyatı arttığında geçen yıllarda depoları basıp üreticiyi stokçu ilan etmişti.Esasen patates pazar zinciri için depolandığı bile bile üretici canı yakılmıştı.Bu kere depo yapılırken üretici kamuyu alıma girmesi istiyor ,bekliyor.TMO ,Türkşeker,Tarım Kredi alım yapıp stoklayıp ürün üreticiden çıkıp tüccar eliyle raf fiyatı yükseltilince piyasaya versin.Stokçuluğu kamu yapsın,piyasayı dengelesin.istiyorlar” diye konuştu.
Bu yıl Çiftçiler patatesin maliyeti 6-7 lira arasında olmasına rağmen, ürünlerini 3-4 lira arasında bile satamıyorlar” diyen Gürer, patatesin Niğde'den sadece birkaç saat uzaklıkta olan Ankara'da marketlerde 13,5 liraya satıldığını, bazı yerlerde ise 15 ila 18 liraya kadar çıktığını ifade etti. Patates  hasat döneminde tarla ile market arasında 3-4 kat fiyat farkı var Hasat bitince patates fiyatı artacak.Aracı kazanacak.Üretici kazanamayacak.Tüketici pahalı ürüne mahkum olacak.İktidar laf ile sürecin yönetilmeyeceği görmeli.Sürece acil müdahale etmelidir.Kamu alım yapacağını açıklaması dahi fiyatı dengelemeye yeter” dedi.Hasat sonrası büyük kentlerde market fiyatları patlamaması için kamuyu alıp depolama yapmaya çağırdı.
Gürer, "Kamu eliyle alım yapılması ile , piyasada tüccarın çiftçiyi boğmasını engeller ve fiyat istikrarı sağlanır" diye konuştu. Ayrıca, patatesin kamu eliyle alınıp piyasaya sürülmesinin tüketiciyi koruyacağını belirtti.

"2019'DA PATATES İTHAL EDİYORDUK, AYNI DURUMA DÜŞMEYELİM"
Ömer Fethi Gürer, geçmiş yıllarda yaşanan patates ithalatına da dikkat çekti. “2019 yılında ülkemiz patates ithal eder duruma düşürüldü. Mısır’dan patates geldi.Bu süreçte gelecek yıl ekim düşerse üretim gelecek yılda düşerse Aynı duruma tekrar düşmemek için üreticiyi desteklememiz gerekiyor. Bakanlığın yaptığı duyurularda patates tüketiminin artırılması için askeri birlikler, hastaneler, yurtlar ve diğer kamu kuruluşlarında patatesin kullanılmasına yönelik tavsiyeler var. Ancak esas yapılması gereken kamu eliyle patates alımına girilmesidir” dedi.

"ÇİFTÇİ MALİYETİNİN ALTINDA SATIYOR, MARKETLERDE FİYATLAR DÜŞMÜYOR"
CHP’li Ömer Fethi Gürer, patates üreticileriyle tarlada bir araya geldiğinde, çiftçilerin düşük fiyatlardan rahatsız olduğunu dile getirdi. “Patates üreticisi, maliyetin altında bir fiyatla patatesini vermek zorunda kaldı. Gübre, tohum ve mazot fiyatları artarken, çiftçinin geliri sürekli düşüyor” ifadelerini kullanan Gürer, tarımda planlama yapılmamasının ciddi sorunlara yol açtığını vurguladı. “Bir dönem para eden patatesi herkes ekmeye başlıyor, sonra alıcı bulunmuyor. Bir yıl önceden planlanma yapılmalıdır. ” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1990'lı yıllarda Türkiye'nin 6,5 milyon ton patates ürettiğini, bugünkü üretimin ise 5,5 milyon tona düştüğünü ve 2024 yılı için 6,5 milyon ton olması tahmin edildiğini  söyledi. Nüfusun 30 milyon arttığı bir ülkede, patates üretiminde artış olmadığını belirten Gürer, “Çiftçinin bankalara olan borcu 715  milyar lirayı aştı. Tarlaları ipotekli ve tarla kirasını ödeyebilecek durumda değiller” dedi.
Gürer, devletin patates üreticilerini desteklemesi gerektiğini, aksi takdirde patateslerin tarlada heba olacağını ve gıda krizinin derinleşeceğini belirtti. "Patatesin çöpe gitmesini engellemek siyasi iktidarın elindedir.Bu yıl patates üreticisi cebi boş kaldı.Borcunu ödemede zorlanıyor." diyerek yetkililere çağrıda bulundu.


Haber Kaynak : UBA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

Bursagaz güvenli gaz kullanımı için uyardı

Başkan Bozbey dünya şampiyonu Dilek Yavaş’ı ağırladı

İklim krizi su kaynaklarını vurdu

Manisa'da sanat sınırlaması kaldırıldı

Ankara'da 'Erzurum' havası

Bursa'da ilk konser Lena Chamamyan'dan

Soğuk hava ve kar yağışları geliyor!

GENSED, Eskişehir’de sektör temsilcileriyle buluştu

Beden eğitimi branşına 'Milli' atama

Manisa'da Pati Çarşı sokak hayvanlarına umut oluyor

Tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir!

Muğla 'Tarihi Kentler'e ev sahipliği yapacak

İstanbul Bursa'ya indi!

Düzce'de hastaneye giden hükümlü firar etti

Türkiye’nin ikinci en büyük projesi Konya’da görücüye çıktı

İstanbul Bakırköy yenileniyor

Konuşmamız Gerek'ten 'Regl Hijyeni Rehberi'

Tokat'ta yeni sanayi sitesine iki alternatifli çözüm

DEVA Partili Ekmen: Mersin'den Avrupa'ya doğrudan uçalım!

İstanbul'daki yenidoğan desteğinde hedef 45 bin aile

Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık'ta başlıyor...