Güvenli bir çocuk oyun alanı nasıl olmalı?

Güvenli bir çocuk oyun alanı nasıl olmalı?

Güvenli bir çocuk oyun alanı nasıl olmalı?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, çocuk parklarındaki güvenlik konusuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Güvenli bir çocuk parkının oyuncakları ve donanımının, çocukların zarar görmelerini engelleyecek biçimde plastik malzemeden yapılmış olması gerektiğini belirten İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, “Zemin ise yine çocukların yaralanmalarını engelleyecek biçimde kauçuk malzemeden yapılmalı. Kum zemin, düşme ve yaralanmalara ve mikrop kapmaya neden olacağı için tercih edilmemeli.” dedi.

Oyun parklarının etrafının ani çocuk fırlamaları düşünülerek 1.5 metre civarında doğal çit ile veya duvarla örülü ve kapı ile girişinin belli olması gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Büyüklüğüne göre parkın bir kısmı çim ve doğal ağaç olmalı. Bu alanda meyve ağaçları varsa bunların ilaçlanmasına dikkat edilmeli. Ayrıca buralara zehirlenmeye sebep olabilecek ağaçlar dikilmemeli. Çocukların oynayacakları kum havuzları, buradaki oyuncaklar sağlam olmalı. Düşmeye karşı emniyetli olmalı” diye konuştu.

AB STANDARDINA UYUM İSTEĞE BAĞLI

Çocuklar için oyun parkları konusundaki standartlara da değinen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Avrupa Birliği BS EN1176 ve 1177 standartlarının, çocuklar için oyun alanı ekipmanlarının tasarımı, kurulumu ve bakımının tüm yönlerini kapsayan kapsamlı bir standart olduğunu ve bu standarda uyum isteğe bağlı olduğunu ancak oyun alanı ekipmanlarını kullanan çocukların güvende olmasını sağlamanın bir yolu olarak görüldüğünü vurguladı.

Çocukların fiziksel, ruhsal, zihinsel gelişimlerinde ve yaşamlarında oldukça kritik bir öneme sahip olan oyun alanlarının çocukların ihtiyaçlarını ve gelişimlerini destekleyecek güvenli alanlar olarak tasarlanması gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Oyun alanlarının güvenliği konusunda bir Avrupa standardı olan ‘TS EN 1176 Oyun Alanı Ekipmanı ve Yüzey Elemanları Güvenlik Kuralları’, ekipmanlara ve zemin düzenlemesine ilişkin genel güvenlik kurallarını kapsıyor.” dedi.

OYUN ALANLARININ ZEMİNİ NASIL OLMALI?

Güvenli bir çocuk parkının oyuncakları ve donanımının, çocukların zarar görmelerini engelleyecek biçimde plastik malzemeden yapılmış olması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Zemin ise yine çocukların yaralanmalarını engelleyecek biçimde kauçuk malzemeden yapılmalı. Kum zemin, düşme ve yaralanmalara ve mikrop kapmaya neden olacağı için tercih edilmemeli. Ayrıca kum zeminlerde kedi, köpek gibi hayvanların rahatlıkla dışkılama alanı olabileceği unutulmamalı.” diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve Kimya Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen de oyun alanları ve parklardaki bakım çalışmalarına dikkat çekerek, “Oyun parklarında salıncak, tahterevalli, tırmanma halatlı donatılar, trambolin gibi oyuncakların düzenli mekanik bakımı yapılmalı, arızalı ya da hasarlı parçalar anında değiştirilmelidir. Varsa yeraltı elektrik kaçakları tespit edilip onarılmalı, ahşap direklerin çürüme tehlikelerine dikkat edilmeli, park çevresinde trafik güvenliği sağlanmalıdır. Bu tür parklar sürekli olarak belediyelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin gözetimi altında bulundurulmalıdır.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

ulusalbasinajansi.com web sitesinde yayınlanan haber, resim, bilgi, belge, metin, video niteliğindeki tüm yazılaı ve görsel eserler Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına tamamen uygun olarak yayınlanmaktadır. TC 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif haklarına ilişkin hükümlerine ve AB Fikri Mülkiyet Hukukuna göre Ulusal Basın Ajansı'.com'un yazılı izni olmadıkça hiçbir kimse, yayıncı ve kuruluş, herhangi bir eserin tamamını veya bir kısmını yayınlayamaz, çoğaltamaz, alıntı yapamaz

23 İlde Jandarma Tarafından Düzenlenen NARKOÇELİK-49 Operasyonları Kapsamında 1 Ton 756 Kg Uyuşturucu Madde, 995 Bin Adet Kök Kenevir Yakalandı

Büyükşehir’den Parklarda Temizlik Seferberliği

SELÇUKLU BELEDİYESİ FİZİKİ BELEDİYECİLİK ÇALIŞMALARI İLE SELÇUKLU’YA DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYOR

Eyyübiye Parklarında Bakım Zamanı

Müdür Ahatoğlu Keşan Orman'da iş başı yaptı

Başkan Büyükkılıç: “İncesu İlçemize Yeni Sondaj Kuyusu Açtık”

Meteoroloji uyarılarını sıklaştırdı! İşte 22 Kasım Cuma raporu...

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği'nden dolandırıcılık uyarısı

Büyükşehir Belediyesi AKOM binasını hızla tamamlıyor

Şişli Belediyesinden çevre dayanışması

BAHRİYE ÜÇOK EĞİTİM MERKEZİ'NDEN 2 BİN 200 ÖĞRENCİ YARARLANDI

Artİstanbul Feshane’de Çocuk Hakları Paneli: Farkındalık yaratmamız lazım

EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2. TAKSİT ÖDEMELERİNDE SON GÜN 30 KASIM 2024

YALOVA BELEDİYESİ’NDEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL JEST

Kayseri Büyükşehir’den Pınarbaşı’da 6 Yılda 1 Milyar TL'lik Yatırım

Geçit Yerleşkesi Dönel Kavşağı yapımı çalışmalarında sona gelindi.

Mamak’tan Geleceğe Yeşil Adım

Kayseri Talas'ta Alaybeyli'ye yeni meydan

Demokratik Gelişim Enstitüsü’nden Eş Başkanlara ziyaret

Terminal Bölgesinde Alt ve Üstyapı Çalışmaları Tamamlandı

KARATAY, KAZAKİSTAN’IN SAURAN BELEDİYESİ İLE KARDEŞ ŞEHİR OLDU